Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Twin Peaks: Definitive Gold Box Edition

28. november 2007 af Henrik Andersen

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Twin Peaks: Definitive Gold Box Edition billede

Endelig kommer Tv-serien over dem alle i et komplet boks sæt. Alle afsnittene er med, inklusiv 2 versioner af Piloten og bunker af ekstramateriale. Et must for alle Twin Peaks fans.

Nedenstående anmeldelse og referat afslører flere af seriens overraskelser, så hvis man ikke vil vide hvem der slog Laura Palmer ihjel, bør man ikke læse denne anmeldelse.

Den lille hyggelige by, Twin Peaks ligger tæt på den Canadiske grænse. Indhyllet i tåge og omringet af høje svajende Douglasgraner går livet sin rolige gang. I hvert fald på overfladen. En rolig morgen tager Pete Martell på hans sædvanlige fisketur, og finder et lig svøbt i plastic. Den lokale læge Dr. Hayward tilkaldes sammen med byens sherif Harry S. Truman. Med er også hans vicesheriffer, den ranglede Andy og indianeren Hawk. Liget viser sig at være byens yngling, den unge pige Laura Palmer. Hun er blevet myrdet.

Hele byen er rystet og Lauras forældre Leland og Sarah går i chok. Lelands arbejdsgiver Benjamin Horne råder ham til at holde fri. Mr. Horne og hans broder Jerry, har deres egne problemer at redde ud, da de arbejder hårdt på at få solgt et stort byggeprojekt til højest bydende. Udover at eje Twin Peaks store hotel, The Great Northen ejer Benjamin også casinoet One Eyed Jakes der samtidig fungere som bordel.

Alle i byen bliver ramt af tragedien omkring Laura Palmers mord. Den sensuelle og fordørene Audrey Horne, Lauras bedste veninde Donna Hayward og Shelly Johnson bliver skræmte, og deres ellers rolige dagligdag fyldes med frygt. For hvem er det, der kan fortage sig noget så bestialsk. Shelly der arbejder på den lokale Diner, Double R ejet af Norma Jennings, er ellers vant til et liv i frygt. Hun får nemlig dagligt tæsk af hendes voldelige ægtemand Leo Johnson, der er dybt involveret i narkosmugling og andre lyssky gerninger, sammen med de skruppelløse Renault brødre. Derfor har hun en elsker, Bobby Briggs der normalt er skolens hårde dreng, og fritids pusher.

Endnu en pige, Ronette Pulaski savnes også, og nu bliver F.B.I. sat ind i sagen. Snart ruller Speciel Agent Dale Cooper ind i Twin Peaks, og intet bliver herefter det samme i den lille flække. Cooper er en sansernes mand, der vil have sin kaffe sort som en stjerneløs nat, helst i selskab med et stykke kirsebærtærte, som Norma laver til UG. Hans opklaringsmetoder er ofte mystiske, og meget anderledes end dem Sherif Truman og hans folk er vant til. Blandt andet introducere han en gammel Tibetansk opklarings metode, hvor man skal tænke på et navn, og samtidig smide en sten efter en flaske. Hvis stenen smadre flasken er det et tegn på, at navnet man tænkte på i øjeblikket tilhøre en mistænkt. Leo kommer under mistanke, men inden han bliver fanget, bliver han skudt af Hank Jennings, der nyligt er blevet prøveløsladt, og nu arbejder med hans kone Norma på Double R.

Mystisk bliver det også da flere af indbyggerne, inklusiv Dale Cooper har dystre visioner om en mand ved navn Bob, der sammen med en enarmet mand måske kender noget til Laura Palmers mord. Men hvem er de? Er de mennesker eller åndevæsner fra det hinsides, der tager bolig i menneske kroppe, for at bruge dem som værktøj for deres onde handlinger. Og ved den tilsyneladende sindsforvirrede ”Log Lady” og hendes brændekævle mere end de umiddelbart vil afsløre?

”Diane, en lille by er ikke ulig en flod, masser af skjulte strømme og hvirvler, som hver har sine egne hemmeligheder. Jeg gætter på at jeg ikke engang har brudt overfladen endnu”. Sådan indtaler Cooper en besked til Diane på hans båndoptager, og han har så ret i sine formodninger. 1 sæson slutter som en ægte cliffhanger. Leo bliver skudt, og Bobby ser hvem der gjorde det. Savværket brænder og Catherine forsvinder i ilden. Audrey møder sin far på bordellet, og Cooper bliver skudt på hans hotelværelse.

