Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Den Grænseløse
Den Grænseløse billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Kvindedrømme

14. oktober 2008 af Henrik Østergaard

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Kvindedrømme billede

En mindre Bergman, men ikke desto mindre en perle om kvinders lidenskab og begær og ensomheden bag det.

Ingmar Bergmans ”Kvindedrømme” (1955) kredser ligesom hans markante gennembrudsfilm ”Fængsel” (1949) og de to 50’er-dramaer ”Mens kvinderne venter” og den små-erotiske landidyl i ”Sommeren med Monika” (1952) om unge kvinders udsathed og deres ensomhed.

Filmen er en sammenfletning mellem 4 kvinders skæbner i løbet af et døgn: Elskerinden, veninden, hustruen og datteren. Alle har de et særligt forhold til hinanden og til de mænd, der spiller en stor rolle i deres liv såvel som i filmen.

Susanne er modefotograf og rejser til Gøteborg for at tage billeder. Her tager hun kontakt til Henrik, en tidligere elsker, hun aldrig har kunnet glemme. Hun drømmer om hans umulige kærlighed, der står som skrevet til at mislykkes med store bogstaver. Dette scenarie var velkendt i 40ernes og 50ernes film.

Med sig på rejsen har Susanne den naive fotomodel Doris, der drømmer om dyrt tøj og mandlig opvartning, men har også et skrantende kæresteforhold til den unge Palle Palt hjemme i Stockholm. Intet bliver imidlertid som kvinderne havde håbet på deres rejse.

Midt i dramaet dukker Henriks kone nemlig pludselig op på Susannes hotelværelse. Doris' tragikomiske kærlighedseventyr med en konsul tager også en uventet drejning, da konsulens datter Marianne dukker op. Konsulen, som en klassisk ’suger-daddy’, spilles med komisk flair af Bergman-veteranen Gunnar Björnstrand. Især deres lille trekantsdrama er herligt, med en velspillende og meget ung Harriet Andersson (von Triers ”Dogville” og flere Bergman film, hun spillede også Monika i ”Sommeren med Monika”) som Doris.

De fire kvinder i dramaet er meget forskellige. Både hvordan de forholder dig til andre kvinder og til ’deres’ mænd. Hver har de deres temperament.

Bergman viser som altid knivskarp medmenneskelig og psykologisk forståelse med sin pointe, at de som kvinder – som mennesker – kommer fra og lever i hver deres forskellige verden, og derfor har de hver deres tilgang til ægteskab, kærlighed, jalousi og lidenskab. Filmens centrale begreber. Hændelserne, de 4 kvinder kommer ud for, ændrer deres syn på disse begreber.

Trods en tragisk fortælling er ”Kvindedrømme” mere let og opløftende end andre Bergman film. Den behandler eviggyldige temaer omkring ægteskab og forhold, som de fleste vil rende i på et eller andet tidspunkt.

Med sin simple iscenesættelse og historie kan ”Kvindedrømme” føles gammeldags og indimellem sentimental, men også underlig poetisk, ikke mindst takket være den smukke sort-hvide fotografering.

Den er som de fleste af Bergmans film et syn værd. Men hvis man endnu ikke har set de mere markante (og bedre) af Bergmans øvrige tidlige klassikere som ”Smultronstället”, ”Det Syvende Segl”, ”Gøglernes Nat”, bør man nok begynde der.

Der er intet ekstramateriale på denne udgivelse.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Sandrew Metronome.

Titel: Kvindedrømme
Original Titel: Kvinnodröm
Premieredato: 12. august 2008
Instruktør: Ingmar Bergman
Skuespillere: Eva Dahlbeck, Harriet Andersson, Ulf Palme, Gunnar Björnstrand, Sven Lindberg
Spilletid: 84 min.
Selskab: Svensk Film Industri, Sandrew Metronome, 1955.
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
Monkey Man
Immaculate
Fire døtre
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...