Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Mugge & Hans Mær...
Mugge & Hans Mærkelige Hjerne billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Sværdet i stenen

1. april 2003 af Morten Pedersen

3 stjerner Skriv en kommentar

Sværdet i stenen billede

”Sværdet i stenen” – en vaskeægte Disney-klassisker helt tilbage fra 1963 er nu tilgængelig på DVD.

Det er mørke tider i Middelalderens England – Kongeriget fattes en klog og stærk mand til at indtage tronen, men alt dette er den forældreløse dreng, Arthur lykkeligt uvidende om. Det dog kun indtil han falder igennem taget til den legendariske troldmand Merlins hus.
Merlin mener, at Arthur er skabt til noget stort, og begynder med det samme på at få drengen uddannet i livets forhold. Hans plejefar og stedbror er dog ikke meget for at miste deres tjener og opvasker, men må alligevel overgive sig stillet overfor Merlins magiske talent.

Så med hjælp fra uglen Archimedes begynder Merlin den besynderlige uddannelse af Arthur, der må se sig selv forvandlet til både et egern og en fisk, blive jagtet af heksen Madam Mim og samtidigt trækkes med sin utålelige plejefamilie. Merlin er meget vedholdende i sin uddannelsesform - og til sidst ender Arthur da også med at stå som hovedpersonen i den ridderturnering, der kan afgøre, hvem der skal være konge af England. Hvem mon bliver helten, der kan trække sværdet op af stenen ?

”Sværdet i stenen” er en svær film at anmelde. På den ene side indeholder den alle de efterhånden klassiske Disney-elementer: muntre sange, sjove små figurer som den temperamentsfulde Sukkerkrukke og fine personbeskrivelser– og så mangler der alligevel noget. For selvom stregerne i tegningerne i kvalitet er helt på højde med de nutidige, så kan man godt fornemme, at filmen er fra 1963. Dialogen er en anelse træg og der er ikke meget rød i tråd i handlingen, der nærmest er bygget op af flere små historier. Det virker lidt som om at der er gået lidt legestue i processen med at lave filmen, forstået på den måde, at man hellere vil bruge 15 minutter på at vise Arthur som fisk – i stedet for at komme videre i handlingen. På den måde daler tempoet meget, og man tager sig selv i sidde og vente på, hvornår historien kommer i gang. Når så endelig ridderturneringen begynder – er den næsten overstået, inden man får slået visiret ned.

Når det så er sagt, så er ”Sværdet i Stenen” den klassiske historie om en forældreløs dreng, der ikke ser ud af meget og lever en kedelig hverdag og skal gå så grueligt meget igennem - som viser sig at have hjertet på rette sted og med lidt troldmandshjælp ender med at få ”prinsessen og det halve kongerige”. Og hele familien kan sagtens sætte sig ned og få en hyggestund, og så kan de mindste vrænge på næsen, når Mormor begynder med anekdoter om, at fortælleren i filmen hedder Poul Reichardt og skam var en stor skuespiller og en flot fyr dengang hun var ung.

Bonusmaterialet på DVD´en er hurtigt overset – men kvalitativt i orden, mest pga. de herlige gamle tegnefilm med Fedtmule og Mickey Mouse. Herunder følger en kort gennemgang af bonusmaterialet:

”Ridderturneringen”
En Fedtmule-tegnefilm om væbneren Cedric, der mødes med den ubesejrede mester i en ridderturnering

”Den tapre lille skrædder”
En Mickey Mouse tegnefilm om skrædderen, der skal slås mod en gigantisk kæmpe for at vinde Minnies hjerte

”Magisk Musik – reportage”
Om hvordan musikken til filmen er blevet til og udvalgt.

”Higitus Figitus” og ”Så længe Jorden Drejer Rundt” er to sing-along indslag – ganske søde, men lidt underligt at den ene er på engelsk, uagtet den danske titel.

”Sværdet i Stenen” - scrapbog
Stillbilleder om historikken og konceptet bag filmen

Filmen er venligst stillet til rådighed af Buena Vista Home Entertainment.

Titel: Sværdet i stenen
Original Titel: The Sword in the Stone
Premieredato: 2. april 2003
Instruktør: Wolfgang Reitherman
Skuespillere: Poul Reichardt, Karl Stegger, Ove Sprogøe, Ole Agersnap, Helge Kjærulff-Schmidt, Morten Grundwald, Marguerite Viby
Spilletid: 76 min.
Selskab: Walt Disney Pictures, Buena Vista Home Entertainment, 1963
Genre: Tegne- og animationsfilm
Link: http://disney.go.com/disneypictures


banner
Overskrift Højre Block
Into The Deep (N...
Blonde (Netflix)
Hvor Flodkrebsen...
Verden er uskarp
Triangle of Sadness
Ticket to Paradise
Pinocchio (Disney+)
Chiaras Valg
Europa
Kærlighed For Vo...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...