Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Oscar 2021
Dansk Spillefilm...
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Spiral: From The...
Spiral: From The Legacy Of Saw billede

The High Note
Sjæl
I Krig Med Morfar


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

On screen - David Cronenberg - every movie, every star

8. april 2021 af Nikolaj Sonqvist

4 stjerner Skriv en kommentar

On screen - David Cronenberg - every movie, every star billede

On screen - David Cronenberg - every movie, every star.

Den canadiske filminstruktør, manuskriptforfatter og skuespiller David Cronenberg (f. 1943) ses af mange som faderen til den såkaldte Body horror genre. Denne undergenre af horror kendetegnes ved film, som bevidst skaber rædsel ved at vise groteske eller psykisk foruroligende krænkelser af menneskekroppen. Disse værende for eksempel mutationer, lemlæstelse eller umotiveret vold. Allerede her vil de fleste publikummer sandsynligvis dreje væk fra biografsal 5 og i stedet bevæge sig på sikker grund til en Blockbuster i sal 1. Men for dem som har nerver og sind til en ofte grotesk filmoplevelse vil Cronenbergs film med sikkerhed glæde dem.

Cronenbergs stadfæstede sit ry som grænseoverskridende filminstruktør med film som Shivers (1975), Rabid (1977), The Brood (1979), Scanners (1981), Videodrome (1983) og Dead Ringers (1988). Senere i 1990’erne blev hans film langt mere psykologiske og thriller-baseret, men dog aldrig uden det erotiske, voldelige og groteske i film som M. Butterfly (1993), Crash (1996), eXistenZ (1999) og Spider (2002). Dette udmønstrede sig i mere ”mainstream-agtige” film som A History of Violence (2005) og Eastern Promises (2007), hvor blandt andet William Hurt og Viggo Mortensen blev nomineret til en Oscar for. Her i Cronenbergs filmiske efterår har han kastet en del af det groteske og voldelige væk og lavet film som A Dangerous Method (2011), Cosmopolis (2012) og Maps to the Stars, som er langt mere voksne og dramatiske.

Ind imellem alt dette befinder Naked Lunch (1991) sig, som bygger på William S. Burroughs roman og som jeg personligt synes, er en af de mest syrede film, jeg nogensinde har set.

On screens David Cronenberg - every movie, every star er en meget imponerende gennemgang af Cronenbergs professionelle virke med alt fra hans første kortfilm, spillefilm og andre udgivelser som hans roman Consumed (2014). Forfatteren bag, irske Patrick Chapman, har lavet en grundig undersøgelse af primært David Cronenbergs filmiske CV ved slavisk og kronologisk at gennemgå dem med samme emner: filmens oplysninger, baggrund, resumé og kommentar.

Efter Cronenbergs filmiske CV er gennemgået slutter bogen af med et bilag med noter om Cronenberg skuespillerroller, tv-projekter (dokumentarer, serier, reklamer, opera), ikke-realiserede projekter, udstillinger og retrospektiver, almindelige samarbejdspartnere og ikke mindst ”Brood: The Next Generation” som fortæller om Cronenbergs tre børn, som alle har indtrådt i filmbranchen på en eller anden måde. Slutteligt har bogen inspiration til yderligere læsning og bibliografi.

David Cronenberg - every movie, every star fungerer nok bedst som enten første-introduktion til Cronenbergs filmiske værker eller blot som opslagsværk, når man har valgt at kaste sig selv for en syret og ofte voldelig filmoplevelse. At læse bogen som helhed fra ende til anden giver ikke rigtig mening og man vil hurtigt gå kold i den stramme slaviske kronologi og struktur. Dertil mangler der simpelthen en mere grundig indførelse i Cronenberg som filmskaber gennem analyser eller interviews.

Titel: On screen - David Cronenberg - every movie, every star
Original Titel: On screen - David Cronenberg - every movie, every star
Premieredato: 27. august 2020
Genre: Dokumentar


banner
Overskrift Højre Block
Chaos Walking
Promising Young ...
Den Anden Side
Minari
Once Were Brothe...
Sound of Metal
Two Weeks to Liv...
Sjæl
The Secrets We K...
Things Heard & S...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...