Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Casper
Idiot Prayer – N...
Sophia Loren Ven...
Disney+ Streamin...
70Mm-Film Samler...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Honest Thief
Honest Thief billede

Trolls På Verden...
Herself


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

2001: A Space Odyssey

15. januar 2008 af Jesper Hintze Vildbrad

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

2001: A Space Odyssey billede

En fremtidsvisionær science fiction odyssey, der med iskold ro, fortæller om afmagten, at være fanget i maskinernes vold.

Rejsen starter helt tilbage hvor en gruppe menneskeaber lever deres fredsommelige liv. De lever blandt en tapirlignende afart, men har ikke midlerne til at slå dem ihjel, desuden virker de meget fredsommelige med deres eget luksuøse vandhul. En anden abeklan i nærheden vil gerne bemægtige sig dette vandhul, men pludselig en morgen vågner de op til en kæmpe monolit, glat høj og firkantet, og et avantgarde kor, synes at strømme ud, og er blevet plantet i midten af deres lejr. Abernes ophidselse er ganske forståeligt, de bliver dog hurtigt dus med dette fremmedlegeme. Om aftenen, påvirket af dette fænomen måske, sidder lederen af abeklanen nær en bunke knogler, og pludselig opstår idéen at bruge en af dem til våben. Han får sin klan med på idéen, og inden længe er de både kødædere og har fordrevet den anden gruppe fra vandhullet. Knoglen/våbnet bliver kastet op i luften i triumf, og billedet skifter til at langt rumfartøj, evolutionens rejse mod den ukendte fremtid, 2001!
Anden del følger Dr. Floyd (William Sylvester), som er på vej til projektet Clavius, hvor et tilsyneladende epokegørende er foretaget, selv samme monolit, stor bombastisk og en uforanderlig musik toner ud af den.
Sidste del af denne voyage, er selve essensen i filmen, hvordan menneskeheden har ladet sig styre af elektronisk isenkram, og det får alvorlige følger på en jupitermission, hvor selve rejsens længde har tvunget the crew til at gå i dvale, på nær 3. Og denne tilstand bliver styret af den nye supercomputer Hal9000, som langt overgår personalet i intelligens, og desværre er begyndt at danne sit eget følelsesliv.

Kubrick skabte både en ironisering af fremtiden, med det geniale interiør, skabt af tidens største designere, men også et skræmmende fremtidsbillede, af menneskehedens store tillid til det elektroniske, hvor i dette tilfælde store komplekse hjerner har skabt et supermenneskeligt. Det lykkedes for Kubrick at skabe en iskold rædsel, blot med en rød lampe der identificerer Hal9000 og det belevne og høflige engelsk computeren imødeser alle forespørgsler med.
Langsommeligheden som præger filmen, vidner også om et vovemod, ud over det sædvanlige.
Kubrick har bygget filmen over en af science fiction guruen Arthur C. Clarkes noveller, og som også har arbejdet tæt sammen med instruktøren under produktionen.
"Will someone tell me what the hell this is about?", eftersigende forlod Rock Hudson premiere forevisningen med disse ord, og denne oplevelse delte han med adskillelige. Den stiller en del ubesvarede spørgsmål, eksempelvis monolittens opdukken, hvilket gør den interessant. Teknikken er fremragende for sin tid (1968), og må have skabt inspiration til bl.a. Star Wars der kom 9 år efter.
Kan kun anbefales på det varmeste.

Denne specielle 2 disc udgave, har en hele DVD til ekstra materialet.
2001: The Making Of A Myth: Hvordan han skabte dette værk, med kommentarer fra diverse, bl.a. Titanic instruktøren James Cameron og Arthur C Clarke himself.
Standing Of The Shoulders Of Kubrick: Diverse kendte store instruktører fortæller om Kubricks evne til at styre sine billeder og gøre det uforglemmeligt. Og alle vedkender sig deres inspiration fra denne visionære og kontroversielle instruktør.
Og så denne Vision of the future passed: At "profetien" ikke helt blev opfyldt, at menneskeheden ikke helt kom i de omdrejningshøjder. Men vi er da i dag nærmere denne "rejse" end nogensinde, med vores hyldest til evolutionen.
"A Space Odyssey, A Look Behind The Future": Omhandler rumrejser m.m. i den virkelige verden.
Som om at dette ikke var nok og underbyggende, er der en special features. What is out there?": Stiller det evige spørgsmål om andre livsformer, og vores eget formål og søgen efter nye svar i universet.
2001: FX and early conceptual artwork: Hvordan designet blev en realitet i denne film, som også er en af dens styrker og dens tidsløshed.
Sidste gren på dette filmtræ, "Look, Stanley Kubrick", en sort hvid billede kalvakade om Kubricks film samt ham selv tilsat easy going jazz.
Alt i alt en seriøs og ambitiøs udgivelse af et mesterværk.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Warner Home Video.

Titel: 2001: A Space Odyssey
Original Titel: 2001: A Space Odyssey
Premieredato: 11. december 2007
Instruktør: Stanley Kubrick
Skuespillere: Frank Miller, Ed Bishop, Gary Lockwood, Daniel Richter, Margaret Tyzack, Keir Dullea
Spilletid: 142 min.
Selskab: MGM Productions/1968
Genre: Sci-Fibanner
Overskrift Højre Block
Saint Maud
Greta
Herself
Body Swap
Idiot Prayer - N...
Roadkill
The Painted Bird
Retfærdighedens ...
Psycho - 60th An...
FreakyKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...