Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

The Boogeyman

20. september 2005 af Morten Pedersen

3 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

The Boogeyman billede

For at få bugt med din værste frygt, må du se den i øjnene…

”The Boogeyman” vil være et relativt ukendt begreb for danskerne, men i USA repræsenterer det begrebet svarende til ”det, der er under sengen”, eller ”det, der gemmer sig bag skabsdøren”. Altså frygten for det ukendte – eller måske nærmere frygten for frygten. Begrebet er vanskeligt at oversætte til dansk, og oversættelsen ”bøhmanden”, er ikke så skræmmende, som ”The Boogeyman” ellers gerne vil være. Og glem så alt om uhyrerne fra Monsters Inc.

Og der er da skræmmende momenter i filmen – en film, der tager sit udgangspunkt i historien om den lille dreng, Tim, der ser sin far blive hevet med ind i det mørke klædeskab for derefter at forsvinde for altid. Den oplevelse slæber Tim med ind i sit voksenliv – hvor psykologer har forsøgt at overbevise ham om, at det var en drengs forsvar mod, at faderen valgte at forlade kone, barn og hjem alt for pludseligt en dag. Men som seer ved vi bedre, og der går ikke lang tid, før vi får de første indikationer på, at der er ugler i mosen. Døde fugle på bilruden, døre, der klapper i og flashbacks til uhyggelige episoder. Alt sammen ledsaget af et larmende lydspor – kan I høre hvinet? Genren byder traditionelt på disse små appetizers, problemet i ”The Boogeyman” er, at der er alt for mange af dem og den dæmpede uhyggelige stemning dermed bliver forudseelig og tam.
Det ellers spændende element med at få bekæmpet sin frygt ved at se den i øjnene – og hele aspektet i, at vi alle har haft en bøhmand i skabet bliver overdøvet af larm og unødig tju-bang.

For at få bekæmpet sin frygt tager Tim tilbage til sit barndomshjem – der hvor det hele startede – for at møde fortidens spøgelser og bekæmpe de påtagede neuroser. Her skal han rydde op efter sin nyligt afdøde mor, og det er – ikke overraskende – et veritabelt spøgelseshus, han skal gøre boet op i – i mere end én forstand. Indtil dette punkt er filmen såmænd fængende og har da også ubesvarede spørgsmål – og en spændende bifigur i skikkelse af en lille pige gør sin entré. Så går det desværre galt – det ukendte viser sig, og når først det ukendte har åbenbaret sig, slår fantasien fra, og så er en computeranimation ikke spor farlig eller teknisk imponerende, for den sags skyld. Og slutningen bliver sjusket alt for hurtigt igennem, faktisk når man slet ikke at lære de ellers potentielt interessante bifigurer at kende – for bifigurer er de – for pludselig er det hele overstået, ikke engang den traditionelle ”vi troede, det var overstået, men så var der stadig liv i ondskaben” kan det blive til. Dog al respekt til den kendsgerning, at Tims kæreste formår at fremstå så usympatisk, at man ligefrem glæder sig over hendes exit.

Barry Watson i rollen som Tim må bære hele filmen på sine skuldre, og han gør det bestemt til karakteren godkendt – men filmen som helhed trænger til lidt input udefra, og her må længden bære sin store del af skylden for fornemmelsen af, at tingene er blevet lavet vel hurtigt. Sam Raimi er blevet krediteret som producer, og instruktøren angiver i ekstramaterialet, at Raimi var meget travlt optaget af Spiderman – måske en plausibel forklaring, men ikke undskyldning. Andre kunne vel have udfyldt producerrollen, og givet filmen den afslutning, den fortjener. ”The Boogeyman” har et udmærket forlæg, men mangler finpudsning og finish – derfor vil den hurtigt blive glemt i bunken af lignende film. Indledende forskrækkelser og enkelte fine visuelle effekter trækker op, men helheden mangler, og derfor ender ”The Boogeyman” med 3 små bøhmænd.

Ekstramateriale:
Dokumentar: Evolution of the horror Film
Biografier
Boogeyman på tegnebrættet
Slettede scener
Visuelle effekter
Trailers

Hvor selve filmen har sine mangler, er der ikke en eneste finger at sætte på ekstramaterialet. Her præsenteres vi for producere, instruktører og skuespillere – og deres meninger og ideer om alt fra egne skræmmebilleder til visuelle effekter og tanken om den perfekte horrorfilm. Alle menuerne har masser af underpunkter, og der er bestemt ikke overladt noget til tilfældighederne.
Et hav af slettede scener og forsøg på anskueliggøre processen bag de visuelle effekter sætter prikken over I´et. Her er masser af viden at hente for den nysgerrige. Flot og gennemarbejdet.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: The Boogeyman
Original Titel: The Boogeyman
Premieredato: 29. august 2005
Instruktør: Stephen T, Kay
Skuespillere: Barry Watson, Emily Deschanel, Lucy Lawless, Skye McCole Bartusiak
Spilletid: 85 min.
Selskab: Columbia Pictures, Nordisk Film, 2005
Genre: Gyser


banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...