Michael Clayton (George Clooney) er ansat hos det store advokatfirma Kenner, Bach & Ledeen. Her er han ansat til at ordne firmaets mere eller mindre lyssky sager. Han har påtaget sig at fixe selv de mest spegede sager. Hans status er stor, og hans løn er god, men Michael Clayton er ved at være træt af hans job. Han føler sig udbrændt og svag. Men en sidste sag sætter alligevel skub i hans indre ulv. Karen Crowders (Tilda Swinton) er karriere kvinde med stort K. Hun er direktør i et stort firma, der fremstiller kemiske produkter.
Til at hjælpe sig i en sag der nemt kan komme til at koste hende, hendes stilling, har hun den udspekulerede advokat Arthur Edens (Tom Wilkinson). Han er ansat i samme firma som Michael Clayton. Da hele herligheden tager en ubehagelig drejning, vil Edens trække sig ud af sagen med skindet i behold. Han bruger hans bedste advokat-list, og får spredt nogle for Karen Crowders yderst følsomme oplysninger. Nu bliver Michael Clayton sat ind i sagen, og hans sidste job bliver også hans sværeste, og denne gang må han faktisk kæmpe, ikke kun for sit høje salær, men også for hans liv.
Instruktøren Tony Gilroy har før gjort sig som talentfuld manuskriptforfatter i Hollywood, og med Michael Clayton debutere han som filminstruktør. Det klare han ganske overbevisende, så det bliver spændende at se hvad den herre har på tapetet næste gang. Michael Clayton blev ved dette års Oscar uddeling nomineret til ikke mindre end 7 statuetter.
Tony Gilroy skal dog ikke alene roses for den vellykkede film, også skuespillerne imponere hele vejen rundt.
George Clooney ses i hans bedste rolle i meget lang tid. Hans desperate portræt af en træt og udbrændt mand er rigtig spændende. Har beviser han, at han faktisk kan andet end sende charmerende smil og levere smarte replikker.
Tom Wilkinson er altid fremragende, og også her brilliere han i rollen som den udspekulerede advokat. Lige siden man så ham i "Det bare mænd" har han udviklet sig til en stor skuespiller, der fortjener al den stjernestatus han kan få.
I rollen som Karen Crowders ses Tilda Swinton. Også hendes portræt er rigtigt godt, og han fik da også en Oscar ved dette års prisuddeling. Tilda Swinton formår altid at leve sig dybt ind i de roller hun spiller, og hendes præstationer spænder vidt fra onde hekse til dette portræt af en karierre kvinde, der kæmper for sit firmas overlevelse. Sidst men ikke mindst skal også nævnes Sidney Pollack, der også som altid levere en solid birolle præstation.
Michael Clayton vil helt sikkert falde i din smag, hvis du kunne lide film som The Insider, Erin Brockovich og ikke mindst The Breach.
Den er spændende fortalt, og slipper sjældent sit greb i publikum. I historien om Michael Clayton kan man godt vælge at se efter politiske hentydninger, der findes indenfor den politiske arena idag. Den kan ses som en lussing til det Amerikanske system, men kan også blot nydes som en velfortalt thriller, der markere sig som en af de bedste af slagsen.
Ekstramateriale.
På ekstramateriale delen findes et kommentarspor med instruktøren Tony Gilroy og klipper John Gilroy. Hvis man giver sig tid til at sidde det igennem, er der flere gode informationer undervejs.
Desuden er der mulighed for at se nogle fraklippede scener med kommentarer. De er ikke alle lige spændende eller relevante, og man kan godt forstå at de ikke kom med i den endelige version.
Samlet karakter for ekstramaterialet bliver 2 ud af 6 mulige stjerner.
Michael Clayton bliver præsenteret i dens oprindelige CinemaScope format og billedet står rigtigt flot. Lyden kan nydes i DTS, Dolby Digital 5.1 og Dolby Digital 2.0.
Filmen kan ses med Danske, Svenske, Norske og Finske undertekster.
Samlet karakter for ekstramaterialet bliver 2 ud af 6 mulige stjerner.
Filmen er venligst stillet til rådighed af SF film.