Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Fru Eilersen Og Mehmet

1. september 2006 af Jeppe Krogh

4 stjerner Skriv en kommentar

Fru Eilersen Og Mehmet billede

Hvis du kun ser én dansk, novellefilm om integrationssammenstødet i Danmark, så lad det være Fru Eilersen Og Mehmet.

I en lille baggård på Nørrebro har Fru Eilersen sin tøjbutik Frakkegården, som hun har drevet siden sin fars død for mange år siden. Kunderne bliver ældre og ældre og hun sælger ikke så meget mere. Dertil bliver hendes kunder generet af to nydanskere i den lille gård, der leder ind til Frakkegården. Da Fru Eilersen beder de to drenge finde sig jobs i stedet for at stå der, siger de hånligt at der da ikke er nogen, der vil hyre dem.

Danske Martin Sundstrøm, der har skrevet og instrueret novellefilmen, er endnu ikke kendt af det store publikum, men er med stormskridt på vej. Sundstrøm har bl.a. lavet en række kortfilm, dokumentarfilm og musikvideoer. Han har blandt andet lavet flere live-musikvideoer for Nikolaj Nørlund og i 2005 lavede han for norsk tv dokumentarfilmen ”Hvem er din mor, Alfons Åberg” om Gunilla Bergstrøm, der skabte den kendte figur. Dokumentarfilmen blev vist på dette års Odense Filmfestival.

Selvom den kun er 28 minutter lang, formår Sundstrøm smidigt at få den sympatiske historie ind under huden på seeren. Historien er såre enkel, men effektiv: Hvis vi ikke kommunikerer med hinanden og lærer at forstå hinanden bedre, vil vore fordomme overtage og det er sjældent positivt. Det er ikke en rosenrød historie. Selvom Fru Eilersen hyrer Mehmet til at arbejde i sin butik og et venskab tager form, så er der stadig omgivelsernes fordomme at tage stilling til. Man kan se historien både som et kultursammenstød, men også som et alderssammenstød. Er der virkelig plads i vores travle samfund til den lille, gammeldags Frakkegården?

Fru Eilersen og Mehmet spilles flot af Anne Marie Helger og Shahbaz Sarwar. Det er en lille historie, der stort set kun foregår i den lille gård og inde i butikken, men der er slet ikke brug for større armbevægelser. Gården symboliserer samfundet/omverdenen og butikken er stedet hvor menneskene kan lære at forstå hinanden. Og det fungerer fint!

Dialogen er underspillet og realistisk. Denne film kunne være meget mere smart og dramatisk, men det er der ingen grund til. Fru Eilersen Og Mehmet repræsenterer vores lille danske samfund nu og hvis vi hjælper hinanden, kan vi få det hele til at fungere. Kommunikation er nøglen til at få noget positivt ud af vore forskelligheder og det er det Sundstrøm fortæller os. For denne opfordring giver denne seer Martin Sundstrøm 4 stjerner ud af 6. Og hvis der er nogen, der er uenige, så kan vi snakke om det …

Titel: Fru Eilersen Og Mehmet
Original Titel: Fru Eilersen Og Mehmet
Premieredato: 1. september 2006
Instruktør: Martin Sundstrøm
Skuespillere: Anne Marie Helger, Helle Ryslinge, Shahbaz Sarwar, Adoni Faffoul, Max Hansen, Edith Nykjær
Spilletid: 28 min.
Selskab: Det Danske Filminstitut, Mirabelle Film
Genre: Drama
Et skrøbligt venskab opstår mellem Mehmet og Fru Eilersen
Et skrøbligt venskab opstår mellem Mehmet og Fru Eilersen


banner
Overskrift Højre Block
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...