Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Eastern promises.

29. april 2008 af Henrik Andersen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Eastern promises. billede

David Cronenberg og Viggo Mortensen teamer endnu engang op i en og samme produktion. Det er der kommet en fremragende film ud af, der er både barsk og rørende. En af sidste års store filmoplevelser.

Anna Khitrova (Naomi Watts) arbejder som jordemoder på et hospital i London. En ung 14 årig kvinde kommer til hende, men dør under fødslen. Dette berører Anna voldsomt, da hun selv for nylig har haft en ufrivillig abort Selvom det ikke er tilladt, tager hun en dagbog fra den afdøde kvindes taske, idet hun har sat sig for at opspore det nyfødte barns slægtninge. Dagbogen er skrevet på russisk, men til alt held er Annas Onkel Stepan fra Rusland. Stepan er ikke glad for at oversætte dagbogen, da han hurtig finder ud af, at den på en eller anden måde er tilknyttet det frygtede broderskab Vory V. Zakone, der er en del af den russiske mafia i London. Trods advarslerne om at droppe opklaringsarbejdet opsøger Anna alligevel Semyon (Armin Mueller-stahl), der er faderfigur for en familie, der er tilknyttet det kriminelle broderskab. Selvom Semyon på overfladen virker som en rar bedstefar, er han i virkeligheden en koldblodig type, der ikke går af vejen for at slå de folk ihjel, der kommer i vejen for hans planer. Semyon har en søn, Kirill (Vincent Cassel). Kirill skal på papiret arve faderens status i familien, og dermed alle de kriminelle ting der foregår omkring den luksuøse restaurant, hvor de holder til. Problemet er bare at Kirill er lettere psykotisk, og hans voldsudbrud er i visse situationer uheldige for familiens ansigt ud ad til.
Familiens chauffør Nikolai Luzhin (Viggo Mortensen) er tæt knyttet til både Semyon og Kirill. Semyon ser ham som hans anden søn, og vil gerne have at han med tiden får chancen for at overtage forretningen. Kirill skal selvfølgelig ikke vide noget, da han så med sikkerhed vil miste besindelsen. Nikolai fatter sympati for Anna, og der opstår følelser imellem dem. Noget der ikke er plads til i det hårdkogte miljø, hvor drab, afpresning og prostitution er en del af hverdagen. Snart er Nicolai rodet ud i noget hvor der pludselig bliver dybt til bunden, og Anna og ham selv befinder sig i stor fare.

Viggo Mortensen har rollen som den mystiske Nikolai, der løber en stor risiko ved at hjælpe Anna med hendes opklaringsarbejde. Viggo Mortensen har de sidste år opnået stjerne status i både Hollywood og Danmark. Selvom han har været med i mange store produktioner, var det hans rolle som Aragon i Peter Jacksons filmatiseringer af historierne om Ringenes Herre, der for alvor fik ham på alles læber. Viggo Mortensen har tidligere arbejdet sammen med David Cronenberg i: A History of Violence. Hans rolle som det Russisk fødte Nikolai krævede et stort forberedelses arbejde. Viggo Mortensen lærte sig at tale Russisk, og satte sig ind i de tatoveringer hans karakter bærer i filmen. Hver tatovering repræsenterer en del af de handlinger, personen der bærer dem har udført i sit liv. Hvor mange har han likvideret, hvor har han siddet i fængsel osv. Forberedelsen kan ses i filmen, og Viggo levere en præstation der virkelig brænder igennem. Sjældent har han spillet en så intens og på samtid både tiltrækkende og frastødende personlighed.

Men det er bestemt ikke kun Viggo Mortensen der er god i Eastern promises. Også Naomi Watts, Armin Mueller-stahl og Vincent Cassel er perfekt castet og levere fremragende person skildringer.

Instruktøren David Cronenberg har en lang række solide og spændende produktioner bag sig. Han har altid formået at underholde og undre på en og samme gang. Han har lavet ultimative genre mesterværker som Videodrome, Scanners, The Brood, Shivers, Naked Lunch, The Dead Zone og The Fly. Men også hans film der balancere imellem fri fantasi og hverdags fiction er sande mesterværker. Hvem husker ikke Crash fra 1996 hvor sex og bilulykker gik op i en passioneret enhed. Eller den fantastiske Dead Ringers fra 1988 med Jeremy Irons i en dobbelt rolle som tvillingerne med hang til forkvaklet kirurgi. Cronenberg har også fra tid til anden optrådt foran kameraet. Blandt andet som en sindssyg massemorder i monsterfilmen Nightbreed, der var baseret på en novelle af Clive Barker.

