Christian Braad Thomsen (født 10. december 1940) er en uhyre produktiv herre. Han har skrevet og instrueret en lang række spille- og dokumentarfilm, heriblandt Kære Irene(1971), Herfra Min Verden Går (1976), Smertens Børn (1977), Drømme Støjer Ikke Når De Dør (1979), Kniven I Hjertet (1981), Koks I Kulissen (1983), Hvor Mindets Blomster Gror (1991), Karen Blixen - Storyteller (1995) og Den Blå Munk (1998).
Desuden har han skrevet bøger om bl.a. filminstruktørerne Rainer Werner Fassbinder og Alfred Hitchcock. I 2000 udgav han bogen Drømmefilm, hvor han beskriver 100 af sine yndlingsfilm. Desuden er Braad Thomsen en af landets store Dylan-kapaciteter, og i 2001 udgav han sammen med Asger Schnack ”bob Dylan – En Guide Til Hans Plader”.
siden 1997 har Christian Braad Thomsen været kunstnerisk leder af Odense Film Festival.
Braad Thomsen er med andre ord en af landets store kulturpersonligheder. Kontroversiel og kamplysten, gerne som modstand overfor intolerance og amerikansk imperialisme.
” Vreden, gudinde, besyng!” sådan starter Homers Iliaden i Christian Wilsters oversættelse. Og det er i sandhed en odyssé vi kommer ud på, i Braad Thomsens erindringsbog om de første 65 år af hans liv.
Fra opvæksten i Bjertrup, skolegangen i Hørning skole og Skanderborg private Realskole, til gymnasietiden på Aarhus Katedralskole og videre som elev på Aarhus Stiftstidende. Som militærnægter i Gribskov-lejren. Og herfra ind i jazz-miljøet omkring Montmartre, og videre ind som elev på Filmskolen i andet forsøg.
Engagementet mod Vietnam-krigen er med, og tilblivelsen af den første film, festivalhittet ”Kære Irene”. Herfra til filmværkstedet og mødet med Jytte Rex og hans efterfølgende engagement i studentermarxismen og rødstrømpebevægelsen. Perioden affødte også Braad Thomsens involvering i filmimport og det nødtvungne samarbejde med filminstituttet i kampen for bl.a. Rainer Werner Fassbinders film. Det videre filmarbejde skildres parallelt med betragtninger om tidens musik, lige fra Dolly Parton til Bob Dylan.
Familielivet med Jytte Rex og deres datter Rose, og den kontroversielle film Den Man Elsker, der voksede ud af betragtninger om forholdet mellem børn og voksne. Venskaberne med bl.a. Asger Schnack og Betty Crone. Tiden i San Cataldo i Syditalien, over spillefilmene i sen-70’erne og start 80’erne. Samarbejdet med Helle Ryslinge og Anne Marie Helger om filmen Koks I Kulissen. Problemerne med de statslige organer, blacklistet af Det Danske Filminstitut og kampen for at få lov at lave film. Kontakten med Von Trier, arbejdet med Blixen-filmen. Odense Film Festival og betragtninger om film og politik.
Det er en medrivende og spændende levnedsskildring Christian Braad Thomsen fortæller, og samtidig en spejling af samfundet der sætter historien i relief. Gennem hele sin tilværelse har Braad Thomsen brændt for sine idealer, og det er ikke uden beundring man læser om hans liv og gerninger.
Bogen er forsynet med et imponerende note-apparat der er godt at blive klog af, og i det hele taget lyser bogen af det talent og den enorme viden Christian Braad Thomsen besidder.
NB: I Cinemateket fortæller Christian Braad Thomsen om bogen d. 24. november 2005 kl. 19.15.