Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022
Cph:Dox 2022
Robertprisen 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Playground
Playground billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

iHuman

23. marts 2020 af Maria Bjerregaard

4 stjerner Skriv en kommentar

iHuman billede

”iHuman” er skræmmende, provokerende og en vigtig dokumentar i vores teknologiske verden.

”Hvad vil det sige at være menneske?”. Dette er et af åbningsspørgsmålene, vi støder på i norske instruktør Tone Hessen Scheis nye dokumentarfilm iHuman, som vil være til gengængelig i forbindelse med dette års CPH:DOX.

Det er imponerende, det er revolutionerende, det er skræmmende, det er alt! Kunstig intelligens eller artificial intelligence spiller end større rolle i vores liv. Muligvis en større rolle, end vi egentlig selv er klar over. For hvordan ved det helt store tech-virksomheder, hvad vi ønsker os i fødselsdagsgave? Eller hvem vi stemmer på i det næste valg? Og er denne beslutning helt vores egen, når det kommer til stykket?

Igennem denne dokumentar snakker Tone Hessen Schei med nogle af de banebrydende hjerner indenfor kunstig intelligens. En af dem er Jürgen Schmidhuber, som er blevet kaldt for faderen af kunstig intelligens. Han ser naturligvis kunstig intelligens som et revolutionerende redskab i vores samfund, da vi kan indsamle data om alt og alle. Privatlivets fred er ikke længere eksisterende.

Dokumentaren vælger at tage mange ting op. Selvom Tone Hessen Schei gerne vil forholde sig neutral omkring kunstig intelligens, så indser man hurtigt, hvilken side dokumentaren gerne vil fremhæve. Derfor skal vi også hurtigt fortælles, hvad kunstig intelligens kan gøre og ikke mindst, hvor meget det kan skades.

Vi får hurtigt en montage af, hvordan kunstig intelligens manipulerer store grupper af mennesker.
Først hjalp den Donald Trump med at blive præsident, så kommer årsagen til, hvorfor de ekstreme højregrupper er trumfet så meget frem i verden og så, hvordan politiet anvender algoritmer til at arresterer mennesker – udelukkende baseret på deres hudfarve. Og så er der også mange, som kommer til at stå arbejdsløse, når teknologien for alvor overtager vores jobs. Alt sammen er meget interessant, men det bliver fortalt utrolig hurtigt. Det ville have klædt dokumentaren at går dybere med et par af problemerne, i stedet for en hurtig overfladiske anekdoter om, hvor dårligt kunstig intelligens kan være.

Dem, som kender til emner, ville nok sidde og længes over dybde i dokumentaren. Når det så er sagt, er det en yderst vigtig dokumentar, og den ligger op til mange interessante og afgørende debatter. Vores privatliv er blevet taget fra os.

En af de mest velkendte whistleblowers, Edward Snowden, forsøgte at advare os om dette, da han gik imod sit eget land, der foretog ulovlig overvågning af befolkningen. Dette er dog ikke stoppet, og som dokumentaren også viser, er det hverdag for kineserne, hvor den kinesiske regering nærmest har sat sig patent på kunstig intelligens.

Dokumentaren er bestemt tankeprovokerende og lægger op til en masse spørgsmål. For er kunstig intelligens for redning eller vores værste fjende? Eller er det ikke kunstig intelligens i sig selv, som er farlig, men den lille gruppe mennesker, som styrer det? Ja, spørgsmålene er mange og sunde at have i denne tid.

”iHuman” er tankeprovokerende, skræmmende og fascinerende. Tone Hessen Scheis har set på forholdet imellem mand og maskine, og hvor går grænsen egentligt henne i denne tid?

Titel: iHuman
Original Titel: iHuman
Premieredato: 23. marts 2020
Instruktør: Tone Hessen Schei
Skuespillere:
Spilletid: 99 min.
Selskab: UpNorth Film, Made in Copenhagen, 2019
Genre: Dokumentar


banner
Overskrift Højre Block
Elvis
Costa Brava, Lib...
The Black Phone
Playground
Obi-Wan Kenobi (...
Lightyear
Verdens Værste M...
The Hole in the ...
Men
Esthers OrkesterKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...