De fleste af os kender det at være afhængige af en serie. Det kan ofte være svært at vente til næste afsnit, da de fleste serier opererer med cliffhangere for at få sine tilskuere til at følge med. Men hvad er det serier kan frem for film? De seneste to årtier har serieformatet ændret sig i så høj grad, at Tv-produktioner kan koste mindst lige så meget at lave som en spillefilm. Ud over det, kan serier give os noget film ikke kan. Personudviklinger, indviklede lange plotlinjer og et dybere og større univers. Dette er noget af det, der i dag har gjort, at serieformatet i dag er så populært og derfor trækker flere millioner seere foran skærmen hver uge. Tobias Bukkehave har i sin nyeste bog givet et bud på de 50 bedste serier, der findes på markedet.
Tobias Bukkehave (f.1980) er medskaber af film- og Tvsitet close-up.dk, hvor han anmelder film og tv. Han har undervist i Tv-historie på Københavns Universitet og har desuden arbejdet flere steder i mediebranchen, herunder udviklet Tv for Casper Christensen. 50 TV-serier du skal se er Bukkehaves første bog.
Bogen er bygget således op, at den starter med et par siders forord af Bukkehave om baggrunden for bogen. Herefter følger en kortere historisk gennemgang af tv-seriernes udvikling, som er med til at sætte hele listen ind i en historisk kontekst. Herefter kommer så listen med de 50 film. Listen er ikke en top 50 liste, men derimod en liste, hvor serierne står på lige fod, og derfor er de sat i alfabetisk rækkefølge. Vi starter ved 24 timer og slutter ved X-files. Så fortælles der ellers derud af, og vi kommer omkring alt fra danske kvalitetsserier som Borgen, Klovn og Rejseholdet, over store blockbusterlignende serier som Lost, Breaking Bad og Game of Thrones til mere ukendte og nicheagtige serier som Carnivàle, Trailer Park Boys og Weeds. Her er det hele, og personligt har jeg svært ved at pege på nogle serier som burde være med, men som ikke er det. Bukkehave udtaler dog også selv, at listen kunne have været langt større, men at der må være begrænsninger.
Hvert serieafsnit er delt op på samme måde. Først kommer der er et citat, enten fra skaberen af serien, en skuespiller eller en karakter i serien. Så følger en gennemgang af tilblivelsen af serien. Hvem står bag, hvilke selskaber sagde nej og hvordan fik man trumfet serien igennem. Efter dette kommer der et fyldestgørende resume af serien, vi får en klar gennemgang af seriens præmis, uden at der bliver afsløret for mange ting. Følgende kommer Bukkehaves mening om serien. Her får vi altså til tider en næsten analytisk gennemgang er serierne. Hvad er det der gør dem gode, hvorfor skal vi se dem og hvordan har seernes kritik været. Slutteligt følger en faktaboks med oplysninger om produktionsselskab, skaber, skuespillere, hvor mange sæsoner og afsnit der er, hvor mange priser serien har vundet, og hvor mange seere serien har haft. Hvert afsnit er tilsat billeder fra serien.
50 TV du skal se kan klart anbefales, hvis man går og leder efter hvilken serie, man skal gå i gang med næste gang. Personligt har jeg selv fået sat et par ekstra på min liste over serier jeg skal se. Bogen behøves ikke læses ud i et, men kan sagtens bruges som en form for opslagsværk. Sproget er varieret, letlæseligt, dog med brug af en del fagtermer, som dog er nødvendige, når man snakker om medier, og de fleste fagtermer er forklaret. Bukkehave formår på en faglig måde at vække en interesse for samtlige beskrevne serier, og med det medienetværk som findes i dag, burde det være muligt at følge en serie fra Tv’et, computeren eller smartphonen. Det er bare at komme i gang, de ligger alle sammen og venter på at blive set.