Fodboldspilleren, legenden, verdensstjernen, modellen, ikonet, fænomenet, mennesket, Cristiano Ronaldo. En person som rigtig mange elsker, men som endnu flere hader. Enten er man forblændet af hans formåen, eller også tager man afstand fra hans person. Hvis man ikke kan lide fodbold, er man måske ligeglad. Det kan dog være svært at være ligeglad med en personlighed som Cristiano Ronaldo, for hans ansigt, navn og fodboldspil er overalt. Alle har en holdning til ham, og derfor virker det måske også logisk at lave en dokumentar af en af tidens største sportsstjerner, og der er derfor kridtet op til 2x45 minutters Ronaldo-indsigt i denne nye dokumentar.
Skaberne bag Ronaldo, har tidligere lavet de kritikerroste dokumentarer Senna (2010) og Amy (2015) om henholdsvis den afdøde racerkører Ayrton Senna og sangerinden Amy Winehouse. Derfor burde skaberne også være rutinerede i dokumentargenren, men både Ayrton Senna og Amy Winehouse er begge afdøde personligheder, så der var en historie at fortælle, en historie som Cristiano Ronaldo ikke har. Jovist er han i øjeblikket på toppen af sin karriere, men grundlaget for dokumentaren virker svag og unødvendig. Man spørger sig selv, hvorfor skal denne historie fortælles? Anthony Wonke, som er manden bag, har fulgt Cristiano Ronaldo i 14 måneder, fra før Ballon d’Or i 2013 til Ballon d’Or i 2014. Dokumentaren påstår selv at have fået indsigt i Ronaldos meget private liv, men alligevel sidder man til sidst med en følelse af at der blot er blevet kradset i overfladen.
Dokumentaren er opbygget af nogle æstetisk smukke fodboldbilleder af Ronaldo fra diverse kampe. Her kan man som fodboldelsker nyde Ronaldos kunnen i langsomme og knivskarpe billeder, og det er også her dokumentaren fungerer bedst. Vi kommer som sagt omkring de to Ballon d’Or uddelinger som Ronaldo begge gange vinder, vi er med Real Madrid til Champions League finale, med Portugal til VM i Brasilien osv. Slavisk følges året mellem de to prisuddelinger med afstikkere til Ronaldos barndom, ungdom og fodboldkarrierer i andre klubber som Sporting CP og Manchester United. Ind mellem skiftes der til Ronaldos hverdag med hans søn og familie. Desværre er disse scener filmens dårligste dele. Scenerne mellem Ronaldo og hans søn virker kunstige og opstillede. Jeg føler på ingen måde at man som seer rent faktisk får den ægte Ronaldo at se i disse situationer, hvor Ronaldo fx spiser morgenmad med sin søn, kører ham i børnehave osv.
Som sagt er Ronaldo en både elsket og hadet person, og det bevirker denne dokumentar også til. Ronaldo taler hen over de fleste af billederne, og for det meste er det fornuftigt, hvad der kommer ud af hans mund. Hans vindermentalitet skinner igennem og aftvinger respekt for en mand, der på trods af et kæmpe fodboldtalent, stadig har kæmpet sig frem til, det han er i dag. Desværre kan man også godt forstå, hvorfor nogle mennesker ikke kan lide ham. Som når Ronaldo beder sin søn kigge i garagen og finde ud af, hvilken en af hans 8 superbiler, der ikke er der i dag. Det er hans Lamborghini, der mangler imellem hans Rolls Royce og Ferrari, og det virker lidt for blærerøvsagtigt. Eller når Ronaldo i dokumentaren udtaler, at hvis blot hans holdkammerater på landsholdet blot kæmpede ligeså meget som han gør, så ville holdet være meget bedre. Det stinker lidt for meget af arrogance.
De fleste fodboldinteresserede ville nok finde Ronaldo interessant, men kun fordi den handler om fodboldspilleren Ronaldo. Der mangler en reel indsigt i Ronaldos privatliv til at give et interessant billede af mennesket Ronaldo. Cristiano Ronaldo er alt det dokumentargenren IKKE er. Reserveret, privat, overfladisk. Det får en til at tænke på om denne dokumentar blot er endnu en imageforstærker for Cristiano Ronaldo, for rent dokumentarmæssigt er der ikke særlig meget spændende at komme efter.
Ekstramateriale
Blu-Ray udgaven af Ronaldo indeholder følgende ekstramateriale:
• Interview with Production Team
• Deleted Scenes
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Universal Pictures.