Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

One Life
One Life billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Vaiana

9. juli 2017 af Ronnie Bisgaard Mortensen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Vaiana billede

Den klassiske Disney-fortælling moderniseres i Disneys nyeste og 55. klassikermedlem.

Er man tegnefilm- og animationsseer så vil man have set plottet i Vaiana en million gange før. Det kommer til at lyde enormt negativt, men hjem-ud-hjem fortællingen om en prins eller prinsesse ,der både skal finde sig selv og redde sin ø/by/land/whatever er så gennemtærsket, at de fleste vil kunne den i søvne. Men som du vil kunne se, så giver jeg alligevel filmen en høj karakter. Hvorfor? Hvorfor bliver Vaiana ikke bare endnu én i rækken, men formår at hive sig langt over standarden. Det skyldes, at man trods det klassiske plot formår at sammenkoge det perfekte mix af det bedste fra Disney: blændende animation, fantastiske sange, sjove karakterer og en rørende fortælling.

Handlingen i Vaiana foregår i det gamle Polynesien, hvor en forbandelse skabt af halvguden Maui er ved at udslette den ø, hvor den modige teenagepige Vaiana bor. Vaiana bliver af havet valgt til at sætte sejl og drage ud på havet for at genfinde Maui, så de sammen kan finde skaberguden Te Fitis hjerte og dermed stoppe den forbandelse, der hviler over øen. Men rejsen på havet bliver ikke nem for Vaiana, for Maui er ikke interesseret i at hjælpe Vaiana, og på vejen møder de masser af forhindringer, der selvfølgelig må overkommes for at Vaiana kan redde sit hjem.

Som sagt er Vaiana den helt klassiske fortælling, og den har det ikke fra fremmede. Bag filmen står nemlig det rutinerede makkerpar John Musker og Ron Clements. Hvem er det, tænker du. Det er såmænd bare instruktørerne bag nogle af Disneys mest populære og efter min mening bedste film: Den Lille Havfrue (1989), Aladdin (1992), Herkules (1997) og Prinsessen og Frøen (2009). De to herrer har i den grad styr på deres Disney-fortællinger, men har samtidig lagt et lag på deres historiefortælling, eftersom Vaiana faktisk langt hen ad vejen er yderst bevidst om dens plot. Det gøres der flere gange lidt grin med uden at gå på kompromis med den rørende historie. Det er især gennem figuren Maui, der får lov at kommentere på filmens forskellige elementer. ”Du må være en prinsesse, du har kjole på og har et sødt dyr som følgesvend” eller ”Hvis du giver dig til at synge nu så kaster jeg op.” Vaiana er som film enormt selvbevidst, men formår at balancere den virkelig gode fortælling, og så denne metarefleksion. Det gør efter min mening filmen langt mere moderne og sjov for den voksne seer.

Animationen i filmen er næsten et kapitel for sig selv og igennem den flotte visuelle billedside skabes en stor del af humoren. Havet bliver en karakter i sig selv, der konstant hjælper Vaiana i hendes søgen efter Te Fitis hjerte og kampen for at overvinde Mauis ego. Samtidig er filmen fyldt med nuttede og sjove karakterer, fx i form af den afsindige dumme høne Hei Hei eller da Maui og Vaiana støder på et form for sørøverskib fyldt med små mærkelige kokosnødsvæsner. Detaljerigdommen er her enorm og en fryd for øjet.

Disney har altid været kendt for smukke og rørende syng-med sange, og det er ingen undtagelse i Vaiana, og filmens bedste sang ”How Far I’ll Go”, blev da også nomineret til en Oscar, ligesom Mauis ”You’re Welcome”, nok også går hen og bliver en klassisk Disney-sang. De smukke sange skal i den grad tilskrives sangskriveren Lin-Manuel Miranda. Desuden vil jeg faktisk slå et slag for, at man ser filmen på dens originalsprog, for især karakteren Maui får et ekstra sjovt lag, da det er Dwayne ”The Rock” Johnson der lægger stemme (og vel nærmest også krop) til figuren. Kemien eller samspillet i mellem Maui og Vaiana er noget af det sjoveste filmen.

Vaiana er efter min mening en af de rigtig rigtig gode Disney-film, på trods af den måske lidt fortærskede eventyrfortælling. Karaktererne og humoren er fantastisk og animationen og sangene er eventyrlige. At man samtidig kan se den lille Disney-kortfilm Inner Workings gør kun den samlede oplevelse bedre. Kortfilmen spiller en smule videre på konceptet fra Inderst Inde (2015) og er bare en kort, men rørende fortælling. Vaiana får 5 store stjerner og skal helt sikkert op på en af de øverste hylder blandt Disney-klassiskerne.

Ekstramateriale
Blu-Ray udgaven af Vaiana indeholder følgende ekstramateriale:
• Kortfilm: Inner Workings
• Maui Kortfilm: På Fisketur
• Øernes Stemme
• Ting du ikke vidste om
• Ø Mode
• Elementer af…
• De kender vejen: Musikken fra Vaiana
• Slettet Sang: ”Warrior Face” med introduktion af sangskriveren Lin-Manuel Miranda
• Påskeæg
• Slettede Scener
• ”How Far I’ll Go” sunget af Alessia Cara
• ”Hvor Langt Min Verden Når” Jorden Rundt
• Kommentarspor

Filmen er venligst stillet til rådighed af Disney

Titel: Vaiana
Original Titel: Moana
Premieredato: 15. juni 2017
Instruktør: Ron Clements, Don Hall, John Musker, Chris Williams
Skuespillere: Alan Tudyk, Temuera Morrison, Dwayne Johnson, Oscar Kightley, Nicole Scherzinger, Jemaine Clement, Kasper Leisner, Rachel House, Clara Rugaard-Larsen, Auli'i Cravalho, Troy Polamalu, Puanani Cravalho
Spilletid: 107 min.
Selskab: Walt Disney Pictures, Walt Disney Studios Home Entertainment, 2016
Genre: Adventure , Humor , Tegne- og animationsfilm


banner
Overskrift Højre Block
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskedeKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...