Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

The Ultimate Matrix Collection

22. december 2004 af Flemming Winther

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

The Ultimate Matrix Collection billede

At se denne 10 DVD udgivelse, svarer til hvis Neo skulle sluge den røde pille i strudseæg-størrelse. Den indeholder alt hvad du nogensinde får behov for at vide om Matrix trilogien, og mere til.

Da jeg først hørte om, at der bliver udgivet en Matrixboks på hele 10 DVDer, tænkte jeg at der umuligt kan være nok materiale interessant nok til at fylde så mange skiver ud. Nu, tre film og 35 timers ekstramateriale senere, må jeg sande at det univers brødrene Wachowski har skabt, stort set er ligeså fængslende og potentielt omfattende som det velkendte Star Wars univers.

Siden der er 10 skiver hvoraf 7 af dem er ekstramateriale, vil det nok give mere mening hvis jeg skriver om hver enkelt DVD og hvad den indeholder. Hver DVD har et nummer, som jeg vil angive.

Det vigtigste i boksen er vel nok filmene. De har fået en tur i den digitale behandlingsmaskine og er blevet finpoleret lidt hist og pist.

Disc 1: The Matrix

Thomas Anderson (Keanu Reeves) er computerprogrammør i et stort firma. I sin fritid tjener han penge som hacker, med tilnavnet Neo, ved at sælge ulovlige programmer. Han er konstant plaget af fornemmelsen af at der er noget i vejen med verden, og søger svaret på spørgsmålet om hvad The Matrix er. Thomas er overbevist om at en vidt eftersøgt kriminel ved navn Morpheus (Laurence Fishburne) har de svar han leder efter. Morpheus bliver samtidig eftersøgt af de farlige Agenter, ledet af Agent Smith (Hugo Weaving). En aften bliver Anderson kontaktet af en legendarisk hacker ved navn Trinity (Carrie-Anne Moss), som fortæller at Morpheus leder efter ham og det møde medfører at Agenterne kommer på sporet af Neo. Men snart opdager Neo at den verden han lever i, i virkeligheden er computerskabt og hele menneskeheden er fanget i et fængsel for sindet, også kaldet The Matrix. En civilisation af maskiner dominerer på jorden og jager de få mennesker som stadig lever frit. Morpheus og Trinity er soldater, som kæmper for de frie mennesker. De befrier Neo fra maskinverdenen, da de mener at han er den, som er blevet spået skulle besejre maskinerne. Nu må han kæmpe sammen med de få rester af menneskeheden der er tilbage og samtidig finde ud af hvem han selv er.

Disc 3: The Matrix Reloaded

Neo er plaget af mareridt omkring Trinitys død og samtidig af tvivl omkring hvad hans funktion er i det store puslespil. Han ved at han som den Udvalgte skal gøre noget bestemt i kampen mod maskinerne, men han aner ikke hvad. Neo søger efter Oraklet, i håb om at blive ledet i den rigtige retning. Samtidig får menneskene nys om at maskinerne er ved at grave ned til Zion, menneskehedens sidste by, langt nede under jordens overflade. En invasion er på vej og der må gøres noget. Der opstår splittelse mellem menneskene om det nu også er Neo der skal redde dem, eller en samlet forsvarsaktion mod den invaderende styrke. Morpheus, Trinity og Neo har alle hænderne fulde med deres egen søgen efter sandheden og ledetråde fører dem gennem The Matrix og nogle af dens mere skumle og magtfulde karakterer. Det viser sig samtidig at Agent Smith er blevet en stærkere modstander, med hans helt egen agenda. Menneskene er ved at løbe tør for tid, da maskinerne presser på, både i virkelighedens verden og i The Matrix.

Disc 5: The Matrix Revolutions

Angrebet på Zion er nært forestående og menneskene i byen gør sig klar til kamp. Neo er samtidig blevet fanget af et skurkagtigt program kaldet The Merovingian (Lambert Wilson). Morpheus og Trinity må gennemgå en masse farer for at redde ham. Inden længe er Zion under hårdt og nådesløst angreb fra en overvældende maskinstyrke. Neo erkender at den eneste måde at stoppe angrebet på er ved at tage direkte ind til maskinernes kilde. Han må tage ind til maskinbyen og konfrontere lederen. Samtidig er Agent Smith ved at overtage hele Matrix verdenen og det skaber problemer både for menneskene og maskinerne. Neo står overfor en lang og hård prøve, i mere end en forstand, før der kommer en ende på det hele. Både menneskenes og maskinernes verden står på spil.

