Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Drengen i den stribede pyjamas

28. november 2008 af Kristian Jensen

5 stjerner Skriv en kommentar

Drengen i den stribede pyjamas  billede

Holocaust set fra en 8-årigs synspunkt…

Vi kan nok alle blive enige om at jødeforfølgelsen under 2. Verdenskrig, er en af de største forbrydelser i verdenshistorien. Utallige film har op gennem tiden forsøgt at indfange de rædsler, som jøderne oplevede under Hitlers rædselsregime, men ikke før nu, er verdenshistoriens modbydeligheder blevet fortalt af en 8-årig dreng.
Den 8-årige Bruno (Asa Butterfield) flytter fra det trygge barndomshjem i Berlin, til et nyt hus langt ude på landet. Den nysgerrige Bruno opdager hurtigt en mystisk gård, der ligger i nærheden af huset, hvor alle går rundt i sort-stribede pyjamaser, og trods moderens forbud mod at nærme sig gården, beslutter Bruno sig alligevel for at udforske den mystiske bebyggelse. Den uskyldige Bruno forstår ikke, at den nærliggende gård i virkeligheden er en udryddelslejr, og at det oven i købet er hans far (David Thewlis), der er lejerkommandant. Bag det elektriske pigtrådshegn møder Bruno den jævnalderne jødiske dreng Shmuel (Jack Scanlon), og et spirende venskab tager sin begyndelse – et venskab der i sidste ende får voldsomme konsekvenser.

På trods af, at ”Drengen i den stribede pyjamas” er fortalt ud fra et barns synspunkt, må man endelig ikke forveksle filmen med en børnefilm, for det er den på ingen måde. Filmen er en barsk omgang, der skærer direkte ind til benet i en af de mest rædselsfulde æraer i moderne historie. Der hvor filmen er særdeles effektiv, er dens portræt af den nazistiske løgn, som via propaganda, blev tvunget ned over hovedet på den almindelige tysker. Bruno tror at hans far er en ”god” soldat, der kæmper for sit fædreland, selvom sandheden er en helt anden. Filmen tydeliggører hvordan autoriteter fordærver uskyldige sind med løgne. Scenen hvor Bruno spørger sin lærer ”Om der ikke findes gode jøder?” hvorefter han får svaret ”Hvis du blot kunne finde én god jøde, ville du være verdens største opdagelsesrejsende” er et glimrende eksempel på det bedrag, som var med til at puste liv i antisemitismen blandt børn og unge i 40-ernes Tyskland. I en anden af filmens nøglescener, ser man Brunos storesøster klæbe store idolplakater med Hitler op på hendes værelse, hvilket også vidner om den fanatiske dyrkelse af nazismen der fandt sted i Tyskland.
”Drengen i den stribede pyjamas” er et yderst vellykket krigsdrama, der med sin ekstremt stramme fortælling (filmen varer kun 93 minutter) borer sig helt ind i kroppen, og bliver siddende længe efter rulleteksterne er løbet over lærredet.
”Drengen i den stribede pyjamas” vidner om, at der stadig er masser af materiale at hente i 2. Verdenskrig, selvom jødeforfølgelsens rædsler er blevet tolket utrolig mange gange. Filmen er en flot præstation fra instruktør Mark Hermans side, der herhjemme nok bedst er kendt som manden bag musikfilmen ”Little Voice” fra 1998. Skuespillet er godt, men især David Thewlis leverer en pragtpræstation som far til Bruno.
Filmen er en barsk fortælling om et umuligt venskab i en tid hvor ondskaben skyllede hen over Europa, samtidig med at den portrætterer den barnlige uskylds undergang. En smuk og barsk film, der skal opleves…

Titel: Drengen i den stribede pyjamas
Original Titel: The Boy in the Striped Pyjamas
Premieredato: 28. november 2008
Instruktør: Mark Herman
Skuespillere: Asa Butterfield, Jack Scanlon, David Thewlis, Vera Farmiga, Amber Beattie
Spilletid: 93 min.
Selskab: Miramax Films 2008/Walt Disney studios Motion Pictures, Denmark 2008
Genre: Krig

banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...