Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Mugge & Hans Mær...
Mugge & Hans Mærkelige Hjerne billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Thirteen

13. juni 2004 af Ellen Norvang

4 stjerner Skriv en kommentar

Thirteen billede

Følelsespræget og levende portræt af en piges spæde start som teenager, der skærer ind til benet og formår at skildre uden at løfte pegefingeren.

Så snart man fylder 13 begynder livets svære prøvelser og ens identitet skal tage form. Filmen ”Thirteen” portrætterer en teenage-piges møde med grænsen mellem at være voksen og barn. Den tid hvor det forbudte er det sjove og hvor forældre ikke har noget at skulle have sagt.

Tracy (Wood) er den flittige og uskyldige pige der ikke skaber mere ravage end andre piger i den alder. Lige indtil skolens populære, men knap så uskyldige pige, Evie, viser interesse i Tracys selskab. Hurtigt udvikler de et tæt forhold, hvor alle grænser skal prøves af i fællesskab. Sex, kriminalitet og stoffer bliver en del af Tracys liv på ingen tid og hendes forhold til sin mor kommer på en hård prøve. Bl.a. p.g.a hendes nyligt adopteret næsvished og provokation.

Som filmen selv proklamerer sker det hele så hurtigt. Måske for hurtigt, når det angår filmens sammenhæng. Uforståeligt kan man som seer sidde og blive hevet igennem intense episoder, der til sidst resulterer i, at man helt taber pusten. Handlingen er ikke uvirkelig, men tempoet er iøjefaldende og til tider forvirrende.

Instruktøren Larry Clark debuterede i midten af halvfemserne med den kontroversielle film ”Kids”, der ligeledes gav et indblik i en teenagers barske opvækst med sex og stoffer. Man kan ikke lade være med at lade tankerne strejfe hen på filmen. ”Thirteen” er ikke nær så rå og ubarmhjertig som ”Kids”, men den rå skildring der ikke ligger fingre imellem er fælles for begge film. Det er befriende at se en film, der ikke beskæftiger sig med det sukkersøde, men derimod går lige på og hårdt i de mere skjulte, men stadig hyppige og væsentlige emner. Hele turen med alt hvad det forbudte som ung kan indebærer, virker samlet urealistisk. Men igen har tempoet i filmen noget at gøre med dette.
”Thirteen” er ikke nyskabende og original, men skuespilpræstationerne er over middel og Wood, der er indehaver af hovedrollen spiller sin rolle bevægende og vedkommende.

Ekstramaterialet består af kommentarer fra instruktøreren og skuespillere samt fraklippede scener.

Filmen er venligst stillet til rådighed af SF/Fox.

Titel: Thirteen
Original Titel: Thirteen
Premieredato: 15. juni 2004
Instruktør: Catherine Hardwicke
Skuespillere: Holly Hunter, Evan Rachel Wood, Nikki Reed
Spilletid: 96 min.
Selskab: SF-film, 2003
Genre: Drama
Link: http://www.sf-film.dkbanner
Overskrift Højre Block
Into The Deep (N...
Blonde (Netflix)
Hvor Flodkrebsen...
Verden er uskarp
Triangle of Sadness
Ticket to Paradise
Pinocchio (Disney+)
Chiaras Valg
Europa
Kærlighed For Vo...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...