Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Ta' Mine Øjne

17. april 2006 af Per C. Halling

4 stjerner Skriv en kommentar

Ta' Mine Øjne billede

Endelig en ny Spansk film, som ikke er af Pedro Almodóvar. Hustruvold og anden misbrug er set flere gange i andre film, men denne film forsøger at gå nye veje.

Et gammelt ordsprog siger Den man tugter elsker man, hvilket er lidt spøjst når man tænker på hvad nogen kvinder må gennemleve i et ægteskab præget af vold og utryghed.

En kvinde stikker af

En kold vintermorgen forlader Pilar og hendes søn deres hjem. Pilar har nemlig fået nok af sin mands (Antonio) vold og anden misbrug. Hun flygter til sin søster, som lader hende bor hos sig indtil hun kan finde et nyt sted og starte på en frisk som alenemor. Den første halvdel af filmen minder denne film mest af alt om en spansk udgave af de talrige film om voldelige ægtemænd, som vi har set en masse af fra Amerika, for på overfladen virker Antonio som en rigtig skidt fyr, som vi regner med vi skal se i retten og eventuelt blive skudt af fx Pilars nye ven, for vi ser hans misbrug og voldelige adfærd, men så er det denne film tager en anden drejning end vi er vant til.

Mangler balance

Efter Pilar har forladt Antonio går det op for ham, at den eneste mulighed, han har for at vinde hende tilbage igen er hvis han kan få styr på sig selv. Han beslutter sig derfor at gå terapi. Et godt tvist, men som desværre ikke bliver fulgt helt op på. Nok er der gode scener med Antonio i en terapigruppe, hvor vi kommer mere ind på ham og årsagerne til hans voldelige adfærd, men filmen kommer ikke så meget ind på Pilars mørke sider og hører om, hvorfor hun er blevet i forholdet så længe eller hvorfor hun elsker sin mand og ikke sig selv og dermed satte både hendes og sønnens liv på spil. Det er denne ubalance, som gør at filmen virker lidt tung og ujævn indimellem. Der er dog rigeligt alligevel at snakke om, for i løbet af filmen bliver der taget mange spændende emner op, som bestemt kræver noget af sit publikum og bestemt ikke gør filmens slutning til en man kan regne ud.

Solidt spil – Stærk instruktion

For en film med et emne af denne art ikke skal gå hen og blive trivielt er det vigtig vi tror på figurerne. Spillet er rigtig god og personerne virker på nogen man kunne møde i sin hverdag. Derfor er der heller ikke efter filmen en hel klar skurk der skulle dø eller heltinde som skulle reddes, men mere personer af kød og blod som vi gerne ville vende tilbage til og høre om hvordan de har det.

Dialogerne er gode og give stof til eftertanke, hvilket er svært i med et så følsomt emne. Instruktionen er også rigtig god for vi kommer hele følelsesregisteret igennem, fra varme til utryghed, kærlighed til had osv. osv. og havde man siddet og set den i biografen ville man sikkert have haft følelse af at være i samme rum som personerne, selvom der ikke er brugt håndholdtkamera eller andre tilsvarende tekniske tricks.

Ikke første gang

Hvor amerikanerne for det meste er lidt mere varsomme med at tage problemer i bl.a. familie og samfundet op uden af farvet det lidt for rosenrødt inden filmen slutter, har vi heldigvis fra Europa og på det seneste specielt fra Frankrig og specielt Spanien set film der har ret betingelsesløst vist scener fra virkeligheden så den er krøbet ind under huden på os. Det er derfor også ret spændende at se disse film på filmhylderne blandt diverse mainsteam film, som pryder 85% eller mere nede i butikkerne. Hold derfor øje med disse små perler og lad være med at sortere dem fra bare fordi der ikke er et kendt ansigt med eller tales et sprog som ikke er Dansk eller Engelsk.

Ekstra Materiale

Efter sådan en følelsesmessig omgang kan man næsten ikke rumme mere, men efter et par dage dukker alligevel nysgerrigheden op efter at høre et par ord fra instruktøren, skuespillerne og andre, som har været med til at skabe denne lille gribende film.