Brødrene Andy og Larry Wachowski fik for godt 10 år siden ideen til hvad der siden hen blev en kultklassiker og en kæmpe blockbuster. The Matrix åbnede en hel masse øjne verden over. Brødrene havde længe været frustreret over at de store action blockbusters var dumme, gennemskuelige og uden nogen udfordring til seerens intellekt. Det var som om producenterne var bange for at smide penge efter projekter, som ikke decideret ramte ned i den brede masse af populære men let glemte blockbusters. Andy og Larry besluttede sig at gøre noget ved det. I starten havde de meget svært ved at skaffe penge til deres projekt, og måtte meget igennem for at skaffe det fornødne kapital. Men da det endelig var i hus, var resultatet en af de mest karakteristiske og tankevækkende actionfilm længe, som samtidig tjente sig selv ind et utal af gange. Wachowski brødrene havde fokuseret på det intellektuelle aspekt i filmen og ville give seerne noget at tænke over, også efter man havde forladt biografen. Matrix trilogien er gennemsyret af forskellige filosofiske teorier og tankelege. Hele ideen med filmen bygger på konceptet med en ”falsk” verden, som dog virker reel for den der befinder sig i den. Ingen havde prøvet den slags før og brødrene viste stort mod ved at kaste sig ud i dette projekt.

De var også grønne i instruktørstolen, og kunne kun fremvise filmen Bound på deres resume. Men det afholdt dem ikke fra at skabe en nuanceret og dyb verden. Filmen er interessant og levende skruet sammen. Ingen tvivl om at brødrene havde en klar og nøjagtig ide om hvordan deres film skulle skrues sammen. Det ses også tydeligt. De har lavet verdenen meget mørk, dyster og kold, nærmest som om det skal være klart at det er en trist og kold maskinskabt verden. Musikken er futuristisk og passer godt ind i sammenhængen. Det er dog ikke det bedste soundtrack jeg har hørt i mit liv, men ikke dårligt. Skuespillerne varierer også meget i kvalitet. Der er blevet sagt meget om Keanu Reeves’ skuespilstalenter, og jeg må sige at det ikke virker som om han besidder det der skal til for at bære hovedrollen i en film som denne. Han er meget todimensionel og udtryksløs, men det er ikke noget der er så slemt at man ikke kan leve med det. Laurence Fishburne spiller til gengæld blændende og leverer en temmelig memorabel præstation. Også Hugo Weaving som Agent Smith er fremragende. Han er dejligt ond og beregnende. Resten af skuespillerteamet leverer varen som de skal, men så ikke mere.

The Matrix var et kæmpehit og var i sig selv en nytænkende og modig film, med et ikke før set budskab. Den var banebrydende med sin intellektuelle stil og aldrig før sete special effects. Brødrene opnåede præcist det de håbede på med denne film og gjorde den til en af verdens bedste actionfilm nogensinde. 6 stjerner til The Matrix

De to efterfølgere tager historien meget dybere og actionsekvenserne meget længere end 1eren. Man må sige at Andy og Larry åbnede deres filosofiske sluser helt op og hældte alt det i som de overhovedet kunne komme af sted med. Begge film overgår forgængeren i intellektualisme og eksistentielle teorier, nærmest i en grad som jeg tror sætter mange seere af i svinget. Jeg er stor tilhænger af at film skal være mere tankevækkende og stimulerende for hjernen end det er tilfældet i dag, men The Matrix Reloaded og Revolutions går nærmest hen og bliver uforståelig, prangende og småarrogant til sidst. Det hjælper selvfølgelig at se filmene mere end en gang. Men der er meget stor dybde i alle filmene og det er med til at understrege hvor imponerende et univers Wachowski brødrene har skabt. Til gengæld indeholder 2eren og 3eren begge actionscener som gør det nødvendigt for mig at købe en meget stor hat og tage den af adskillige gange. Det bliver ikke meget mere imponerende end det. Når alt det nu er sagt, så er Matrix 2 og 3 ikke så ringe som folk gør dem til. 4 stjerner til dem begge.

