Séraphine (Yolande Moreau) lever i provinsbyen Senlis i årene før, under og efter 1. Verdenskrig. Her lever hun af at gøre rent, lave mad og vaske for folk. Når hun har fri, går hun i naturen og samler ”farver” til de malerier, hun maler om natten. Den tyske kunst-samler og handler Wilhelm Uhde (Ulrich Tukur) ankommer til Senlis på flugt fra det bornerte Tyskland der ikke kan acceptere homoseksualitet. Ved et tilfælde opdager han Séraphines malertalent.
Der er en klar udvikling i filmens fortælling fra den ukendte Séraphine til hendes maleriske gennembrud. Ikke desto mindre fortæller instruktøren Martin Provost i tableauer – Séraphine i naturen, Séraphine ved maleriet, Séraphine gør rent etc. Formen skaber et nøgternt, men dog aldrig køligt eller uindfølende portræt af mennesket Séraphine, hvor maleriet/kunsten er tematisk omdrejningspunkt. Séraphine bliver, helt i samklang med hendes egen opfattelse, medie for kunsten; hun er overbevist om, at det er det guddommelige der strømmer ud igennem hendes fingre og pensler. Og dog slår hendes på mange måder kummerlige tilværelse igennem hver indstilling; Séraphine er fattig og ensom, ved at slide sig selv op for en ringe løn og tåles som byens særling.
Den franske skuespiller Yolande Moreau inkarnerer Séraphine. Séraphines voldsomt traskende gang, hendes indtog i naturen når der samles ”farver” er fascinerende og respektindgydende. Lige så respektindgydende er Séraphines totale opslugthed af sangen i kirken og arbejdet med malerierne på det usle værelse om natten – og hendes stille opslugthed af naturen, når hun sidder oppe i et træ eller midt på en mark. Yolande Moreaus præstation er enestående.
Séraphines ”galskab”, hendes voldsomme optagethed af naturen, kunsten og kirken kulminerer på en måde som det lille samfund ikke kan rumme. Det er en tragedie og en uretfærdighed der gør, at man uvilkårligt ønsker, at fortællingen var henlagt til i dag, hvor vi er blevet klogere. Det handler om passion, ikke om religiøse ritualer eller religiøs kunst. Men betragtes den originale kunst anderledes i dag; trives den kunst iblandt os, eller er den stadigvæk en galskab, vi ikke tør møde?
”Séraphine” indskriver sig naturligt på listen over seværdige film om kunst og kunstnere. Den virkelige Séraphine Louis, også kaldet Séraphine fra Senlis levede fra 1864 – 1942. Google hendes fantastiske billeder og se så filmen.
Der intet ekstramateriale på DVD-en.
PAN Vision.