Sol Over Danmark
Over kitch og kult er camp og i dansk sammenhæng bliver det ikke mere camp end Sol Over Danmark, Holger-Madsens filmatisering af den danske folkesjæl der første gang gik sin sejrsgang i biograferne i 1936. Filmens rygte kommer den i forkøbet, men når først man sætter sig til rette og giver sig i kast med den, så lever dette lille stykke danmarkskultur til fulde op til forventningerne.
Der er mere tale om et landsdækkende, geografisk portræt end en egentlig film, i det der gang på gang laves mærkværdige ophold i den intetsigende historie og dvæles overdrevent ved landlige seværdigheder, smilende cyklister og bondsk idyl. Den uhyggeligt banale historie tager udgangspunkt i to unge piger der skal fra København til Skagen (på cykel!), hvis veje krydses af to kåde ungersvende med lidt flere penge i arvekisten. Sød musik opstår naturligvis og i løbet af en tur tværs over landet kan Holger-Madsen få sagt en lille smule om anstændighed og almen danskhed.
Men det er så langt fra historien der gør Sol Over Danmark interessant, særligt i dag. Det er de edder-polerede ungmøer, det er tøjet, moralen, billederne af København anno 1936 og det er filmens insisteren på pænhed og hysterisk hygge. Det den lige linje fra åbningen over Der er et Yndigt Land, til smaddersmart, smukt smilende smørrebrød og hele vejen til Skagen.
Der er uhyre god underholdning at finde via musikken, de umotiverede situationer og de mange mange grinagtige indslag. Sol Over Danmark er kort sagt det mest rendyrkede eksempel på den særegne charme der er i de naive danske lystspil, der i sådan grad har defineret vor hjemlige filmkultur. Så camp at det kun kan være hipt.
Ekstramaterialet begrænser sig til skrevent materiale om fire skuespillere og det legendariske Saga-studie.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Sandrew Metronome.