Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fri Mand
Fri Mand billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Oldboy

25. april 2014 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Oldboy billede

Please Hammer, don't hurt 'em!

Det er ikke sådan hver dag at en koreansk film bliver masse-eje og nærmest går kult uden for landets grænser. Sådan gik det imidlertid for Oldboy fra 2003 som har høstet anerkendelser og priser fra nær og fjern – og den største er på sin vist at den, i skrivende stund, holder sig inden for de 75 bedste film blandt brugerne af imdb.com. En fuldkommen grotesk historie, som er berygtet for sin voldelige selvtægt.

Filmen har her 10 år efter fået en amerikansk udgave, skabt af selveste Spike Lee, manden bag Do The Right Thing, 25th Hour, Malcolm X og den slags. Lee og Josh Brolin havde gennem nogle år talt om at skulle arbejde sammen og det blev så på Oldboy at det kom til sin ret. Indledningsvist følger vi Joe Doucett, blandt andet på en fatal druktur, som ender med at han bliver kidnappet. Han vågner op i et meget sparsomt dekoreret lokale med seng, fjernsyn og en lille skydelem i døren, hvor der fra tid til anden tilgår en bakke med mad og drikke. Joe bliver ikke lukket ud af lokalet den dag. Heller ikke dagen efter. Heller ikke efter en uge, en måned eller et år. Faktisk er han isoleret fra omverdenen i 20 år, hvor han må affinde sig med at holde sig i live på må og få. Dog er han tilsyneladende ikke glemt, for som en del af setup'et peger alt entydigt på at han skulle have myrdet sin kone.

Den dag da Joe endelig slippes fri, er han naturligvis omtumlet og har brug for hjælp til at finde sig til rette. På flugt og samtidig styret af at finde den person som lod ham indespærre i to årtier, indleder Joe en indædt jagt på retfærdighed. Det bliver blodigt, kynisk og særdeles mystisk, men blot endnu mere ækelt jo tættere han kommer på sandheden bag årsagen til hans langvarige indespærring.

Josh Brolin er velcastet som Joe – ikke mindst på grund af hans sammenbidte ansigtsudtryk. Alene hans øjne og bekymringsrynker, er alle pengene værd. De siger alt: Giv mig navnet på den usling, som har spærret mig inde i 20 år! Et personligt vendetta raser i Joe, og man føler med ham med det samme man ser ham. Også selvom han har sine usympatiske træk og tilmed er en mand som har begået sin portion af fejl gennem livet. I opklaringen får han hjælp af Marie (Elizabeth Olsen – Martha Marcy May Marlene, Silent House samt den kommende Godzilla) der som en anden barmhjertig samaritaner, holder hånden over Joe og tilser de sår og knubs han tildeles i din færden mod at løse gåden. Joe finder stille og roligt ud af at hans modstykke holder Joes datter fanget. Dermed er der kun endnu mere grund til at gå til stålet for Joe, der dog må sande at konsekvenserne er helt uoverskuelige.

Oldboy er en heftig thriller, kredsende om ualmindelig rendyrket ondskab. Et stort voldsorgie, bliver det et eller andet sted heldigvis ikke. Men man må da sige at man næppe kommer til at bestå tømrerprøven, hvis man anvender en hammer på samme måde som Joe og så får at gnide salt i såret en særdeles bogstavelig fremstilling. Filmen lægger sig fint på linje med andre genrefilm, som f.eks. Death Sentence o.l. Ikke et mesterværk, men en rigtig god film som fortjener 4 stjerner.

Bonus materialet går naturligvis bag om produktionen gennem flere tilvalgs-features. Det byder på et par interessante betragtninger.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:

Midget Entertainment .

Titel: Oldboy
Original Titel: Oldboy
Premieredato: 25. april 2014
Instruktør: Spike Lee
Skuespillere: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley, Samuel L Jackson, Michael Imperioli, Pom Klementieff, James Ransone, Lance Reddick, Hannah Ware
Spilletid: 103 min.
Selskab: Good Universe, Vertigo Entertainment, 2013
Genre: Action , Thriller
banner
Overskrift Højre Block
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært År
HUNGER GAMES: TH...
MIRAKLET I GULLS...
FORSVUNDET I NATTENKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...