Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Silent Witness - Season 1

4. maj 2007 af Per C. Halling

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Silent Witness - Season 1 billede

Masser af krimi TV-serier fra både England og USA rammer salgshylderne fortiden, men denne er noget af det bedste af slagsen, som giver serier som CSI baghjul fra første billede.

Amerikanerne har folk som Grissom, Willows, Horatio Caine, Mac Taylor og Quincy, men heldigvis har vi i Europa et stærkt kort, som stikker dem alle - Professor Sam Ryan. Hun ikke blot løser mordgåder, som ikke altid lige behagelige når sandheden kommer frem, men også slås med en masse andre problemer, som gør hende til en meget spændende person man ønsker at følge, ikke kun i jagten på diverse mordere og andre kriminelle.

Da jeg første gang så denne serie blev jeg meget hurtig fanget af både dens stil men også dens måde at fortælle på, men mere om det senere.

1 sæson – 4 historier

På papiret syner serien ikke af meget. 4 historier fordelt på 8 episoder og 4 dvd’er, men jeg lover dig at der er mere at komme efter end i en hel sæson af fx CSI på 22 afsnit.

Da den rullede over skærmen i starten blev, hver historie altid splittet op over 2 aftener, så man kunne få tid til at fordøje de mange informationer og indtryk i første del og se om ens konklusioner holdt stik i andel del. Det gjorde de sjældent, for nye beviser, afsløringer og nye vidner fik ofte historierne til at gå i en helt anden retning end ventet, hvilket i den grad gør man ikke vil snyde sig selv for et afsnit når man først er kommet igang. Så se dem 2 og 2 evt. med en kort lave kaffe/tisse pause ind imellem.

Lad os starte med at se lidt på hvad de 4 historier i denne første sæson handler om:

Buried Lies

I dette første afsnit beslutter Sam Ryan at flytte fra London til Cambridge, hvor hun dels får mulighed for at få lidt ro, men også undervise og arbejde som specialist på et universitetshospital. Der bliver dog hurtigt brug for hendes viden og evner, da en lille pige bliver fundet druknet. Under opklaringsarbejdet får Sam mistanker om, at her er der ikke bare tale om en tragisk ulykke når børn leger farlige steder, for der er nemlig spor af mishandling. Hun får derfor genåbnet en gammel sag, som minder uhyggelig meget om denne og tros mange protester også lov til grave liget op igen og foretaget en obduktion, som fører hende til en mand, der har været i tæt tilknytning til begge ofre. Men er han nu også skyldig i disses ofres død ???

Long Days – Short Nights

Da en mand er ude og lufte hans hund finder han liget af en ung mand som ser ud til at været myrdet på næsten som led i et rituel. Man finder hurtigt en hovedmistænkt, men da endnu et lig bliver fundet og tilmed sammen med en bog om Sort Magi, mener Sam at sagen måske ikke er så lige til. Under sagen kommer det frem, at Sam måske har haft et forhold til den ene af de afdøde, og hun bliver tage fra sagen. Hun giver dog ikke så let op og meget hurtig finder den nye retsmediciner ud af han nok må se i øjnene at Sam har mere ret i end hvad prøverne viser, så de beslutter at løse mordgåden sammen.

Darkness Visible

En ung mand findes myrdet i en fængselscelle og mistanken går straks på at morderen skal findes blandt politibetjentene, men så findes også en politimand myrdet, og meget tyder på at han er den skyldige til det første mord og så bagefter har taget sit eget liv. Men midt i sorgen på politistationen viser efterforskningen dog, at mordet var et forsøg på mørklægning af en anden sag og det sætter Sam på en stor opgave. Selvom Sam forsøger at tage sig lidt ro når hun kommer hjem er der langt fra ro på hjemmefronten. En gammel flamme dukker nemlig op og sætter følelserne i gang igen, men ikke kun af den gode slags.

Sins Of The Fathers

Sæsonen og boksen rundes af med maner. Da et forkullet lig bliver fundet i en udbrændt restaurant, viser obduktionen at liget er faderen til en af Sams elever – Tran, der kommer fra Vietnam, problemet er bare, at hun er forsvundet efter hun nogen tid forinden havde opsøgt Sam vedrørende en beslutning hendes far havde taget, om at gifte hende bort til en af hans forretningsforbindelser. Efter nogen søgen bliver Tran fundet og under den efterfølgende afhøring kommer den skræmmende historie om familiens flugt til Europa, men der er noget som ikke rigtig passer, så fortæller hun nu også hele sandheden og kun sandheden … - Velbekomme !

Læg dertil at hver afsnit også har en række sidehistorier, der fortsætte også i de kommende sæsoner og afsnit, kan du sikkert godt se, at dette er ikke bare en helt almindelig tv-serie, med 3 reklameblokke og en simpel afsløring i enden efter 60 minutter.

Mere indhold end form

Mange serier og specielt amerikanske serier byder på smart klipning, stærke farver, bragende soround lyd og med heftige soundtracks og lydeffekter og speciel effekter der alle sikkert siger Wau de første par gange, men meget hurtigt bare bliver gejl fra galleriet og trættende i længden.

Her er stadig lækker fotografering og lyd, men fokus ligger stadig 120 % på historien og udvikling af seriens gennemgående figurer, som meget hurtigt bliver vores venner og vi gerne lægger skulder og ører til når de kommer og betror os med deres tanker og hemmeligheder.

