Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

The Clearing (DVD)

21. marts 2005 af Søren Falgaard

2 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

The Clearing (DVD) billede

Thrillergenren forsøgt blandet med ”Scener fra et ægteskab” (1973). Resultatet er båret af godt skuespil men udmunder i en mindre vellykket historie

Wayne Hayes (Robert Redford) kidnappes af Arnold Mack (Willem Dafoe) og derved efterlades Waynes hustru, Eileen (Helen Mirren) til et stort hus med swimmingpool, og hvad der ellers hører sig til. Dernæst udfolder to historier sig sideløbende, Wayne føres gennem et skovområde af Arnold, mens Eileen samler resten af familien og får indryk af FBI.

Hvad der på overfladen bør være et lykkeligt ægteskab, viser sig via den pressede situation at have sine sprækker. Hjemme i villaen tvinges Eileen til at endevende de sten, der har skjult forholdets brister. Hun finder på den måde ud af, at Wayne har en elskerinde ved siden af forholdet. Det smerter hende naturligvis, men hun finder også ud af hvor meget hun i grunden elsker ham. Derfor forsøger hun også at holde modet oppe og få ham tilbage.

Wayne følger vi i den intense gidselsituation, som Arnold holder ham i. Ude i ødemarken tvinges man til refleksion, og de to begynder derfor at endevende deres liv for hinanden. Det viser sig, at gidseltager og gidsel måske ikke er så forskellige fra hinanden, som man umiddelbart skulle tro. Filmen søger på den måde at psykologisere begge personer og lade dem stå i et dynamisk forhold, der dog, må det formodes, hovedsageligt skal fungere til at kaste lys over Waynes forhold til Eileen. Wayne kommer undervejs til erkendelse af, hvor værdifuld konen og hendes kærlighed er for ham. Men er det for sent og vil Arnold lade sin sympati frigive Wayne, når pengene er betalt?

”The clearing” er en noget anderledes film. Den forsøger helt klart at gå sine egne veje. Desværre pustes der en ballon op, der fiser ud i en rodet omgang ingenting. Filmen er ulogisk opbygget og stiller krav til seeren om at søge andre indgange til historien end de normale ”tagen ved hånden”-plotstrukturer. Det er jo altid interessant at se film, der forsøger at gå nye veje, men her virker det underligt tomt. Der er simpelthen for mange mærkelige ting, der gør, at man absolut intet får ud af historien. Vi ser meget kort Wayne og Eileen sammen, og det fortæller ikke meget om deres liv sammen. For at råde bod på det forsøger filmen sig med et lag, der gør, at de to ser og møder hinanden i en slags drømmesyn. Disse klip skal illustrere, hvorledes de to er forbundet, men det fungerer overhovedet ikke.

Derfor ender det hele med en totalt intetsigende historie, der får en til at spekulere på om ikke filmen så god ud på scriptplan, men efterhånden viste sig at være umulig at realisere på en fornuftig måde. Det er som om den svære balancegang mellem karakterer og lag er gået galt undervejs. Skuespillet er ellers overbevisende nok, og så meget desto mere sur bliver man på filmens endelige form. For evigt fremragende og charmerende Helen Mirren svømmer alene rundt i sin swimmingpool, uden at kunne knytte an til de andre personer. Dafoe og Redford på tomandshånd er også en meget stærk cocktail, der i momenter gør filmen værd at se. Men hvor er sammenhængen, og hvad skal man i grunden stille op med alt det kidnapning, ægteskabssorg og kamp for overlevelse? Filmen giver ingen svar på det, og det gør jeg heller ikke. Til gengæld er et gennemsyn af filmen nok til at forklare, hvorfor ”The Clearing” aldrig kom i dansk biografdistribution. Det, der skulle have været Pieter Jan Brugges (producer på Michael Manns fremragende ”The Insider”) sofistikerede thriller, blev således til en omgang spildt sofistikeret skuespil. Filmens bedste udtalelse kommer Arnold Mack med, når han karakteriserer Waynes sidespring med ”You cant keep things from your wife, but this is a whopper”, en kommentar jeg her tillader mig at gøre til min egen vurdering af filmen.

Ekstramateriale
Der er et ”Inside look” på to andre film, bl.a. biografaktuelle ”SideWays”

Derudover er der nogle deleted scenes med kommentatorspor. Egentlig en udmærket tilføjelse på udgivelsen, da de indirekte forklarer, hvorfor filmen ikke fungerer.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
SF/Fox.

Titel: The Clearing
Original Titel: The Clearing
Premieredato: 22. marts 2005
Instruktør: Pieter Jan Brugge
Skuespillere: Robert Redford, Helen Mirren, Willem Defoe, Alessandro Nivola, Matt Craven, Melissa Sagemiller, Wendy Crewson, Larry Pine, Diana Scarwid, Elizabeth Ruscio, Sarah Koskoff
Spilletid: 91 min.
Selskab: Fox Searchlight Pictures, SF Film
Genre: Thriller
Link: http://www2.foxsearchlight.com


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...