Da 2.sæson blænder op finder vi Cooper liggende på hans hotelværelse. Han er ude af stand til at rører sig, og pludselig kontaktes han af en kæmpe, der giver ham nogle ledetråde. Leland er natten over blevet hvidhåret, og griber nu hver lejlighed til at danse og synge. Major Briggs arbejder for staten på et hemmeligt UFO projekt, og de har modtaget en hemmelig kode på deres scannere fra de mørke skove omkring Twin Peaks til Cooper. Donna overtager Laura’s madrute hvor hun bragte mad ud til enlige borgere. Her møder hun Harold Smith, der også kendte Laura, og som har hendes hemmelige dagbog. Lucy er gravid, men hun ved ikke om det er betjent Andy eller den fimsede Dick, der er far til barnet. Hun sætter dem på prøver, så hun kan vælge hvem, der skal blive hendes fremtidige mand. Andy og Dick beslutter sig for at passe en forældreløs dreng, men dette giver vanskeligheder, da det viser sig at han måske er djævlen selv.

Audrey bliver fanget på Bordellet. Her bliver hun fyldt med narkotika, og hendes far skal betale løsepenge, hvis han skal gøre sig forhåbninger om at se hende igen. Leo ligger i koma og Bobby og Shelly passer han i håb om at modtage penge for det. Men Leo kan kun savle og sige: ”Nye sko”. Big Ed’s kone Nadine vågner op efter hun har forsøgt selvmord, men er nu blevet mentalt skadet, så hun tror hun er 18 år igen. Hun starter i skolen, og her møder hun drømmefyre Mike. Nadine har også udviklet overnartulige fysiske kræfter, og bliver et hit på byens bryderhold. Man finder ud af at Leland er besat af ånden Bob, og det er ham der har dræbt sin egen datter. Han dræber igen, og denne gang går det udover Lauras kusine Madeleine. Da Cooper kommer til hægterne igen efter nedskydningen fortsætter jagten på Lauras morder. De finder en enarmet mand ved navn Philip Gerad, der er besat af en anden ånd ved navn Mike. Mike kender Bob, og kan finde ud af i hvilken krop han har taget bolig, hvis han præsenteres for denne. Benjamin Horne arresteres midlertidig for mordet. Også Leland arresteres for mordet på Jacques Renault. Jacques broder, Jean Renault er en farlig mand og han sætter alt ind på at ødelægge Cooper, da han mener han er hovedansvarlig for hans brødres død. Cooper og Harry må redde Audrey fra narkodøden på bordellet, en redningsaktion der behøver hjælp fra The Bookhouse Boys.

Imens på savværket svindles der med parpirene, så der kan blive betalt forsikringspenge. Men hvem er den mystiske Mr. Tojamura der besøger Benjamin Horne, og har hun ikke en vis lighed med Catherine?
Gordon Cole ankommer til byen, han er Coopers Chef og desuden stok døv, trods hans store høre-anordninger, og samtidig begynder den tidligere F.B.I. agent Windom Earle at sende skaktræk med posten. Han vil spille et dødsensfarligt spil med Cooper. Cooper er imidlertid ved at være klar til hans sidste træk i opklaringsarbejdet omkring Laura palmers mord. Han samler alle de mistænkte på Road House baren og siger: ”As a menber of the bureau I spend most of my time seeking simple answers to difficult puestions. In the pursuit og Laura’s killer I’veimployed bureau-guidelines, deductive technipue, Tibetan method, instinct and luck. But now I find myself in need of something new, which in lack of a better word, we shall call magic”. Og sandelig kommer der magi i luften. Bob viser sit grimme fjæs og forlader Lelands krop for altid.

”Through the dark of futures past, the magician longs to see. One chants out betwen two worlds, Fire walk with me”.

Efter Lelands tragiske død, og Bobs forsvinden burde borgerne i Twin Peaks kunne ånde lettet op igen. Men de får ikke mange pauser, før det går løs igen.

James kan ikke klare mere og forlader byen. Her møder han en rigmands frue der forfører ham, og trækker ham med ned i et spil af løgne, der hvis planen går vel skal anklage ham for mordet på hendes mand. Heldigvis er Donna der i sidste øjeblik og kan redde hendes elskede.