En anden ting er også at dialogen er meget velskrevet. Den er langt fra klichefyldt smartness og tjekkede oneliners. Det er intense sætninger, som er fyldt med vigtige informationer for historien og personernes udvikling, så ikke noget med lige at lave kaffe under et afsnit, så har du hurtigt tabt tråden og må gå tilbage igen. Godt fordi man derved bliver suget ind i handlingen og seriens univers, men skidt hvis man ser den på TV, for der kan du ikke lige sætte afsnittet på pause, så derfor er det jo godt den nu er ude på dvd.

Det er nogle grumme historier ind imellem, så de yngste skal nok ikke se med eller være lagt i seng inden du starter, for selv om der ikke er mange så er der scener, som kan virke skræmmende på dem.

Der er bare lige et problem …

Et af seriens helt stærke kort er skuespilleren Amanda Burton, der spiller Sam Ryan. Hun fylder rollen og i en serien så meget, at da hun for nogle sæsoner siden forlod serien, forsvandt også meget af seriens nerve. Dette er nok seriens og de engelske series største problem. Disse personligheder er så stærke at serien slet ikke kan leve videre uden dem. Tænk blot på hvad ”Prime Suspect” ville være uden Helen Mirren, eller ”Taggart” uden Mark McManus, selvom de ihærdigt forsøger at holde dampen oppe med stadigt gode historier.

Hvis du vil vide mere …

Jeg kunne fortsætte med at skrive positive ord om denne serie, men er du stadig i tvivl om du skal går i gang med den er der hjælp at henter flere steder.

Hvis du vil se et par afsnit før du beslutter dig for et køb, så kan jeg oplyse, at serien ofte bliver vist på flere kabel-tv og satellit kanaler via parabol og digital-tv, med jævne mellemrum, bl.a. BBC Prime og Viasat. Her i maj kan man på BBC Prime se et afsnit hver aften 2 gange med genudsendelse den følgende eftermiddag, men det er nogen af de dog nogen af de seneste, altså uden dejlige Amanda Burton.

Der er også flere hjemmesider på nettet hvor du kan læse mere om serien bl.a.:

Seriens officielle side hos BBC
http://www.bbc.co.uk/drama/crime/silentwitness/

Hvis du vil læse tørre facts om serien, så er tv.com stedet at finde dem:
http://www.tv.com/silent-witness/show/3983/summary.html?tag=tabs;summary

Eller lidt mere uddybende på Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Silent_Witness

Serien er næppe en serie, som vil blive dyrket på samme måde og i omfang som fx CSI, CSI Miami og CSI NY, så du skal ikke regne med at finde fansider, hvor du kan finde screen-shots mv. vi kender fra disse serie, men det betyder ikke at den har et mindre publikum, det er bare en anden type mennesker og aldersgruppe, som ser denne serie som ikke straks kaster sig over coputern så snart de har set et afsnit.

Ekstra materiale

Der er ikke noget som helst at komme efter her. Når man nu lægger op til at være en kvalitets dvd er det meget skuffende, der ikke er blevet plads til hverken interviews, baggrunds information eller noget som helst om serien om dens tilblivelse eller medvirkende.

Audio og Video

Lyden er virkelig god selvom der kun er tale om Dolby Digital 2.0 for lyden er både godt mixet og fyldt med detaljer og dynamik. Der er et flot forhold mellem tale, musik og øvrig lyd, men dine baghøjttalere kommer ikke på arbejde denne gang.

Denne første sæson er fra før Widescreen (16:9) tv’ernes tid, så billedet er i 1.33:1 (4:3) format altså ganske almindelig fullscreen. Det er ikke rigtig godt ej heller rigtig dårligt og det er synd når serie nu ellers er i så høj kvalitet.

Konklusion

Jeg tror ikke du er i tvivl om, at denne serie faldt i min smag efter at have læst de overnævnte ord, så jeg vil blot uden at begynde at gentage mig selv sige, smut ud og køb den, for man kan pt. købe en helt sæson for det samme som en helt ny spillefilm, dvs. 180 – 200 kr. men man får meget mere historie, spænding og underholdning for pengene.

Filmen er venligst stillet til rådighed af: SF/Fox.

Titel: Silent Witness - Season 1
Original Titel: Silent Witness - Season 1
Premieredato: 24. april 2007
Instruktør: Harry Hook, Mike Barker, Noella Smith, Ben Bolt
Skuespillere: Amanda Burton, Claire Higgins, John McGlynn, Lesley Dunlop, William Armstrong, Colin Salmon, Ronald Pickup, Ken Stott, Michael Troughton, Philip Glenister
Spilletid: 387 min.
Selskab: BBC, SF/Fox, 1996 (På dansk dvd 2007)
Genre: Krimi
Link: http://www.bbc.co.uk/drama/crime/silentwitness/
Jeg kunne desværre ikke lave screen shots fra serien, så du må nøjes med dette billede af Sam Ryan alias Amanda Burton, da det var ikke til, at finde gode billeder på nettet fra serien.
Jeg kunne desværre ikke lave screen shots fra serien, så du må nøjes med dette billede af Sam Ryan alias Amanda Burton, da det var ikke til, at finde gode billeder på nettet fra serien.


banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...