Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Mugge & Hans Mær...
Mugge & Hans Mærkelige Hjerne billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Sicko

14. februar 2008 af Jesper Hintze Vildbrad

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Sicko billede

Det amerikanske sundhedsvæsen er ”indlagt” hos Michael Moore, og det er i sandhed en patient med tiltagende tilbagefald. De fattige er tabt, også middelstanden uden en sygeforsikring.

Det er i sandhed et dybt forankret USA, der er under kniven. Et inhumant, asocialt system, som er løbet løbsk og styret af økonomiske interesser, har hospitalsvæsnet forvandlet sig til en regulær pengemaskine.
Det bunder i at have en sygeforsikring eller ikke at have. Og denne forsikring er tit bundet op af et job, hvor en del arbejdsgiver tilbyder gratis behandling, og fungere som en slags frynsegode.
Med typisk Moore islæt, er humoren og afmægtigheden styrende redskaber. Men også syge, bliver brugt som rambuk op mod et tungt og selvretfærdigt system. Flere alvorlige syge følger trop i Moore paraden, blandt andet en frivillig brandmand fra 11. September ulykken, som fyldte hans lunger med støv med mere, og har givet ham alvorlige vejrtræknings problemer. Der opsøger Guantanamo basen, hvor de indsatte, der anses for at være terrorister, har langt bedre faciliteter, på sundhedsområdet, med egen tilknyttet læge m.m.
Derefter går turen til Cuba, hvor det endelig chok sættes ind, sundhedsvæsnet er gratis, medicinen er lang billigere, helt op imod 95 %. Det fascistiske propaganda, USA fyldte sit folk med, mod kommunismen, der iblandt Cuba, i efterkrigsårene til i dag, er stadig almen opfattelse hos den menige amerikaner, der intet ved om deres nabolande m.fl. Den syge gruppe fik alle udsigt til helbredelse.
Moore tager også pulsen i Canada, Frankrig, England, hvor alle er dækket ind.
50 millioner amerikaner hae ikke forsikringen og har derfor ikke naturlig adgang til en hospitals seng. Ifølge Moore er Danmark også kravlet ned på listen, en 37.plads (USA = 35. Plads), skræmmende, idet vi var det førende i 1960´erne.
Filmen hører sammen med ”Roger And Me”, til hans mest helstøbte. Men det er følelsesladet subjektiv dokumentarisme, der altid bør ses med de objektive briller. ”Sicko” fik stående ovationer ved førtse forevisning i Cannes sidste år. Filmen har påvirket USA stærkt, at en forbedring sundhedsvæsnet, nu er dagsorden ved denne valgkampagne.

Ekstra materialet er spækket med diverse underbyggende dokumentarisme, i alt 80 minutter. Blandt andet Norges måde at håndtere syge, og hvordan de behandler fanger i fængslerne, er de principper Moore efterlyser i sit eget land. Det var oprindeligt med i filmen, men blev vurderet for utopisk for den almene amerikaner at forstå.
Der er masser af bonus materiale for husarerne, og underholdende indslag.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:
SF/Fox.

Titel: Sicko
Original Titel: Sicko
Premieredato: 5. februar 2008
Instruktør: Michael Moore
Skuespillere: Michael Moore, George W, Bush, Reggie Cervantes, John Graham, William Maher, Richard Nixon, Linda Peeno
Spilletid: 113 min.
Selskab: Dog Eat Dog Films/2007
Genre: Dokumentar
Link: http://www.michaelmoore.com/sicko/dvd/banner
Overskrift Højre Block
Amsterdam
Lykkelige omstæn...
Into The Deep (N...
Blonde (Netflix)
Hvor Flodkrebsen...
Verden er uskarp
Triangle of Sadness
Ticket to Paradise
Pinocchio (Disney+)
Chiaras ValgKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...