Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fri Mand
Fri Mand billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

The Black Dahlia

4. april 2007 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

The Black Dahlia billede

Klassisk spot-en-morder film, som er mørk og grum som bare pokker. Det kan betale sig at følge godt med!

Så er det atter lykkedes for James Ellroy at få filmatiseret en af sine romaner. Han bevæger sig ofte i krimi-miljøet, hvor stilen oftest er henkastet til midten af 1900-tallet. Her vrimler det med politifolk, nogle mere loyale end andre og skønheder, nogle mindre skønne når man først kommer under huden på dem. Ellroy fik for alvor slået sit navn fast via romanen De Faldne Engles By, som i 1997 blev filmatiseret af Curtis Hanson som den originale titel L. A. Confidential. En helt uimodståelig krimi som den dag i dag, står som en af de allerbedste film jeg har set i genren. Nærmest kun overgået af The Usual Suspects, som i opklaringsarbejdet er et endnu mere sandt unikum.

Derfor var det med glæde at jeg gik ombord i Ellroys The Black Dahlia som er instrueret af en anden kult-figur, nemlig Brian De Palma – manden bag så væsentlige titler som De Uovervindelige (The Untouchables), Scarface, Carlito's Way og Carrie. Senere fødte filmelskere vil nok nærmere nikke genkendende til titler som Mission: Impossible, Snake Eyes og Mission To Mars.

Filmen kredser endnu engang omkring hatteklædte politifolk a la Mulholland Falls, gerne med en cigaret i mundvigen. Det drejer sig i høj grad om det spind af tråde som skal opklares i forbindelse med mordet på Elizabeth Ann Short. En ung kvinde som var på jagt eftr den store Hollywood-drøm, men endte med at blive groft mishandlet og siden fundet myrdet med dybe stiksår i begge mundvige. I øvrigt et mord som har spøgt i amerikansk politihistorie lige siden, da det aldrig lykkes at få opklaret mordet, som skam er sandfærdigt nok. Her kædes mordet sammen med Ellroys figurer fra The Black Dahlia – og mordet får en fiktiv men dermed ikke mindre interessant udgang og opklaring.

Filmen bæres af fire store skuespilspræstationer. Josh Hartnett / Bucky Bleichart (Pearl Harbor, The Virgin Suicides, Hollywood Cops) og Aaron Eckhart / Lee Blanchard (Thank You For Smoking, The Missing) spiller de to politifolk, som først bliver partnere på jobbet efter en boksekamp. De to går i ringen mod hinanden, som henholdsvis Mr. Ice og Mr. Fire – og tro mig. Her er boksescener som selv Rocky-filmene kunne lære noget af... De to bliver sat på sagen om at få opklaret mordet på Short, men mellem de to kiler sig langsomt en tredje part, nemlig Lees store flamme, Kay (spillet af Scarlett Johansson – Match Point, A Love Song For Bobby Long, Lost In Translation). De tre holder sammen i tykt og tyndt, og Bucky bliver samtidig forblændet af Kay, så han slet ikke opdager hvad der foregår omkring ham. Han forbliver dog "forholdsvis" loyal i forhold til at være sin makker tro og ikke indlede hede aftener med Kay, selvom han er fristet. I stedet støder han på den lurvede Madeleine (Hilary Swank – Red Dust, Million Dollar Baby, The Core) som viser sig at indeholde flere hemmeligheder en Bucky kan håndtere. Uden at vide af det, står Bucky midt i en utrolig kriminalsag hvor han sidst må stå alene og bruge sin sunde fornuft i at sætte sine oplevelser i rette rækkefølge. Alene, på den måde, at hans makker Lee ikke klarer skærene undervejs... Offer for et brutalt rovmord tilsyneladende, som Bucky lige skimter ud af øjenkrogen, før han selv bliver slået ned.

Det vrimler med suspekte karakterer i The Black Dahlia, som i modsætning til andre krimier tør dvæle ved detaljen og køre sig helt ud på de godt to timer man holdes i ilden. Et klart sundhedstegn og filmen er så sandelig også ganske indsnigende på ens opmærksomhed. Dog skal man nok være en moden film-kigger, for teenage-øjne ville nok prædikere med et mærkat med skriften langtrukken. Men De Palma kan sit kram og lader intet overgå til den lette suppedas og det kan man ikke andet end bukke og skrabe for... Filmen bæres, som tidligere nævnt, dog langt henad vejen på baggrund af sit meget ægte skuespil, men ramemrne er nu engang også perfekte.

The Black Dahlia udkommer i en flot dobbelt-disc version, hvor ekstra materialet også er grundigheden selv. Alle spørgsmål man måtte have undervejs bliver udpenslet på disc 2, i form af det faktum at Elizabeth Shorts morder jo stadig i virkeligheden mangler at blive afsløret. Kom bag hele smøren om The Black Dahlia og se tilmed også hvad der gør De Palmas film så seværdige. En lille kronik om mesterens “touch”. Jo, han er så sandelig nærmest “Untouchable”!

Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Scanbox.

Titel: The Black Dahlia
Original Titel: The Black Dahlia
Premieredato: 3. april 2007
Instruktør: Brian De Palma
Skuespillere: Josh Hartnett, Aaron Eckhart, Scarlett Johansson, Hilary Swank
Spilletid: 115 min.
Selskab: Millennium Films, Equity Pictures, 2006
Genre: Krimi

banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...