"And now I understand what you tried to say to me
How you suffered for your sanity
How you tried to set them free.
They would not listen
They did not know how
Perhaps they'll listen now."
Således lyder et stykke af Don McClean's udødelige klassiker og kærlighedserklæring, "Vincent", til maleren og mennesket Vincent van Gogh. En lille bid af sangen, der perfekt illustrerede, hvor indiskutabelt talentfuld van Gogh var, men også hvor mørkt og kompliceret et sind, som han var i besiddelse af. En mand, der den ene dag var i stand til at slynge det ene kunstværk ud efter det andet, og den næste dag skære sit venstre øre af og give det som gave til en prostitueret. Hvad der var endnu mere sørgeligt var, at han først fik bred international anerkendelse efter sin tragiske død, hvor han skød sig selv i maven. Et skrøbeligt og ekstremt følsomt sind, men som desværre ikke kunne klare omverdens kynisme og uretfærdighed.
Vincents eftermæle
"Loving Vincent" foregår et år efter at Vincent van Gogh vaklede ned ad gaden i den lille franske by, Auvres, med et friskt skudsår i maven. Armand Roulin, sønnen af Jospeh Roulin, en respekteret postmester, som kendte Vincent, får til opgave af sin far at aflevere et sidste brev til Vincents bror Theo, der desværre også er død. Det leder ham til Auvres, for at lede efter manden, der tog sig af Vincent i hans sidste timer, lægen Paul Gachet. Flere spørgsmål og vigtige karakterer fra Vincents liv rammer dagens lys, og før Armand ved af det, bliver han mere og mere besat af Vincent og omstændighederne omkring hans død.
Teknisk perfektion
150 kunstnere skulle efter sigende have malet samtlige malerier, som der skulle bruges til filmens 65.000 frames. Det er en imponerende og ambitiøs bedrift, og resultatet er et fuldbragt visuelt mesterstykke. Det virker som en hjertelig hyldest til maleren selv og hans smukke kunstværker. I en tid hvor både Disney/Pixar og Dreamworks (med blandet succes) formår at lave blændende flot og fejlfri computeranimation i hver eneste filmsæson, er det dog alligevel forfriskende, når der kommer en helt igennem originalt designet film som "Loving Vincent", hvor hver eneste frame er lavet med stor dedikation.
Klodset komposition, glimrende soundtrack
Filmens fortællestil og komposition er desværre både rodet og nogle steder lidt klodset. Idéen om, at filmen delvist skal foregå i flashbacks, hvor filmens karakterer hver især reflekterer over deres tid med van Gogh, er desværre ikke specielt vellykket her. Det får filmen til at fremstå lidt forvirret, da den konstant klipper imellem nutid og datid, en fin effekt, hvis den bruges korrekt, men her gør den filmen en bjørnetjeneste. Samtidig er stemmeskuespillerne afgjort gode, men desværre ryger troværdigheden lidt, når de hårdeste britiske dialekter kommer i spil i lydbillede, med tanke på at filmen foregår i Frankrig. Clint Mansells soundtrack er derimod klart en af filmens største styrker, og det falder perfekt ind i den stemningsfulde og drømmende verden. Det er dragende musik, og det skaber en smuk intim ramme om filmens billeder. Desværre blev dette smukke soundtrack på groveste vis overset ved det netop overståede Oscarshow. Ligeledes kommer der et fremragende cover af den førnævnte Don McClean's "Vincent" i slutningen af filmen, som bliver smukt sunget af Lianne La Havas.
"Loving Vincent" drager dig ind i dens farverige og visuelt bjergtagende verden, også selv om historien hakker lidt ujævnt i det undervejs.