Netop som Cooper skal til at forlade Twin Peaks bliver han holdt tilbage af F.B.I. Han bliver suspenderet fordi han har overtrådt flere regler i forbindelse med opklaringsarbejdet, og fordi han er gået over den Canadiske grænse, da han skulle redde Audrey. Transvestitten Denise/Dennis bliver sat på sagen, for der er også tvivl om hvor vidt Cooper selv er indblandet i narkohandlen. Jean Renault sætter Cooper op og forsøger at komme ham til livs. Heldigvis for Cooper støtter Harry ham i den svære situation, og ansætter ham i det lokale politikorps.

Coopers gamle læremester og tidligere ven Windom Earle bliver ved med at sende mere og mere makabre skaktræk til Cooper. Hver gang han tager en af Coopers brikker, dør der et menneske. Windom Earles plan er at slå Coopers ”Dronning” ihjel. Coopers ”dronning” er den smukke og på overfladen uskyldige Annie, der arbejder hos Norma. Pete viser sig at være en fabelagtig skakspiller og assistere Cooper i forhold til hans næste træk. Windom Earle er blevet sindssyg efter en opgave, hvor han og Cooper skulle beskytte et vidne. Vidnet var Earles egen kone som Cooper blev forelsket i. Uheldigvis blev hun slået ihjel under opgaven. Siden har Windom ville have hævn over Cooper. Med sig i hans nederdrægtige planer har han Leo, der på mirakuløs måde er vågnet op igen. Earle holder ham i stram snor, og udnytter ham på flere måder.

Cooper og Major Briggs er på fisketur om natten, og pludselig forsvinder Majoren i et hvidt lys. 2 dage efter vender han tilbage med totalt hukommelsestab. Men han mener dog selv, at han har været på et sted som han og hans kollegaer ved Projekt Blue Book, har ledt efter i mange år. Et lokalt sagn fortæller om The White Lodge, der er et sted hvor ånder bor. Men The White Lodge har også en skyggeside, The Black Lodge, hvor frygtelige ting sker, hvis man ikke kan holde frygten tilbage. Nøglen til The White Lodge er kærlighed, og det der giver adgang til The Black Lodge er frygt. Major Briggs har fået nogle tegn i nakken, der er ens med nogle gamle huletegninger i The Owl Cave. I denne hule finder både Windom og Cooper et kort, der viser dem vejen til The Black Lodge. Nu gælder det så bare om at kunne tyde kortet.

På savværket fortsætter intrigerne og løgnene. Catherines broder Andrew vender tilbage fra de døde, og Josie bliver forfulgt af Thomas Eckhart, der vil have hende for enhver pris. I et endeligt opgør bliver Eckhart skudt, og Josie dør af frygt. I selv samme øjeblik hun udånder, ser Cooper, Bob igen. Knust af sorg over sin elskedes død begynder Harry at drikke tæt. Eckhart efterlader sig en mystisk boks som Catherine, Pete og Andrew gør alt for at åbne.
Benjamine Horne er blevet sindssyg, og tror han er en general under den Amerikanske borgerkrig. Doktor Jacoby mener han kun bliver normal igen, hvis han får lov til at leve sin fantasi ud. Dette hjælper også, og den Ben der kommer frem er et bedre menneske der prøver at gøre alle sine slemme gerninger gode igen. Derved kommer det frem, at han er den rigtige far til Donna.

Samtidig er det tid for den årlige Miss Twin Peaks konkurrence. Nadine, Donna, Audrey, Lucy, Shelly og borgmesterens nye elsker Lana stiller op. Alle med forskellige motiver. Også Annie vil stille op, selvom kæmpen advare Cooper imod det i et mystisk syn. Windom Earles plan er, at han vil dræbe den pige, der bliver kronet som Miss Twin Peaks, byens dronning.
Den store aften oprinder og Annie vinder konkurrencen. Windom Earle er forklædt som The Log Lady, og kidnapper Annie. Han bruger hendes frygt til at åbne porten, og fører hende derefter ind i The Black Lodge. Cooper følger efter og i denne ”anden verden”, møder han en masse udfordringer. Hans chance for at slippe ud med livet og sjælen i behold er lille. Nu gælder det om at holde frygten i skak, og ikke lade sig overvinde. Det lykkedes Cooper at få sin elskede Annie med ud igen, men også noget andet er kommet med, Bob!

