Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022
Cph:Dox 2022
Robertprisen 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Side Effects

2. maj 2013 af Rune Bruun Madsen

4 stjerner Skriv en kommentar

Side Effects billede

Brillant Rooney Mara på blodig rejse i medicinal-industriens kringel-kemiske afkroge

Soderberghs sidste?
Steven Soderbergh er en af Hollywoods flittigste filmmagere med et cv, der spænder fra gedigne prisvindere som Sex, Løgne og Video (1989) og Traffic (2000) til lettere forglemmelige film som Contagion (2011) og sidste års Magic Mike. Instruktøren har for nylig meget overraskende proklameret, at Side Effects, nr. 26 i rækken, bliver hans sidste.

Da Martin (Channing Tatum) løslades efter fire år bag tremmer for insiderhandel, venter Emily (Rooney Mara) forventningsfuldt. Endelig kan parret vende tilbage til deres perfekte overklasseliv.

Dødelige bivirkninger
Uheldigvis fremmaner Martins hjemkomst dystre reaktionsmønstre i Emilys sind. Efter et mislykket selvmordsforsøg ordinerer psykiateren Jonathan Banks (Jude Law) en ny type antidepressiv medicin til Emily. Den kloge læser har muligvis regnet ud, at medicinen har en række uheldige bivirkninger.

Emily begynder at gå i søvne, og en person bliver myrdet. Er Emily skyldig, eller kan dødsfaldet alene tilskrives den kontroversielle medicin? Psykiateren Jonathan gøres lynhurtigt til syndebuk og mister både familie og job. Men bag kulisserne ulmer et lang større og mere kompliceret komplot, der blandt andet involverer Emilys tidligere psykiater, Victoria Siebert (Catherine Zeta-Jones).

Grådig medicinalindustri
Første halvdel af Side Effects udfolder sig som en uhyre spændende portræt af den grådige medicinalindustris kamp for at sikre monopoler og markedsandele. En beskidt kamp med dødelige bivirkninger. Her ligger Side Effects i naturlig forlængelse af andre film, der skildrer den lilles kamp mod storkapitalen, blandt andet The Insider (1999) og Soderbergs egen Erin Bronkovich (2000).

En delikat billedside flankeres af stemningsmættet musik. Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo) er udsøgt som utilregnelig depressiv, på samme tid charmerende og psykotisk. Channing Tatum beviser, at han er andet og mere end veltrænet vaskebræt.

Twist med twist på
Det er tilsyneladende ikke nok for Soderbergh at overraske publikum med en enkelt uforudset drejning i historien. Filmen udvikler sig til en indviklet affære, der dog ikke kan forklares i detaljer uden at afsløre for meget. Det bliver twist med twist på, og det er ærgerligt – for udgangspunktet med at skildre de menneskelige konsekvenser af en korrupt medicinalindustri lover så glimrende. I jagten på et raffineret plot kommer filmen efter min mening til at spænde ben for sig selv.

Og så slutter Side Effects med en lidt for Hollywoodsk slutning, hvor alt skal skæres pædagogisk ud i audiovisuelt pap – ingen løse ender eller uforklarlige bivirkninger hér.

Ikke desto mindre er Side Effects både spændende og velspillet. En dyster rejse ind i medicinal-industriens kringel-kemiske afkroge og et værdigt punktum, hvis Soderbergh vitterligt har tænkt sig at droppe sin plads i instruktørstolen.

Titel: Side Effects
Original Titel: Side Effects
Premieredato: 2. maj 2013
Instruktør: Steven Soderbergh
Skuespillere: Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law, Catherine Zeta Jones
Spilletid: 106 min.
Selskab: Di Bonaventura Pictures, Endgame Entertainment, 2013
Genre: Thriller
Link: http://www.sideeffectsmayvary.com


banner
Overskrift Højre Block
Man vs. Bee (Net...
Elvis
Costa Brava, Lib...
The Black Phone
Playground
Obi-Wan Kenobi (...
Lightyear
Verdens Værste M...
The Hole in the ...
MenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...