Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

1:1

17. august 2006 af Henrik Andersen

3 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

1:1 billede

Indvandrerdebatten er ikke et emne danske film har fortalt så meget om de sidste år, men 1:1 er en fin lille film, der sagtens kan bruges som udgangspunkt, i en debat der stadigvæk er højaktuel.

Fredag nat i en københavnsk forstad overfaldes 19-årige Per brutalt og indlægges på intensiv i koma. Hans mor, Søs ( Anette Støvelbæk ), kæmper med følelsen af at bære en del af ansvaret for Pers tilstand, ved måske alt for længe at have insisteret på at blive boende i et kvarter, de fleste danskere for længst er flyttet fra. Nu svæver hendes søn mellem liv og død, men i aviserne er han blot endnu en overskrift om volden i ghettoerne. Mie (Joy K. Petersen ), Pers lillesøster på 16, søger trøst hos sin kæreste, Shadi (Mohammed Ali Bakier ), hvis forældre kommer fra Palæstina. Men Shadi har svært ved at trøste hende, for samme nat ser han sin storebror, der er tidligere straffet, på badeværelset i færd med at vaske blod af sit tøj. Shadis storebror nægter at have noget at gøre med overfaldet, og Shadi siger ingenting, mens tvivlen i ham vokser. Samtidig undersøger Ole, der er vagtmand og ham som fandt Per, sagen på egen hånd. Han er også boksetræner i den klub hvor Shadi og hans storebroder træner. Ole finder langsomt ud af hvordan det hele hænger sammen, eller i hvert fald hvordan han tror det hænger sammen, og melder Shadis storebroder til politiet der undersøger sagen. Hjemme hos Mie bor nu hendes mormor ( helle Hertz ) der passer på familien i den svære tid. Hun er ikke meget for at Mie er sammen med en indvandre og opfordre familien til at flytte fra kvarteret. Mies føelser og splittet og hun ved ikke mere om hun kan stole på den fyr som hun elsker. Tilliden er på en hård prøve hos alle indplacerede i sagen og følelserne kommer til slut til udbrud som en rasende vulkan.

Instruktøren Annette K. Olesen er en kvinde med fart på og hendes film har altid rørt ved publikum på forskellige måder, og hun siger sig selv om 1:1.
” Det er en film om rammer. Når verden, som vi kender den, forandrer sig bliver vi utrygge. Når vi bliver utrygge bliver vi bange for at miste. Når vi bliver bange for at miste prøver vi at kontrollere. 1:1 er også en film om at miste. Frygt er i bedste fald et instinkt, der sikrer overlevelse. I værste fald en cancer som breder sig, og bliver til angst. Det er en film om frygt. Jeg har ønsket at fortælle den i øjenhøjde. 1:1. ”

Annette K. Olesen har arrangeret kurser på Filmskolen og fungeret som lærer og konsulent for elever på instruktør- og klippelinierne. Annette K. Olesens gennembrud på de nationale såvel som internationale lærreder var med SMÅ ULYKKER (2002), der vandt ”Der Blaue Engel” ved Den Internationale Film Festival i Berlin. I 2003 fik Annette K. Olesen tildelt Statens Kunstfonds 3-årige arbejdsstipendium, der bl.a. resulterede i hendes sidste film; FORBRYDELSER (2004), der blev udvalgt til Hovedkonkurrencen ved Den Internationale Film Festival i Berlin (2004) og bl.a. fik en Bodil- og en Robertpris. Annette K. Olesen fik, for sit arbejde med FORBRYDELSER, en ærespris ved São Paulo International Film Festival, Juryens Special Pris ved Festróia – Tróia International Film Festival, Seattle International Film Festival - Emerging Masters, Bordeaux International Festival of Women in Cinema og Juryens Special Pris ved Valladolid Internationale Film festival.

Den 17-årige Mohammed Ali Bakier der spiller Shadi, mødte Annette K. Olesen i foråret 2004. Annette var i gang med at finde unge talenter til Players Project, en forestilling på Betty Nansen Teateret. I den forbindelse hørte Mohammed om 1:1 og sagde ja til at komme til en casting, hvor han fik rollen som Shadi. Mohammed Ali Bakier har ikke spillet skuespil før, men vil gerne medvirke i flere film. Først skal han dog færdiggøre HF.

Inden Joy fik rollen som Mie i 1:1, havde hun aldrig skænket skuespillet en tanke. Det var lige indtil den dag, hvor Annette K. Olesen kom forbi Joys skole for at kigge efter talenter til Players Project. Mødet med Joy havde gjort indtryk på Annette, der kontaktede Joy, da castingen til 1:1 gik i gang. Noget forbeholden lod Joy sig caste til filmen og fik som bekendt rollen som Mie.
I dag er Joy 17 år og går i 1.g på Øster Borgerdyd Gymnasium. Hun vil gerne have flere filmroller, men hendes fremtidsdrøm er at blive politibetjent.

Desuden medvirker også etablerede skuespillere som Anette Støvelbæk, Helle Hertz og Paw Henriksen. Denne fine blanding af nybegyndere og professionelle giver en fin kant til filmen og realismen i historien. Anette Støvelbæk levere en rørende præstation som den sørgende moder der er splittet i sindet og også bærer en skyldsføelse i sig, da det jo er hende der har valgt at bo i ghettoen med hendes børn.

Annette K. Olesen skabt et aktuelt drama med centrum i storbyforstædernes multietniske smeltedigel.
1:1 handler om at vise følelser og om at kunne forstå og acceptere andres. Den indgår fint i den indvandre debat der er oppe i tiden og vil fungere godt i forbindelse med visninger i skoleklasser som et startskud til en debat, om det at tro på andre og acceptere folks måder at leve på.

Historien er fortalt i et roligt tempo og til tider går historien lidt i stå og træder vande. Ikke alle karakterer er lige troværdige men alle skuespillerne gør deres bedste, og specielt de unge indvandrere i filmen gør det godt.
Stemningen er melankolsk og de mange indestængte føelser kommer fint frem i de mørke billeder filmen er fult af.

1:1 er ikke et mesterværk, men bestemt en film der burde ses af mange flere, end der sikkert kommer til det.

Ekstramateriale.

Mohammed: Shadi.

Avedøre stationsby.

Pressekonference fra Berlin.

Trailer: 1:1.

Ekstramaterialet er faktisk et kig værd. Der er gode interview med Instruktør, producent, skuespillere og ” rigtige ” beboere i Avedøre stationsby, hvor filmen er optaget. Desuden er der klip fra pressekonferencen på Berlin filmfestival og en trailer til filmen.

Samlet karakter for ekstramaterialet bliver 3 ud af 6 mulige.

Filmen er venligst udlånt af Nordisk Film.

Titel: 1:1
Original Titel: 1:1
Premieredato: 15. august 2006
Instruktør: Annette K, Olesen.
Skuespillere: Mohammed-Ali Bakier, Joy K, Petersen, Anette Støvelbæk, Helle Hertz, Subhi Hassan, Paw Henriksen.
Spilletid: 89 min.
Selskab: Zentropa. 2005.
Genre: Drama

banner
Overskrift Højre Block
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en drengKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...