Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

One Life
One Life billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Twin Peaks - The Second Season Part One Of Two

1. februar 2007 af Jesper Poulsen

6 stjerner Skriv en kommentar

Twin Peaks - The Second Season Part One Of Two billede

Så er det atter tid til en tur i skovene. Husk kaffe og tærte!!!

Ventetiden har været ulidelig – og det med et godt ord. Vi har såmænd også kun ventet på tv-historiens mest helstøbte serie, skabt af en mester ud i kunsten. David Lynch er kult, en sand maestro i det okkulte, sære og snævre. Værker som “Eraserhead”, “Blue Velvet”, “Vilde Hjerter”, “The Straight Story”, “Elefantmanden” og “Mulholland Drive”, gør at det er unødvendigt at introducere ham yderligere. Men i denne omgang er det altså hans legendariske succes Twin Peaks, som endelig dukker op igen. Den første sæson blev udgivet helt tilbage i efteråret 2002, tilmed med en skive herligt ekstra materiale. Siden har det været en stor slåskamp at få såvel rettighedshavere som restaureringsproces op i omdrejninger. Jeg tør ikke engang gætte på antallet af udskydelser at release-datoer på denne anden sæsons første del. Men nu er den her altså... Frisk fra fad, og klar til at rulle over din skærm på privaten når du har tid. Men husk – har man først sat sig med Twin Peaks, så gror man fast i sofaen. 9 timer hvor du glemmer alt om mad, søvn og lokumsbesøg. Dog er det tilladt at indtage en spand damn good coffee og en udsøgt kirsebærtærte...

Twin Peaks tog i sin tid alverdens seere med storm. Alene “piloten” hvor vi bliver banket på plads fra første sekund, da Pete Martell (Jack Nance) finder Laura Palmer (Sheryl Lee) “wrapped in plastic”. Så er der bogstavelig talt ugler i mosen. Jagten på Lauras morder kan begynde – og til den opgave møder vi FBI special agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan), som sammen med den lokale sheriff Harry S. Truman (Michael Ontkean) må få områdets borgere i tale. Det viser sig at være en ganske broget flok, der holder til i de ellers så idylliske landskaber på grænsen til Canada. Og selvom det egentlig drejer sig om en mordgåde, så bliver al virakken med indbyggernes hverdag og ikke mindst skeletter i skabene, en mindst lige så vigtig del af seriens progression.

Efter den første sæson sad folk med åben mund og polypper. Cooper var blevet skudt på sit hotelværelse, Packards Savværk var nedbrændt, Catherine Martell var meldt savnet i branden, Nadine havde taget en overdosis, Leo Johnson var blevet lam... og sådan kunne man have fortsat! Et spin og cliffhanger som mange ikke troede kunne opfølges. Tilmed havde mange endda glemt at Lauras morder altså endnu ikke var fundet!

Vi får her i denne omgang afsnit 8-18 (og må pænt vente til april med at få seriens sidste 12 afsnit, samt den efterfølgende film Fire Walk With Me – herhjemme også kendt som Laura Palmers Sidste Dage), hvor vi finder Cooper liggende på sit hotelværelse smurt i blod, efter han jo som nævnt blev skudt i første sæsons afslutning. Han får et drømmesyn, hvor en kæmpe viser sig for ham og fortæller ham 3 afgørende ting til sin opklaring. Jagten kan fortsætte i takt med at Cooper kommer til hægterne. Hans beundrer Audrey Horne (Sherilyn Fenn) holdes fanget på One Eyed Jacks, som viser sig at have hendes far Benjamin Horne (Richard Beymer) som hemmelig ejer, og der må sættes en storstilet redningsaktion ind. En japansk forretningsrejsende dukker op i Twin Peaks, og får hurtigt tillagt sig nogle økonomiske fordele, til glæde for nogle og til stor fortrydelse for andre. Donna Hayward (Lara Flynn Boyle) påtager sig Lauras madudbringningsrute, og støder på eneboerne Harold Smith som er indehaver af en hemmelig dagbog skrevet af Laura Palmer. Major Briggs (Don Davis) bliver bortført i et stort lysglimt i de lumske skove. Josie Packard (Joan Chen) bliver presset til at rejse til østen, uden at kunne fortælle helt hvorfor. Nogen har åbenbart en skrue på hende! På politistationen bøvler Andy (Harry Goaz) og Lucy (Kimmy Robertson) også med deres forhold, mens Dick Tremayne (Ian Buchannan) dukker op og spiller tredje hjul. Og så er der jo Big Ed, Norma, Bobby, Shelly, Leo og alle de andre som også har deres at tumle med. Humor og intrigant soap tager sin del af spillet, men det er stadig mystikken og uhyggen som er den fængende og linkende del, som gør Twin Peaks til noget helt specielt. Hvad kender den enarmede mand til ånden Bob?, hvorfor bliver Leland Palmers hår grå i løbet af natten?, hvem er den mystiske Windom Earle som sender skaktræk til Cooper? Og minsandten om ikke byen atter rystes af et mord i stil med Lauras (offer: Maddy Ferguson)? Og igen er der spor at hente under neglen på den myrdede...

