Peter Sellers er en af filmverdens store mytiske personer. Hvem kender ikke den klodsede Inspector Clousseau fra The Pink Panther-filmene, eller den tredobbelte rolle som Sellers spillede i Stanley Kubricks ”Dr. Strangelove”? Nu har Stephen Hopkins leveret et svar på myten om Peter Sellers med TV-filmen ”The Life and Death of Peter Sellers”, som man kun kan ærgre sig gul og grøn over ikke nåede frem til biograflærredet. Nu kan man imidlertid se den prisbelønnede film på DVD og det skulle nok være umagen værd
Først og fremmest skal Geoffrey Rush’s kraftpræstation nævnes. Han er Peter Sellers og alle de karakterer Peter Sellers var. Det er uden sammenligning en af de bedste biopic-præstationer i årevis. Det særlige ved filmen og dermed også det specielle ved Rush’s fortolkning, er at Sellers ofte betragtede sig selv gennem sine nærmestes øjne. Derfor får Rush mulighed for at spille Peter Sellers moder, fader, kone osv. vel at mærke gennem karakteren Sellers. Det er også en af filmens forcer, og det kendetegne i øvrigt det billede man har af Peter Sellers. Han var utrolig komisk – et geni, men samtidig også selvudslettende til tider skiftende til kolerisk. Alle disse nuancer leverer filmen igennem en interessante stil, hvor hele tiden inviteres bag kulisserne i Sellers egen fiktion.
Man følger altså Peter Sellers fra de unge som comedy-stjerne på BBC til Hollywood kalder og til han selv forgår pga. af sit hårde liv. Peter Sellers var ingen behagelig fyr, og filmen er på ingen måder en hyldest, men snarere en forklaring på det særprægede mennesker Peter Sellers var. En lille forklaring ligger filmen dog inde med. Peter Sellers var vist det man kalder moderfikseret og kvindeglad. Han lever i et lykkeligt ægteskab med en jævn britisk frue og sine to børn, da han falder head over heels for Sophia Loren. Siden blev han gift med den svenske godte Britt Ekland, fint portrætteret af en anden godte Charlize Theron. Filmen går også tæt på en af filmhistorien største genistreger indenfor satirefilmen, nemlig Stanley Kubricks Dr Strangelove. Stanley Tucci spiller den unge geniale Kubrick, der ville lave en film om verden i atomkrig, og til det brugte han Sellers i tre ret fremtrædende roller. Til sidst møder vi den aldrende Sellers, der så gerne ville spille Mr. Chance i filmatiseringen af Jerzy Konsiskis roman Being There. Peter Sellers modtog en Oscar-nominering for rollen og døde kort tid efter som 54-årig.
Ud over de fine præstationer af Theron, Tucci og ikke mindst Rush, skal John Lithgows versionering af Pink Panther-instruktøren Blake Edwards også nævnes. Emily Watson, som vi nærmest har nationaliseret i Danmark efter Breaking the Waves, spiller med kløgt den opofrende Anne Sellers, der som Peters første kone var vidne til hans fald for berømmelsen. Miriam Margolyes (Romeo+Juliet og Harry Potter) er fin i rollen som den altelskeden moder, der er den eneste der forstår Sellers’ talent, og som også forventer intet mindre end stor succes. Til sidst er der Stephen Fry, der spiller spåmageren, der får penge af Hollywood for at spå en særlig fremtid for Sellers, så han tager roller, han i virkeligheden ikke bryder sig om, fordi Peter Sellers’ særlige talent var, at han levede sig frygteligt ind i rollerne. Derfor møder vi også Peter Sellers i rollen som Dr. Strangelove, der spiser frokost med moderen og Inspector Clousseau, der er ved at hyle en britisk stewardesse ud af den tværs over Atlanten.
Er man fascineret af Peter Sellers eller man i det hele taget vild med den særlige farlige genre, der kaldes biopic, så er The Life and Death of Peter Sellers et must. Portrættet er ganske simpelt fremragende. Filmisk og fortællemæssigt er der små ujævnheder, der dog ikke skal tage pynten fra det overordnede i denne film, som er Geoffrey Rush’s helt formidable talent, der er alle fem stjerner værd. Og hvem får så ikke lyst til at gense Dr. Strangelove for 25. gang?
Ekstra-materialet:
Der er et særdeles spændende kommentarspor med Rush og Hopkins, samt en masse fraklippede scener, der er fravalgt fordi filmen alligevel blev for lang. Optimalt set ville Director’s Cut versionen have været en glimrende ide. Der er også nogle ganske fine features, der kommer bag om kameraet på filmen, men man savner måske en dokumentar om selveste Peter Sellers. 4 stjerner