I 1903 blev Brdr. Wright verdensberømte, da de lancerede den første flyvemaskine med først tre sekunder i luften og senere 59 sekunder. De havde set på fuglene, som kunne genoprette den tabte balance i luften ved at vende deres vinger modsat – som de kunne overføre til en flyvemaskine. Brødrene var nørder.
I filmen hører vi om de første ideer fra et par canadiske nørder, da de i 1996 har opfundet en telefon, som har udviklet en e-mail og telefon i et apparat med et statisk tastatur, så vi sammen kan kommunikere med alle fra Tahiti til Bali – og vi undgår at pendle. Som vi så det under coronaen kunne statsmænd nu holde verdensmøder gennem en telefon og en skærm. Til den tid vil hele verden være så stille var ideen og ophavet – med i filmens indledning.
Det var der ingen, der troede på i 1996.
Historien tager sin begyndelse som en sandfærdig historie i den canadiske by, Waterloo i Ontario, hvor Mike Lazaridis (f. 1961) (spillet ærligt af Jay Baruchel) som sammen med Douglas Fregin (spillet af Matt Johnson selv) i 1984 stiftede RIM (Research in Motion). Ingen kan modstå de økonomiske fristelser. Mike er fuld af gode ideer, mens Douglas med rødt John McEnroe hårbånd vælter lidt rigeligt rundt og fjumrer med sit glade smil. Men de to RIM´er holder fast i tanken, og ved møder virker de meget overbevisende, selv om det kommer frem, at Douglas er blevet fyret fra sin store arbejdsplads på grund af at have underbudt sine kolleger. Det er som en stor børnehave med gode popkorn.
Men så får de ansat en grusom forretningsmand Jim Balsillie (spillet med al for megen falsk entusiasme af Glenn Howerton – f. 1976) – som er drivkraften og tør skære igennem, og siger til sine medarbejdere: Det perfekte er de godes fjende - men han får svaret tilbage: Men også menneskehedens fjende.
Vi er med de næste 14-16 års udvikling inden for forretningsverdenen og nye smartphones – striden med Apple og Google – og nogle gange ved vi ikke om vi skal grine eller græde – eller måske begge dele. Så filmen fortæller også om magtstrukturen inden for et lille teleselskab med de modsætninger og forskellige interesser. Jeg kom også til at tænke på de små bogforlag, der i starten driver en forretning og den dag, der er en kæmpe succes – bliver opkøbt af Gyldendal.
Det foregår lidt på samme måde, hvor et canadisk lilleputfirma vil slås med de store – og satser hele økonomien og mere til – hvor vi til sidst får de kolde fakta på bordet: Næsten alle BlackBerry System blev returneret eller ombyttet grundet produktionsfejl. Verizon (det store amerikanske telekommunikationsselskab fra år 2000) sagsøgte RIM for 50 millioner $ i skadeserstatning. Mike Lazaridis forlod RIM 20. januar 2012, Balsillie undgik fængsel, og Douglas solgte sine aktier i 2007, da de var på det højeste, og er i dag en af verdens rigeste mænd.”, mens vi lytter til The Kinks skæring: WATERLOO SUNSET, 1967:
But I don´t need no friend,
as long as, I gaze on Waterloo Sunset.
I am in paradise,
Every day, I look at the world from my window.
Det er nørdet at ville lave en film om tre ukendte nørder, som åbenbart ville ændre verden på en nem måde og tro på smartphonens fremtid. I gamle dage indsamlede egypterne bøger, arkiver til verdens største bibliotek i Alexandria med op til 700.000 skriftruller – det største lærdomscenter.
Det center findes nu på en smartphone.