Fremtiden er nu. Årstal som vi i 80’ernes science-fiction film som Back to the Future (1985) eller Blade Runner (1982) kun kunne drømme om er allerede passé. Selvom den østrigske film Future Baby er en dokumentar, så er vi alligevel nået så teknologisk og biologisk langt, at handlingen sagtens kunnet have udspille sig i en science fiction film for blot et par årtier siden, og det er både en smule skræmmende og en kende kontroversiel.
Future Baby er en film om fremtiden for menneskelig reproduktion, som den udspiller sig for øjnene af os. Denne undersøgende dokumentar tager os rundt om i verden til patienter og forskere, ægdonorer og surrogatmødre, til laboratorier og klinikker. Drømme og ønsker hos fremtidige forældre væves sammen med forskning i, hvordan man optimerer det menneskelige genom i lyset af en stadig hurtigere udvikling. Hvor langt vil vi gå rent teknologisk, biologisk og ikke mindst rent etisk?
Igen har jeg fået lov at se på en dokumentar, der undersøger en niche, men som dog vedrører rigtig mange os, og ikke mindst et emne mange mennesker har rigtig mange forskellige meninger og holdninger om. For går vi mennesker ikke ind og leger Gud, når vi begynder at pille ved reproduktionen af mennesker fx ved nærmest at kunne ”sammensætte” en baby som vi lige præcis vil have den rent genetisk. Desværre har Future Baby mere travlt med at undersøge og informere end at ville diskutere, og derfor føles filmen mest af alt som en tv-produktion, hvor en masse involverede og eksperter udtaler sig og forklarer om emnet. Kun en sjælden gang føler jeg, at det etiske aspekt berøres, fx da en brasiliansk surrogatmor lige har født og afleverer sit barn til den rige amerikanske familie, der har betalt for at få barnet født. Følelserne står nærmest mejslet i hendes ansigt. Men langt hen ad vejen fokuserer dokumentaren mest af alt på alt det gode teknologien har gjort for forældre og familier. For jeg synes da bestemt også, det er synd for et par, der blot ønsker at få et barn, at de ikke kan skabe en baby og her kan teknologien så hjælpe. Det er helt fair. Men man savner alligevel en lidt mere provokerende tilgang til emnet. Fx synes jeg personligt bedre om, at dokumentarer er mere performative og diskuterende fx hos dokumentaristerne Morgan Spurlock og Michael Moore eller den mere refleksive dokumentar som danske Mads Brügger er garant for.
Future Baby stiller kun kort spørgsmål ved etikken bag den teknologiske babyudvikling og kunne derfor sagtens have været langt mere kontroversiel end den er, og derfor ender filmen også med blot at være en informerende og forklarende dokumentar, hvilket desværre ikke gavner filmens spænding eller generelle bedømmelse.
Filmen er venligst stillet til rådighed af Twentieth Century Fox Home Entertainment Paramount