I en tid, hvor dansk film klarer sig eminent i udlandet og ikke mindst i USA, synes det at være enhver dansk filminstruktørs ambition at lave en Hollywood film. Det er dog uden at miste rødderne til det danske. Bille August har dog været i Hollywood et par år. Der synes dog ikke at være nogen instruktør som Bille August, der formår at portrættere noget så dansk som Zappa, Buster's Verden eller Pelle Erobreren. Fra det og til at lave film som Les Miserables, Frøken Smillas Fornemmelse For Sne og nu Return To Sender - er der en enorm spændvidde i format. Bille August rummer både det typisk danske social-realistiske eller melodramaet og Hollywood's glamourøse overfladiskhed.
Return To Sender er i høj grad en politisk film, som tager udgangspunkt i spørgsmålet om etikken bag dødsstraffen i USA. Connie Nielsen spiller Charlotte Cory, nu buret inde for kidnapning og barnedrab. Som i enhver anden situation skal pressen have fat i historien og her kommer Frank (spillet af Aidan Quinn) ind i billedet. Frank arbejder for pressen og er specialist i dødsdømtes sager. Han tager rundt og bliver bedste venner med de indsatte – udgiver sig for at være ven af familien – snupper alle fakta og går til pressen. Charlottes tilfælde bliver dog mere og mere interessant som hendes historie bliver fortalt. Frank begynder at betvivle fakta og sætte spørgsmålstegn til historiens ægthed. Snart er han involveret ikke bare professionelt, men også personligt i Charlottes liv.
Nogle vil måske mene, at August's internationale gennembrud var med Pelle Erorbreren. Bille August vandt guldpalmerne i Cannes for filmen. Det internationale cast figurerede dog først på rollelisten med filmatiseringen af Isabel Allende's Åndernes Hus, fra 1993. Antallet af stjerneskuespillere var enormt på settet og siden 1993 har den internationale presse fulgt den danske filminstruktør. Herhjemme følger vi altid med iver Bille's næste filmprojekt, som hans karriere skrider frem.
Return To Sender forbliver en film, der noget ligegyldigt sætter fokus på det mere end behandlede filmemne vedrørende dødsstaf i USA. Vi så en lignende historie i Tim Robbins's film Dead Man Walking fra 1995, hvor Frank er udskiftet med en nonne, der får sympati for den indsatte. En noget mere overnaturlig, men langt smukkere film er The Green Mile fra 1999 med Tom Hanks. Der er intet overnaturligt over Return To Sender. Det skyldes ikke kun det føromtalte alt for behandlede filmemne, men hverken Quinn eller Nielsen virker særligt tro mod rollerne. Der er intet usselt over Charlotte, som er sat i fængsel. Hun virker kølig og nærmest ligeglad. Lidt bedre spiller Quinn, men det er absolut ikke den bedste filmrolle han er placeret i. I visse situationer virker han tilnærmelsesvist ligeglad.
Bille August kan med sikkerhed instruere Hollywood film og har en enorm indlevelsesevne. Der synes dog at være gået alt for meget glamour i Augusts valg af tema denne gang. Det er måske nærmere de melodramatiske eller socialrealistiske temaer, han er bedst til at skildre. Hvorfor kunne Bille ikke have valgt et andet tema end det evigt tilbagevendende spørgsmål om etikken bag dødsstraf?
DVD ekstra materiale
-Alt om Return To Sender
-På settet til Return To Sender
-Nyhedsspot fra TV2
-Trailer
Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.