Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Fast Food Nation

25. november 2007 af Jan Mouritzen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Fast Food Nation billede

Under mottoet ”Du bliver hvad du spiser!” går drama-satiren Fast Food Nation i Michael Moores fodspor og kigger afslørende og tankevækkende ind bag facaden på den amerikanske fast food industri.

I Fast Food Nation, der er baseret på Erik Schlossers bestseller af samme navn, følger vi tre parallelle historier, der alle har den amerikanske fast food industri som omdrejningspunkt.

Hos burgerkæden Mickey’s gnider topcheferne sig i hænderne: produktsalget er på landsplan steget med 8,4 % i det seneste kvartal, hvilket primært skyldes introduktionen af en ny burgertype, ”The Big One”. Men så en dag kaldes marketingsdirektør Don Henderson (Greg Kinnear) ind til burgerkædens øverste direktør, som er stærkt bekymret over, at der er fundet colibakterier i Mickey-kædens produkter.

Nærmere bestemt drejer det sig om kolort, der på uvis måde er kommet i burgerkødet, medens det er blevet bearbejdet og pakket på selskabets kæmpemæssige slagtefabrik Uni-Globe Meat Packing (UMP) i Cody i Colorado.

Henderson bliver sendt til Uni-Globe Meat Packing for at undersøge, hvordan afføringen er kommet i kødet. Han får en rundvisning, men kan ikke umiddelbart afklare, hvordan fækalierne er havnet i kødet, for alle de sanitære påbud ser ud til at være overholdt. Men Henderson er en grundig mand, så han beslutter sig for at komme mere til bunds i sagen. En gammel kvægavler (Kris Kristofferson) forklarer at det er tidspresset, der får svineriet til at ske, for arbejderne knokler på akkord, og når køerne sprættes op i lyntempo, kan indvolde og afføring nemt plaske direkte ud på det fileterede oksekød.

Samtidig skildres hvordan Raul (Wilmer Valderrama) og Sylvia (Catalina Sandino Moreno), fattige og underernærede mexicanske immigranter, betaler nogle kyniske og grådige menneskesmuglere med hjælp til at krydse grænsen illegalt – alt sammen i håbet om, at de kan skabe sig et bedre liv i USA. Mexicanernes forhåbninger og drømme bliver dog skudt i sænk, for det eneste job de kan få, er at stå ved maskinbåndet og skære oksekød eller højtryksspule i den stinkende slagterihal, hvor køernes indvolde flås ud og hvor gulvet overalt sejler i dyrenes blod. Ydermere bliver kvinderne ved samlebåndet udsat for seksuel chikane af liderlige mellemledere, der lokker dem med amfetamin og bundter af eftertragtede dollarsedler.

Endelig følger vi Amber (Ashley Johnson) en typisk high school studerende, der arbejder bag disken i en Mickey-burger filial. Hun prøver at tjene lidt penge, så hun kan spare op til sin bilforsikring. Gennem mødet med en flok miljøaktivister bliver hun bevidstgjort om de uhygiejniske praksiser og de profitorienterede tankegange, der driver værket i den storkapitalistiske burgerkoncern. Sammen med miljøaktivisterne beslutter Amber sig for at lukke tusindvis af køer ud af indhegningen, for derigennem at manifestere utilfredsheden med, at koncernen udleder kvægafføring direkte ud i drikkevandet.

Richard Linklater er en spændende og original amerikansk filmskaber, som især kendes herhjemme via de to fremragende dialogbårne kammerspil, ”Before Sunrise” og ”Before Sunset”. Linklater har som regel noget på hjerte, og det gælder ikke mindst for denne film, der brændende og engageret viser os bagsiden ved den amerikanske drøm.

Linklater afslører de profitorienterede mekanismer, der får storkoncernerne til at blæse højt og flot på miljølove, sikkerhedsforhold og humane hensyn. Der spilles stærkt af alle de involverede, men særligt rørende er Catalina Sandino Morenos gribende portræt af en mexicansk kvinde, som har en drøm om at skabe et lykkeligt liv, men som ender med at blive seksuelt udnyttet og samtidig må se sin mand blive invalideret i en arbejdsulykke på slagteriet.

Også Bruce Willis gør det fremragende i en scene, hvor han skærer tingene ud i pap for den bekymrede marketingsdirektør:
”Amerikanerne er blevet nogle klynkehoveder. Alting skal være sterilt og rent. Folk må sgu’ tage sig sammen. Bare gennemsteg kødet, så sker der ikke noget. Og hva’ så, hvis der er lidt lort i kødet? Det tager man vel ikke skade af.” Efter sin håndfaste belæring, sætter Bruce Willis provokerende tænderne i en fuldfed Mickey-burger. Marketingsdirektøren følger nølende hans eksempel. Selv topchefer må æde lort indimellem!

Fast Food Nation fungerer som både et menneskeligt gribende drama og som en penetrerende, satirisk kritik af den amerikanske virksomhedskultur. Mickey-kæden er ganske vist fiktiv, men dersom der er bare det mindste hold i i Linklaters afsløringer/beskyldninger, er der al mulig grund til at tænke sig grundigt om, næste gang du skal til at spise en Big Mac eller en Whopper. Der er med stor sandsynlighed lort i kødet!

Scanboxs DVD udgave af Fast Food Nation præsenteres i en glimrende 1.85:1 anamorfisk overførsel. Ud over filmen kan man se et 56 min. langt dokumentarprogram, Manufacturing Fast Food Nation, hvor Linklater og forfatteren Erik Schlosser redegør for deres research i forbindelse med filmen. Endelig er filmens biograftrailer inkluderet.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:Scanbox.

Titel: Fast Food Nation
Original Titel: Fast Food Nation
Premieredato: 25. november 2007
Instruktør: Richard Linklater
Skuespillere: Greg Kinnear, Patricia Arquette, Catalina Sandino Moreno, Kris Kristofferson, Bruce Willis, Avril Lavigne, Luis Guzman, Ethan Hawke.
Spilletid: 108 min.
Selskab: Hanway Films/Recorded Picture Company 2006
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...