Så kommer vi til ekstramaterialet. Der er hele 7 DVDer, i alt 35 timer at tage fat i. Det fede ved hele konceptet med boksen er at Wachowski brødrene ikke ville øve indflydelse på folks mening om filmene. De ville hellere have at folk dannede deres egen mening og derfor præsenterer de deres materiale på en ret neutral måde.

Disc 2, 4 og 6:

Disse indeholder et utal af featurettes af hvordan trilogien blev til. En film per DVD og masser af gejl om hver film. Det specielle er at brødrene har lagt to kommentatorspor ind på skiverne af en usædvanlig karakter. De har fået to kendte filosoffer, som elskede filmene til at fortælle om deres syn på filmene og hvordan de har oplevet koncepterne. Det andet spor er tre filmkritikere som hadede trilogien og fortæller hvad de synes er gået galt med filmene. Det er så meningen at seeren kan danne sin egen mening ud fra disse spor. Man kan selvfølgelig også finde kommentatorspor fra instruktører og skuespillere for hver film.

Disc 7: The Animatrix

Filmenes popularitet har afstedkommet en række tegnefilm baseret på Matrixuniverset. Nogle er skrevet af brødrene Wachowski og andre er et resultat af ideerne fra producenter og tegnefilmsskabere rundt om i verden. Disse små historier er lige så meget en del af Matrixuniverset som filmene er og er med til at udbygge forståelsen af konceptet. I mine øjne er det starten på et udvidet univers, meget lig med det Star Wars har. Det kunne være interessant at se hvad det kunne udvikle sig til. Historierne er meget gribende og flot lavet.

Disc 8: The Roots of the Matrix

På denne skive har man samlet et stort antal professorer, teknikere og filosoffer som skal prøve at forklare hvad ideerne bag filmenes koncept og teknologi egentlig handler om, og om det rent faktisk er noget der kan lade sig gøre. Man får nogle ret interessante ting at vide på disse spor. De kan blive lidt langtrukne, idet man bare ser en masse folk der snakker, men heldigvis har producenterne valgt at lægge baggrundsmusik på, så man kan holde fokus på det der bliver sagt.

Disc 9: The Burly Man Chronicles

Denne disc er helt viet til de tusindvis af folk der er stået bag produktion af de tre film og computerspille Enter the Matrix som fulgte i kølvandet. Der bliver vist alt fra dem der laver kulisserne, hen over dem der kører bil i baggrunden af scenerne, til selvfølgelig skuespillerne. Men skiven er hovedsageligt om processen med filmen, som det ser ud for de ”små” specialister.

Disc 10: The Zion Archive

Denne DVD stiller skarpt på det kunstneriske aspekt ved produktionen af filmene. Alle storyboards, concept artwork og tegninger der har været involveret er med. Man ser også hvordan filmene er blevet stillet frem til offentligheden, som trailers og TV-spots. Endelig kan man se The Matrix’ fremtid i en indslag om The Matrix Online.

Hele herligheden er mere end prangende og man skal nok finde noget som man har lyst til at bruge adskillige timer på at se. Jeg føler i hvert fald ikke selv at jeg har flere spørgsmål omkring The Matrix efter at have set dette ekstramateriale. 6 stjerner skal det have.

Boksen som helhed får karakteren 5 stjerner og det er ene og alene på grund af 2erens og 3erens kvalitet. De mangler lidt det der specielle touch som sætter dem lig med deres forgænger og som skal hæve dem over de andre actionfilm derude.

Filmene er venligst stillet til rådighed af
Sandrew Metronome.

Titel: The Ultimate Matrix Collection
Original Titel: The Ultimate Matrix Collection
Premieredato: 7. december 2004
Instruktør: Andy, Larry Wachowski
Skuespillere: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Lambert Wilson, Gloria Foster, Sing Ngai, Harold Perrineau Jr, Jada Pinkett Smith
Spilletid: 420 min.
Selskab: Warner Bros Entertainment, 2004
Genre: Sci-Fi
Link: http://whatisthematrix.warnerbros.com/
Their way or the highway
Their way or the highway
Sådan slukker man for et kraftværk
Sådan slukker man for et kraftværk
"It is inevitable"
"It is inevitable"


banner
Overskrift Højre Block
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en drengKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...