Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Vejen Hjem
Vejen Hjem billede

Heretic


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Ondskabens Hotel

9. november 2017 af Peter Kruse Dam Jensen

5 stjerner Skriv en kommentar

Ondskabens Hotel billede

Jack Nicholson's fremragende præstation og instruktør Stanley Kubrick's geniale flair for suspense, er alt sammen intakt, når den mesterlige gyser, "Ondskabens Hotel", rammer de danske biografer i en nyrestaureret og 25 minutter længere version, som ikke før er set i Danmark.

"Here's Johnny".

Der er mange ikoniske scener i "Ondskabens Hotel", men Jack Nicholson leverer denne replik med en isnende og hypnotiserende effekt, der uden tvivl giver millioner af kuldegysninger ned ad ryggen på selv den mest hærdede gyserfan. Scenen, hvor Nicholson's karakter Jack Torrance banker løs på døren til hans kone og søns værelse på det forbandede hotel, "Panorama", med en økse, er en af de mest berømte scener fra denne gyserfilm. Og også den bedste. For hvad er egentlig mere skræmmende end en mand, der i isolation fra omverdenen, ser sig nødsaget til at dræbe sin familie? Selvom Kubrick's film eftersigende skulle afvige betydeligt fra Stephen King's roman (King har selv sagt, at han bestemt ikke er fan af denne filmadaption), så er Stanley Kubrick's version uomtvisteligt et moderne mesterværk, der retmæssigt har vundet en titel som en ægte filmklassiker. Den er blevet gennemanalyseret hundrede vis af gange, og den vil også blive analyseret og diskuteret om hundrede år.

Ikke et normalt hotel
Da skolelæren Jack Torrance bliver tilbudt en stilling som vicevært på et smukt, gammelt og isoleret hotel, "Panorama" (Overlook Hotel, eng.), der holder vinterlukket, ser han en mulighed for at komme i gang med sin forfatterkarriere i rolige omgivelser. Han flytter ind på hotellet sammen med sin familie, sin kone Wendy og deres 5-årige søn Danny, og alt er tilsyneladende idyllisk i starten. Jack får ro til at skrive, og Wendy og Danny nyder hotellets luksuriøse plads og komfort. Familien finder dog ud af, at hotellet gemmer på mange grusomme hemmeligheder, som hurtigt påvirker familiens ophold. Ikke mindst Jack, der også bliver mere og mere udfarende og utilregnelig. Og med ét føles isolationen fra omverdenen måske knap så behagelig.



Isolation
Selvom Jack Nicholson allerede havde vundet en Oscar for sin fænomenale rolle i "Gøgereden" fra 1975, så blev han klart overset for sin rolle her. Akademiet har naturligvis altid haft berøringsangst, når det kommer til gyserfilm - måske "Get Out" og "IT" kan ændre på det ved næste års uddeling - men Nicholson's Jack Torrance indeholder så mange interessante lag. Ligeså meget som filmen er en komplet gyserfilm, ligeså meget formår den at være et studie i, hvordan isolation fra omverdenen kan være med til at nedbryde en persons psyke. Ikke alene bliver Jack mere og mere distanceret fra sine omgivelser, men i særdeleshed også fra sin familie. Rollen kunne nemt have fremstået ufrivillig komisk, hvis den var spillet af en mindre talentfuld skuespiller, men Nicholson's præstation er indiskutabelt fremragende, psykotisk og fuldt ud skræmmende. Shelley Duvall, der spiller Wendy Torrance, er tværtimod filmens store svaghed. Hun overspiller teatralsk, og overdriver Wendy's hysteri alt for meget. Jeg er med på, at det hele er traumatiserende for Wendy - hvis Jack Nicholson jagtede mig med en økse, ville jeg også være rædselsslagen - men hun er ikke troværdig nok i rollen.

Tyk symbolik og voldsom suspense
Den tykke symbolik, den voldsomme suspense og mystikken er noget som filmen også veksler perfekt imellem. Filmen forfalder ikke i voldsom grad til idiotiske jumpscares, som de fleste gysere nu om dage, men bygger en stemningsmættet atmosfære op, der undervejs danner en kold, uhyggelig og kynisk baggrund til Jack Torrance og hans menneskejagt på sin kone og søn igennem hotellet. Desuden er Wendy Carlos og Rachel Elkind's musik også effektfuld og foruroligende, specielt i filmens ikoniske åbningsscene, hvor kameraet panorerer hen over vejen, der fører til "Panorama". De sekundære karakterer, det vil sige spøgelserne på hotellet bl.a. bartenderen, tjeneren og de to små piger, er alle bevis på Kubricks geniale sans for suspense. Hans gys er ikke nødvendigvis overdrevne, men kommer roligt snigende, for så til sidst at overrumple publikummet fuldstændigt.

En af filmhistoriens allerbedste gysere
Det er dog ikke Kubrick's bedste film, min personlige favorit er "Rumrejsen: 2001", men mindre kan bestemt også gøre det, og hvis man endnu ikke har set "Ondskabens Hotel" af den ene eller anden grund, så er den aktuelle repræmiere et unikt tilbud, for at opleve en af filmhistoriens allerbedste gysere.

Titel: Ondskabens Hotel
Original Titel: The Shining
Premieredato: 9. november 2017
Instruktør: Stanley Kubrick
Skuespillere: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Scatman Crothers, Danny Lloyd, Barry Nelson
Spilletid: 144 min.
Selskab: Warner Bros. 1980
Genre: Gyser
Link: http://www.kino.dk/film/t/th/shining-1980








banner
Overskrift Højre Block
WICKED
Heretic
Sasquatch Sunset...
Kærlig hilsen, H...
Gladiator II
ARCHITECTION
THE ROOM NEXT DOOR
Girl You Know It...
Venom: The Last ...
We Live in Time



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...