Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fri Mand
Fri Mand billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Yallahrup Færgeby

30. marts 2008 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Yallahrup Færgeby billede

Kampen for respekt - nu med ekstra meget stangdukke...

Når Boogie-Prisen om føje tid skal uddeles, så er følgende frase nomineret I kategorien for bedste ord: ”Ornli’ Syg”. For de kvikørede kan man nok hurtigt drage sammenhængen tilbage til december måned på DR2, hvor jargon’en var i en kaliber som man vel sjældent har set det før i en dansk-produceret medieudgivelse. Mangen en forælder har måttet lægge hørelse til alverdens eder og nederdrægtige ordkonstallationer, men ikke desto mindre er det jo igen bare et udtryk for når noget rammer plet. I gamle dage rendte alle jo rundt og sagde ”Bob, bob” og ”det’ bar dæjlig”i forbindelse med The Julekalender og før det var det jo ”Anton, du har revnet dine bukser” – fra Jullerup Færgeby, en fjern slægtning af Yallahrup Færgeby. Sidstnævnte har absolut intet med havn eller fiskekuttere at gøre. Her er mere tale om ghetto og graffiti-malede togvogne.

Vores hovedperson er Ali, en tyrkisk knægt som er særdeles underudviklet, men som gør alt hvad han kan for at skjule det. Hans kamp består i at blive den sygeste gangster, så han dels kan score Louise, lederen af pigebanden Crazy Girls, men også for at opnå status som kvarterets mest respekterede bølle. En titel som indehaves af den tre år ældre Dennis. Der er måske nok ikke meget jul over Yallahrup Færgeby, men til gengæld er der rigeligt med hundekamp, narkotika, vold. Alis bedste kammerat hedder Hassan. Han er med på alle Alis planer, men fremstår med den dosis diplomati som Ali ikke ejer et gram af.

Selve kvarteret er beboet af en lang række skæve eksistenser som alle på den ene eller anden måde får indflydelse på Alis progression. Skoleinspektøren Hanne er nok den som man kunne gå hen og blive helt bange for. Hun er bund-racistisk og påtvinger skolens depressive bibliotekar, Morten, at starte et integrationsprojekt rettet mod Ali og Hassan, så de kan blive rigtig danske. Morten har dog en rygrad som en regnorm, og ender som dyret i manegen op til flere gange. Så er der skolelægen som Ali har mistænkt for ikke lave andet end at rage på drengenes testikler. Glem ej heller Abu Babu, byens fundamentalist, lille Knud som ofte får en gang prygl, drankeren som ligger mere ned end han står op, samt pizzamanden der meget ofte spørger om der skal Khat på pizzaen (tilmed skjuler han en hemmelig identitet). Et råsyret univers af groteske indfald og alt sammen et billede på karikerede billeder af nydanskere samt de ikke meget mindre absurde danske personager som kan spottes rundt omkring.

Til at starte med skulle man lige vænne sig til formen og handlingen. Skulle man grine eller græde? Kigge med eller boykotte? Thumbs up eller down? Smagsdommere var der nok af undervejs. Omtale skortede det ikke på, og da man snedigt udgav en cd med alle sangene, tilbød ringetoner og i det hele taget publicerede sig via nettet, så var udbredelsen total. Et kras samsurium, og det er vel heller ikke for sjov at ryggen på dvd’en er prydet med en advarsel om at personer under 15 ikke ligefrem er målgruppen. Dog har alle kigget med, og en sådan advarsel er der næppe nogen som lytter efter i nutidens samfund. Et frisk pust til satiren og samfundsdebatten, om end julekalenderen lider under et stort fravær. Nemlig fraværet af sammenhæng. Afsnit 1 er et klassisk præsentationsafsnit, mens det 24. naturligvis samler trådende (hvis der var nogen). De mellemliggende afsnit er separate afsluttede handlingsforløb, og rækkefølgen syntes ligegyldig. Derfor har det heller ikke gjort noget, hvis man har misset et eller flere afsnit undervejs – og det er jo nærmest en falliterklæring for en påstået julekalender. Når det så også er sagt, så er der godt og vel 6 timers skældsord og sexuelle ydelser at hente her. Derforuden tilmed 8 ekstra afsnit, som i sin tid kun blev vist på nettet (hvilket igen stiller spøgsmålstegn omkring hvorvidt Yallahrup Færgeby er en dybtfølt julekalender). Hul i det. Udgivelsen er i al fald på gaden i en lækker Fucking Seriøs 2Pac udgave. Shuf folkens og syge bogludere: Læn dig tilbage og se eller gense et miljø som intet andet. Med stemmer af Esben Pretzmann (Angora-dreng), Annevig Shelde Ebbe (huskes vel bedst som spøgelset Mary fra ”Riget”), Farshad Kholgi (Nordkraft), Vibeke Dueholm, Kuku Agami, Pauline Rehne m.fl. Ekstra materialet består desuden af Alis nytårstale, som det er blevet kotyme at lade DR2-figurer gøre med Dolph og Allan Falk Nielsen (Jul I Verdensrummet) som eksempler tidligere...

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: Yallahrup Færgeby
Original Titel: Yallahrup Færgeby
Premieredato: 18. marts 2008
Instruktør: Rune Bjerkø
Skuespillere: Özlem Saglanmak, Esben Pretzmann, Kuku Agami, Vibeke Dueholm, Louise Hart, Annevig Schelde Ebbe, Farshad Kholgi, Pauline Rehne, Vibeke Hastrup m.fl
Spilletid: 360 min.
Selskab: DR, Nordisk Special Marketing, 2007
Genre: Humor
Link: http://www.dr.dk/yallahrup

banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...