Man klikker ind i ekstras og finder en pæn samling ekstra materiale:

* Directors Commentary
* Trailer
* 3 slettede scener
* Alternativ slutning
* Spanish Academy Awards 2004 – som er klip fra spaniernes årlige filmfest, hvor filmen velfortjent får en stak priser for Bedste Film, Bedste Instruktion, Bedste Manuskript, Bedste Mandlige/kvindelige hovedrolle, Bedste Kvindelige Birolle og Bedste Lyd

Samt trailers fra kommende udgivelser Noble Entertainment/Pan Vision.

Man sætter sig tilrette og glæder sig til at blive klogere, men smilet forsvinder hurtigt, da intet er tekstet på hverken Dansk eller noget andet sprog. Man kan derfor overhoved undre sig, at de har lagt det på disken i første omgang, for det er tros alt et begrænset publikum herhjemme, der kan forstå Spansk.

Video

Billedet præsenteres i Anamorphic Widescreen 1.85:1. Billedet er pænt og roligt og yder bestemt retfærdighed til alle de mange forskellige stemninger som Icíar Bollaín ønsker at sætte os i. Farverne kan virke kedelige nogle steder, men jeg tror det er et bevidst valg fra Icíar Bollaíns side.

Lyden

Lyden er får du serveret i Dolby Digital 5.1. Det er et meget stemningsfyldt lydspor med næsten ingen musik, men den der er er med til at skabe en god og utryg stemning i filmen. Man kan mærke at der er gjort meget ud af at ikke at ødelægge den, ved at påføre lydsporet smarte sange, men i stedet stemningsfulde toner og lyde, der gør filmen til også en helt speciel oplevelse hjemme i stuen. Synd der ikke blev plads til et til DTS, der sikker kunne have givet uhyggen en ekstra dimension.

Menu, Kapitler og Tekster

Menuerne på disken er simple og ledsaget af musik fra filmen.

Filmen er inddelt i 18 kapitler som er uden titler, men med levende billeder, så du bedre kan hvor du er i filmen.

Der er mulighed for at fravælge eller få tekster på Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, men kun på selve filmen for Ekstra materialet er som nævnt ikke tekstet.

Konklusion

Står videoaftenen på en lidt mere seriøs film og en som har lidt mere at byde på end fx I Seng Med Fjenden der også omhandlede en kvinde på flugt fra sin voldelige ægtemand, er denne film et fornuftigt valg.

Filmen er også god at diskutere om og kunne være et godt oplæg til et lidt tabubelagt emne. Danmarks Radio har lavet en glimrende hjemmeside der kan give yderligere inspiration og links til hjælp og ud kan komme til den ved at klikke her: Vold i Familien.

Som sagt tidligere, så finder flere og flere små perler i denne tid vejen til det danske markedet og din lokale videobutik, så åben din verden for nogle spændende og mere givende film.

At skulle vælge kun 3 billeder fra filmen var svært, så jeg har valgt et af Pilar, et af Antonio og filmens instruktør.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Pan Vision.

Titel: Ta’ Mine Øjne
Original Titel: Te Doy Mis Ojos
Premieredato: 14. marts 2006
Instruktør: Icíar Bollaín
Skuespillere: Laia Marull (Pilar), Luis Tosar (Antonio), Candela Peña (Ana), Rosa María Sardá (Aurora), Kiti Manver (Rosa), Nicolas Fernández Luna (Juan), Sergi Calleja (Therapeut).
Spilletid: 103 min.
Selskab: Alta Producción S.L. - Producciones La Iguana S.L., Pan Vision, 2003 (på dansk dvd 2005)
Genre: Drama
Link: http://www.la-iguana.com/
Det er så yndig at følges ad ... Et af de mere rolige øjeblikke i filmen og mellem Pilar og Antonio.
Det er så yndig at følges ad ... Et af de mere rolige øjeblikke i filmen og mellem Pilar og Antonio.
Begge har fået noget at tænke over - Laia Marull (som Pilar) og Luis Tosar (som Antonio) fik i 2004 velfortjent en pris for deres spil.
Begge har fået noget at tænke over - Laia Marull (som Pilar) og Luis Tosar (som Antonio) fik i 2004 velfortjent en pris for deres spil.
Filmens Instruktør Icíar Bollaín, der samme år fik en pris for bedste instruktion, hvis kommentarer jeg gerne ville have set tekstet.
Filmens Instruktør Icíar Bollaín, der samme år fik en pris for bedste instruktion, hvis kommentarer jeg gerne ville have set tekstet.


banner
Overskrift Højre Block
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...
Monkey Man
Immaculate
Fire døtreKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...