Imens Cooper kæmper i The Black Lodge, vælger Lucy sit kommende barns far. Nadine får endnu et slag i hovedet, der gør hende normal igen, og et opgør udfolder sig imellem Donnas far og Benjamin Horne, der får tragiske udfald. Imens har Audrey i protest lænket sig til en bankboks, der desværre springer i luften, da Pete og Andrew åbner en boks med den nøgle, de har fundet i æsken, de fik af Eckhart.

Således ender Tv-serien Twin Peaks, og efterlader dermed publikum med en masse ubesvarede spørgsmål. En åben slutning, der giver rum til masser af tanker over hvad det egentligt var, man har været vidne til.

Twin Peaks er en uovertruffen god Tv-produktion, skabt af David lynch og Mark Frost. Den blander mange genrer til en helhed, og skaber et unikt univers der ikke er set mangen til siden. Mange serier har forsøgt sig, og mange har ladet sig inspirerer af Twin Peaks, men aldrig er den blevet overgået i originalitet og charme. Flere temaer går igen fra andre af David Lynch’s film. I Blue Velvet var det også den lille by der blev endevendt, så al råddenskaben kom op til overfladen. Blue Velvet have i øvrigt også Kyle MacLachlan i hovederollen. Twin Peaks indeholder momenter af Soap serierne, hvor dagligdags problemer vendes og intriger råder. Den indeholder også en masse absurd komik, og både replik-bårne og fysiske jokes, der altid er nærværende. Dertil kommer at Twin Peaks også i visse scener også er ren Horror. Twin Peaks er altså ikke som den ligger ud med, kun en kriminalgåde, hvor en morder skal fanges. Alle disse genre bindes sammen af Angelo Badalamentis suveræne underlægningsmusik, der som filmens nerve flyder hele serien igennem. Den er til tider sød og drømmeagtig, og andre gange så uhyggelig at man næsten fristes til at skrue lidt ned for fjernsynet, for at det ikke skal blive alt for uhyggeligt. David Lynch har også skrevet en række sange, som i serien bliver fremført af sangerinden Julee Cruise.

”It’s like I’m having the most beautiful dream and the most horrible nightmare at the same time”.

Replikken bliver sagt at Donna Hayward til sin nervesvækkede mor, og det er lige præcis den følelse, man også selv sidder med som tilskuer til denne mesterlige og skræmmende Tv-serie.

I Twin Peaks har alt en bagside. The dark side of the moon, medaljens bagside. Ikke alt ånder fred og idyl, og efter mordet på byens prinsesse, Laura Palmer bryder overfladen sammen, og alle de indestængte fortrængtheder bryder løs, ind i hverdagen. Alt har en dobbelthed, og man skal som tilskuer ikke tro hvad man ser og hører, for som en af seriens mantraer siger: ”The owls are not what they seem”. Alene i titlen Twin Peaks ligger dobbeltheden, og man skal heller ikke langt ind i rulleteksterne, før den melder sig igen. Man ser savværket udefra. Alt ånder fred og idyl, og i næste klip er vi indenfor, og ser skarpe og farlige maskiner der arbejder så gnisterne flyver. Et tegn på at så længe man ikke går indenfor, går ind i hemmelighederne, så er det hele ganske roligt. Men hvis man går ind, graver ned i dem, og roder op i noget der skulle have ligget stille, sætter man farlige og ukontrollable kræfter i sving. Det er lige det Agent Dale Cooper gør, da han ankommer til byen. Som en udefrakommende kender han ikke endnu stedets spilleregler og kaster sig derfor frygtløs ind i opklaringsarbejdet, uden at være klar over hvad han ubevist sætter i gang. Alting flyder, og grænser bliver udviskede og uklare. Hvad er fantasi, og hvad er virkelighed? Selv kønnene flyder i form af transvestitten Dennis/Denise, der dog trods alt er kommet overnes med sin seksualitet og har erkendt hans dobbelthed. Til slut i The Black Lodge bliver også Cooper klonet, da han ikke kan holde sin frygt i skak, og det store spørgsmål er så hvem det er, der kommer ud derfra. Tilsyneladende er det den Cooper man kender, men slut billedet med den diabolske F.B.I. agent der griner ind i kameraet imens han spørger til hvordan Annie har det, fortæller os at noget er helt galt. Også Coopers spejlbillede er ændret, og det er nu Bob der træder frem når Cooper ser sig i spejlet. Denne åbne slutning passer fint ind i Friedrich Nietzsches citat: ”Den som kæmper med uhyrer, må passe på, at han selv ikke bliver et uhyre. Og når du ser længe nok ned i en afgrund, ser afgrunden også ind i dig”.