Nu skal det så lige siges at vi i denne omgang fanger Lauras og Maddys morder og man kan sige at serien burde finde ro. Men nej, mordgåden var blot startskuddet til en stadig voksende mystik. Vi får lige en flig af den uhyggelige Black Lodge at slutte af på. Tilmed er der ånder i skovene og som sidste cliffhanger dukker Thomas Eckhardt op hos den atter opstandne Catherine Martell...

Foruden et uovertruffent manuskript og persongalleri, skal man heller ikke undlade at nævne Angelo Badalamentis sublime soundtrack tilsat Juliee Cruises unikke stemme. Ørehængere omend de er dybt sørgmodige. Oven i hatten er det svært ikke at blive betaget af de mange naturskønne omgivelser selvom vandfald og trætoppe er ganske ondskabsfulde. Symbolsproget er tilmed et kapitel for sig, og overgås aldrig, tør jeg godt love!

Denne serie er såmænd bare genial. Gamle fans dyrker Twin Peaks som deres et og alt. Der findes et utal af klubber og gatheings, for ikke at tale om marathonprojekter og ture til det bakkede landskab. Nye seere kan dårligt heller undgå at blive bjergtaget -> hvilket linker til den danske pendant, nemlig Lars von Triers Riget. Det er også topmålet af hverdag og mystik. Uden Twin Peaks var Riget nemlig ikke blevet lavet, lyder meldingen fra Trier selv. Vi takker derfor og bukker og skraber – og håber vi falder i dyb søvn og først vågner igen til april, hvor alle os der ønsker et gensyn med seriens afslutning, får mulighed for det.

Min lovprisning kan ikke blive større end at hvis jeg skulle deltage i Robinson-ekspeditionen, så ville jeg tage Twin Peaks Collectionen med som min personlige ting. Vel vidende at der ikke er hverken skærm eller afspiller på øen!

På denne udgivelse er der dog ingen ekstra materiale, men siden første sæson var spækket af den slags – så gør det ikke så meget.

En lille sjov detalje er at udgivelsen selv er indhyldet i et ekstra plastic-cover - lige som da Lauras lig bliver fundet som det allerførste i serien.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Paramount Home Entertainment I/S.

Titel: Twin Peaks - The Second Season Part One Of Two
Original Titel: Twin Peaks - The Second Season Part One Of Two
Premieredato: 30. januar 2007
Instruktør: David Lynch
Skuespillere: Kyle Maclachlan, Michael Ontkean, Joan Chen, Peggy Lipton, James Marshall, Lara Flynn Boyle, Piper Laurie, Miguel Ferrer, Michael Horse, Harry Goaz, Richard Beymer, Sheryl Lee, Dana Ashbrook
Spilletid: 542 min.
Selskab: Paramount Pictures, CBS, 1990-1991
Genre: Krimibanner
Overskrift Højre Block
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskedeKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...