David Cronenberg har altid lavet mere eller mindre kontroversielle film, der har været genstand for megen debat og diskussion. Hans temaer der for det meste har svævet omkring død/vold, sex og kropslighed set i forhold til teknologi og videnskab, har skabt en stil der kun er få andre instruktører, der på verdens plan har prøvet kræfter med. Efter hans store publikum hit: A History og Violence fra 2005 har meget af debatten blandt hans trofaste fanskare gået på, om David Cronenberg er gået hen og blevet en mainstream instruktør på sine gamle dage. Denne diskussion finder jeg ganske ligegyldig. Det kan da godt være, at Cronenberg har skruet lidt ned for de før så ekstreme og kringlede fortolkningsmuligheder hans tidligere film havde, men det til trods levere han som altid varen, og fortæller på mesterlig vis historier der nagler dig til sædet. Både A History of Violence og Eastern Promises er flot struktureret, og der er intet overflødigt i fortællerstilen. Den centrale historie er stramt fortalt, og hvis historien kræver det, er Cronenberg stadigvæk ikke bleg for på grafisk og uafrystelig vis at præsentere sit publikum for grafisk vold og sex. Men det bliver aldrig påklistret, og optræder altid kun fordi det skal passe ind i den store sammenhæng.

Eastern promises er en gangsterfilm der viser følelser i det ellers barske gangster miljø. Det klæder den voldsomme historie at få følelserne med ind over, og det er det der gør Eastern promises så seværdig. Har du endnu ikke set en af David Cronenbergs film, burde du gøre dig den tjeneste at sætte dig godt til rette i sofaen og nyde det yderst professionelle håndværk, han ligger for dagen med Eastern promises. Det er stor filmkunst, og den rå og barske historie om den livgivende jordemoder der bliver tiltrukket af den nådesløse dødsengle Nicolai, vil med sikkerhed give dig en oplevelse du ikke sådan lige kan ryste af.

Ekstramateriale.

Ekstramaterialet består af 2 bag om kameraet programmer: Secrets and Stories og Marked for Life.

Secrets and Stories er et bag om kameraet program som vi kender det. Det indeholder interviews med Cronenberg, Mortensen, Watts og andre folk fra produktionen. Man ser blandt andet i korte klip hvordan man har lavet en af scenerne hvor et offer får skåret halsen over, og i et andet klip fortæller forfatteren til historien om hvordan Semyon er bygget over en rigtig mand de mødte under forberedelserne til filmen. Desværre vare hele programmet kun 10 minutter. Ærgeligt da der er en masse spændende at fortælle om tankerne bag Eastern promises.
I det 7 minutter lange program: Marked for Life bliver der stillet skarpt på de tatoveringer der indgår i filmen. Cronenberg og forfatteren Steven Knight fortæller om hvordan Viggo Mortensen lavede et stort research arbejde og var med til at gøre tatoveringerne til en central del af historien. Desuden er der interviews med tatovøren Olegar Fedoro og filmens makeup designer Stephen Dupis.

Samlet karakter for ekstramaterialet bliver 3 ud af 6 stjerner.

Lyden kan opleves i Dolby Digital 5.1 og i DTS. Billedet står flot og bliver præsenteret i dets oprindelige Widescreen format.

Eastern promises kan ses med Danske, Engelske, Norske og Finske undertekster.

Filmen er venligst stillet til rådighed af SF-Film.

Titel: Eastern promises.
Original Titel: Eastern promises.
Premieredato: 22. april 2008
Instruktør: David Cronenberg.
Skuespillere: Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel, Armin Mueller-stahl, Josef Altin, Mina E, Mina, Aleksandar Mikic, Sarah-Jeanne Labrosse.
Spilletid: 100 min.
Selskab: Focus Features. 2007.
Genre: Drama
Viggo Mortensen og Naomi Watts som Nikolai og Anna.
Viggo Mortensen og Naomi Watts som Nikolai og Anna.
Både Viggo Mortensen og Vincent Cassel levere fremragende præstationer. Her ses de som Nikolai og Kirill.
Både Viggo Mortensen og Vincent Cassel levere fremragende præstationer. Her ses de som Nikolai og Kirill.banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...