Det der gør Twin Peaks så skræmmende uhyggelig er, at det man bliver bange for ikke blot er onde ånder og mystiske visioner. Det uhyggelige ligger også i at historien foregår i en lille by der kunne ligge hvor som helst. Alle kender vi en provinsby som denne, og uhyggen spreder sig fordi den pæne overflade bliver brudt og som betændt materie løber hemmeligheder og skjulte dagsordner ud over det glansbillede, man har af den tilsyneladende idylliske by. Det kan ske hvor som helst, og når som helst. Man kan ikke skjule sig for det, og alle bliver i større eller mindre grad berørt af det. Det uhyggelige kommer fra det velkendte, og det som man troede var sikkert og jomfrueligt rent.

Hvis du endnu ikke har fået set denne Tv-serie, der af mange har fået påtrykt stemplet: kult, burde du onde dig selv at gøre det. Vær forberedt på at sidde klistret til skærmen i de cirka 24 timer serien vare. Du kommer hele følelses registret igennem, men frem for alt, husk at holde frygten tilbage, så du ikke bliver opslugt at The Black Lodge. For som Cooper siger da han ligger skudt på gulvet i sit hotelværelse:

”Being shot is not as bad as i always thought it might be, as long as you can keep the fear from your mind. I guess i could say that about almost everything in life. It is not as bad, as long as your can keep the fear from your mind”.

Ekstramateriale.

Som en ekstra og finurlig ting er det muligt at se The Log Lady’s introduktioner til samtlige afsnit. Dette er meget sjovt, og hendes lommefilosofiske tanker passer fint ind i stilen.

Den sidste Disc i Twin Peaks: Definitive Gold Box Edition, indeholder en masse spændende ekstramateriale.

Der er slettede scener, Tv-spots, The "Falling" musik video med Julee Cruise, Foto album Kaffereklamer og kort over de uforglemmelige lokationer i og omkring Twin Peaks.
Programmet: Secrets from another Place er et godt dokumentarprogram der fortæller om tilblivelsen af Tv-serien. Programmet indeholder også nye interviews med Cast and crew.

Der er også mindre dokumentarprogrammer som: A Slice of Lynch, hvor instruktøren tænker tilbage sammen med Kyle MacLachlan, Mädchen Amick. I: Return to Twin Peaks følger man på morsomste vis en flok fans og nogle af skuespillerne da de vender tilbage til Twin Peaks festival 2006.

Ekstramaterialet indeholder også en sketch fra det Amerikanske Tv-show Saturday Night Live.

Alt i alt godt ekstramateriale der er kærkomment kan blive slugt som en ekstra dessert når man har nydt selve serien.

Ekstramaterialet på Twin Peaks: Definitive Gold Box Edition får 4 ud af 6 mulige stjerner.

Twin Peaks er Remastered fra det originale filmnegativ med nyt Dolby Digital 5.1 lydmix, personligt godkendt af David Lynch. Billede og lyd er flot, og virker som om det var optaget i går. Virkeligt imponerende.

Undertekster kan klikke på med følgende sprog: Engelsk, Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Tysk, Hollandsk, Italiensk, Spansk m.fl.

Twin Peaks: Definitive Gold Box Edition, er venligst stillet til rådighed af Paramount Home Entertainment I/S.

Titel: Twin Peaks: Definitive Gold Box Edition.
Original Titel: Twin Peaks: Definitive Gold Box Edition.
Premieredato: 27. november 2007
Instruktør: David Lynch, Lesli Linka Glatter, Caleb Deschanel, Tim Hunter, Todd Holland, mf.
Skuespillere: Kyle MacLachan, Michael Ontkean, Madchen Amick, Dana Ashbrook, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Everett McGill, James Marshal, Jack Nance, Richard Beymer, Joan Chen, Laurie Piper, Sheryl Lee.
Spilletid: 1440 min.
Selskab: CBS/Paramount television. Provagandafilms. 1990-1991.
Genre: Andet
Agent cooper. på overfladen det perfekte menneske. Men hvad lurer bag facaden?
Agent cooper. på overfladen det perfekte menneske. Men hvad lurer bag facaden?
Bob. Virkelig eller fri fantasi?
Bob. Virkelig eller fri fantasi?
The Black Lodge.
The Black Lodge.


banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...