”Hvor skal Queen Mary skulpturen stå”? Dette spørgsmål møder vi i åbningssekvensen af denne dokumentar, hvor billedkunstner Jeannette Ehlers ønsker at oprette en statue, der skal reflektere slavetiden i Danmarks historie. Slavetiden er bestemt ikke noget, som vi danskere ønsker at tale yderlige om, da det foregik for lang tid siden, og vi vil helst ikke stå til ansvar overfor den. Men det vil Ehlers meget gerne have lavet om på.
Det gode venskab
Maya Albana og Jeannette Ehlers har kendt hinanden siden barndommen. Selvom de begge sorte kvinder, har Jeannette Ehlers altid følt sig anderledes. Dette gjorde også, at fascinationen af den sorte kultur og arv blev dyrket, og ikke mindst racismen. Albana følger i denne dokumentar sin veninde, og prøver også at forstå hendes frustration over raceproblemer, som hun ikke blot mener hører til i fortiden, men også er racismen dna i det 21.århunderede.
Racismen i Danmark
Racisme findes desværre stadig i verden. Den er muligvis ikke så stor som i 60’erne, hvor farvede mennesker næsten ikke kunne færdes på gaden, men den findes stadig systematisk. Ifølge Ehlers hører racisme stadig til i vores dagligdag, og hun prøver at få argumenteret dagens racisme helt tilbage til slavetiden. Disse argumenter bliver naturligvis mødt med modstand, og dette klæder faktisk dokumentaren, at den ikke blot er ensidig, men også viser klip fra modstanden. Der er bl.a. et interview i Radio24Syv, hvor Ehlers bliver kaldt neger, mens andre omkring hende synes, at det er et ganske normalt ord at anvende.
Queen Mary repræsentation
Denne dokumentar får højt sandsynligt skubbet endnu en debat i gang. Og mange danskere kommer nok ikke til at kunne lide at snakke om den del af Danmarks historien, som de enten skammer sig over, eller ikke vil stå til ansvar for. Men er det ikke vigtigt at snakke om de vigtige ting her i livet? Uanset om man kan lide dette emne eller ej, så er racisme desværre stadig noget, som eksisterer i verden, og ifølge Ehlers bliver vi nød til at snakke om det ubehagelige.
”Det Sorte Kapitel” er en fin dokumentarfilm, som illustrerer en sort kvindes engagement for retfærdighed. Hendes Queen Mary skulptur repræsenterer den side af historie, som ikke måske ikke vil kendes ved, men det er stadig en del af Danmarks historien. Dokumentaren er visuelt flot, og den står godt i takt med Ehlers kunstneriske ambitioner.