Måske burde det ovenstående nærmere have været skrevet i flertal, for i Coen brødrenes ”Burn After Reading” omhandler historien ikke én, men mange idioter.
Dumhederne begynder da fitnessassistenterne Linda Litzke (Francis McDormand) og Chad Feldheimer (Brad Pitt) ved et tilfældighed, kommer i besiddelse af en cd-rom, som indeholder en række hemmeligstemplede oplysninger om den amerikanske efterretningstjeneste. I et forsøg på at tjene nogle nemme penge prøver Litzke og Feldheimer, at afpresse cd’ens ejer, den fallerede CIA-agent Osbourne Cox (John Malkovich), til at udbetale en stor findeløn. Men som altid, når det vel og mærke er en film af Coen brødrene, går planen ikke helt som planlagt. Afpresningen mislykkedes i stor til, og i stedet prøver Litzke og Feldheimer at sælge oplysningerne til USA's gamle arvefjende, russerne.
Sex, vold og intriger er hovedingredienserne i denne kulsorte komedie, der med et fantastisk ensemble, var med til at skabe et af de bedste biograf-grin sidste år.
Brødrene Ethan og Joel Coen har altid balanceret mellem grotesk humor og regulær drama i deres film, hvilket har gjort dem til et af de mest efterspurgte makkerpar i Hollywood. Brødrene formår, stilsikkert at blande thrillergenren med en ordentlig portion galgenhumor, og resultatet har, med undtagelse af enkelte svipsere, altid været seværdig underholdning. Film som ”Fargo” (1996), The Big Lebowski (1998) ”No Country for old Men” (2007) afspejler alle Coen-brødrenes talent for filmmageri, ikke mindst den sidstnævnte film, der velfortjent indbragte brødrene 3 Oscar-statuetter i 2008 for henholdsvis bedste instruktion, bedste film og bedste manuskript.
Håndværket er, med andre ord, næsten altid i topklasse når brødrene Coen laver film, og ”Burn After Reading” er bestemt heller ingen undtagelse. I filmen blander Ethan og Joel Coen med stor finesse et klassisk spiondrama med en tragikomisk kærlighedshistorie, tilsat en ordentlig omgang amerikansk idioti. Der bliver ikke lagt fingre i mellem, når Coen brødrene udstiller den amerikanske middelklasseborger som værende en komplet tumpe. Det virker som om, at brødrene har valgt at basere alle deres karakterer ud fra typiske (europæiske) fordomme omkring det amerikanske folk. Eksempelvis er en af karakterene besat af tanken om at få udført plastikkirurgiske indgreb. Men selvom den amerikanske selvforståelse får en over snuden i ”Burn After Reading” går europæerne bestemt heller ikke ram forbi, da filmens eneste europæer bliver fremstillet som en manipulerende heks af værste karat.
Skuespillerne har tydligvis hygget sig under indspilningen, og resultatet er ikke mindre end fremragende. Især George Clooney og Brad Pitt brænder igennem som henholdsvis kikset kvindescharmør og hyperaktiv fitnessassistent.
Alt i alt er ”Burn After Reading” en herlig komedie, der på ingen måder tager sig sit emne højtideligt. Det er interlektuel falde på halen komik af bedste skuffe, der på det varmeste kan anbefales.
Ekstramateriale
Bonusmaterialet til ”Burn After Reading” består af tre små film, som hver især omhandler aspekter af produktionen, lige fra udviklingen af manuskribtet og historien til valget af skuespillere. Det er ganske underholdende materiale, men desværre ikke særlig langt, og så savner jeg i den grad et kommentatorspor med instruktørene.
3 on-z stjerner til ekstramaterialet.
Tekstning: Dansk og norsk.
Lyd: Dolby Digital 5.1
Billede: 1.85:1 Anamorfisk Widescreen.
Filmen er venligst stillet til rådighed af: SF/Fox.