Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Oscar 2021
Dansk Spillefilm...
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

The High Note
The High Note billede

Spiral: From The...
Sjæl
I Krig Med Morfar


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Den Unge Zlatan

1. juni 2016 af Nikolaj Sonqvist

4 stjerner Skriv en kommentar

Den Unge Zlatan billede

Dokumentar om Zlatans svære personlige vej til stjernestatus, holdes oppe af en ting: Zlatan.

Den svenske fodboldspiller Zlatan Ibrahimovic kom fra Rosengården i Malmø, og i dag bliver han i karrierens efterår betragtet som en af verdens bedste fodboldspillere. Nok er det Leonel Messi og Cristiano Ronaldo som løber med den meste hæder og de fleste trofæer, men det er Zlatan som løber med de fleste overskrifter. Zlatan har i år noget så usædvanlig i en alder af 34 år haft en af sine bedste sæsoner på professionelt niveau. Og rygterne sviger for virker det ikke som om, at Zlatan har tænkt sig at stoppe nu.

Det fascinerende ved filmen Den Unge Zlatan er de mange arkivoptagelser fra dengang, hvor Ibrahimovic bare var et ungt talent i Malmø. Allerede dengang begyndte brødrene Magnus og Fredrik Gertten at filme Zlatan fra sidelinjen i Malmø indtil han for alvor slog igennem i Ajax Amsterdam to år senere. To års materiale er nu blevet til en film.

Men kan selvfølgelig undre sig over at filmen først kommer frem nu. Det har også været til diskussion i de svenske medier for det virker udadtil som om nogen bare vil spinde lidt penge på et kendt navn. Men lige meget hvad, så er portrættet af den unge Zlatan i den grad værd at se på.

Hvad man lærer fra begyndelse af er, at Zlatan altid har været springfyldt med selvtillid, selvsikkerhed og den arrogance, som også har været den medvirkende faktor til at han har slået igennem, som han har. Men som pure ungt talent var denne attitude vanskelig for holdkammerater, trænere og modspillere at tolerere. Hvem var denne diva og hvorfor tror han, at han er en superstjerne? Holdånden og den kollektive indsats er en vigtig del af fodbolden, og talent eller ikke talent, så skal man lære dette.

Men alt dette ved vi alle sammen, som har fulgt Zlatans karriere. Men dokumentaren skildrer også en dreng, som var meget alene udenfor banen. Zlatan mistede sin kæreste da han flyttede til Holland og han havde stort set ingen venner. Efter træning gik han hjem til sin halvtomme lejlighed og spillerede Playstation for sig selv. Zlatan kørte endda ind imellem alene til Ikea for at spise aftensmad.

Filmen springer mellem ungdommen i Malmø, hvor talentet bliver formet og til tiden i Ajax, hvor han alvor skal slå til som professionel fodboldspiller. Og resten af Zlatan karriere fra Amsterdam-tiden og frem er jo veldokumenteret. Vi følger drengen fra Malmø, som havde rekordhøjt fravær i skolen og som allerede dengang virkede overskudsagtig. Nogen ville kalde det arrogant, andre selvsikker.

Zlatan havde svært ved at slå til i starten af sin karriere. I Malmø var de andre medspillere irriteret over at han var for selvisk og ikke spiller dem fri til oplagte målchancer: Zlatan var ikke den stjerne endnu, han troede. Senere i Ajax meldte samme problem sig, men også at medierne og fans kom på nakken af ham, da han ikke slog til med det samme. Leo Beenhakker hentede ham til Ajax Amsterdam for rekordsummen 9 millioner euro og forventningerne som medfulgte blev ikke indfriet til kampene. Som hans kollega og eneste ven i Ajax Mido fortæller: ”Zlatan var altid den bedste til træning – men han kunne ikke komme ud med det under kampene.” Det hele udmønter sig i en albue i hovedet på en forsvarsspiller og fem dages karantæne.

Den Unge Zlatan er et interessant og nærværende portræt af en af verdens bedste fodboldspillere lige nu. Det er et portræt af en fodboldspiller før han bliver til en stjerne og det er et virkeligt spændende forløb at følge hans første spæde skridt mod toppen. Som dokumentar er filmen ikke perfekt, men dens små fortællermæssige mishag holdes oppe af en ting: ikonet Zlatan.

Titel: Den Unge Zlatan
Original Titel: Becoming Zlatan
Premieredato: 1. juni 2016
Instruktør: Fredrik Gertten, Magnus Gertten
Skuespillere:
Spilletid: 99 min.
Selskab: DOXBIO, 2015
Genre: Dokumentar

banner
Overskrift Højre Block
Da Hitler stjal ...
Chaos Walking
Promising Young ...
Den Anden Side
Minari
Once Were Brothe...
Sound of Metal
Two Weeks to Liv...
Sjæl
The Secrets We K...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...