Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Accident

30. august 2008 af Jesper Skovlund

6 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Accident billede

Fra det realistiske til det absurde – mesterlig Losey/Pinter/Bogarde-film

Instruktøren Joseph Losey og dramatikeren Harold Pinter stod sammen bag tre fremragende engelske film i perioden 1963 – 1970: ”The Servant” (1963), ”The Accident” (1967) og ”The Go-Between” (1970). Med til samarbejdet hørte også Dirk Bogarde der spillede hovedrollen i de to førstnævnte og bedste af filmene. Det gælder således også ”The Accident”/”Ulykkesnatten”, som nu foreligger som dansk dvd-udgivelse.

Den satte, midtlivskrise-ramte universitets-lærer, filosoffen Stephen (Dirk Bogarde) forelsker sig i en af sine studerende, den smukke, østeuropæiske Anna (Jacqueline Sassard). Stephen inviterer hende og en anden studerende William (Michael York), der også er forelsket i Anna, ud på sit landsted. Også en af Stephens universitetskollegaer, Charley (Stanley Baker) dukker pludselig, uinviteret op. Der spises frokost og drikkes rigeligt, imens Stephens hustru undrer sig over arrangementets anstrengthed. Derefter …

Pinter er eminent til at skildre forholdet mellem mennesker i få men præcise replikker, der straks åbner sprækkerne i den engelske, kultiverede borgerlighed på vid gab. Ja, han gør det på en måde der stilmæssigt sender en fra det realistiske til det noget nær absurde. Losey er ikke sen til at følge ham; i et som regel roligt tempo, hvor klipningen endda af og til går i stå, får tomheden lov at stå ubarmhjertigt blandt personerne – især blandt de midtlivskriseramte mænd. Læg fx mærke til den virtuost fortalte æggekagescene ca. midtvejs i filmen. I en lang scene uden klip laver hovedpersonen æggekage, imens det går op for ham, i mødet med to andre i køkkenet (jeg siger ikke hvem), at han måske aldrig kan realisere et forhold til Anna. Ja, måske går det op for ham, at hans midtlivskrise gør ham patetisk. Kameraet fanger ubarmhjertigt personernes koreografi i køkkenet – der bliver ikke spist meget æggekage.

Scenen er central, idet den lægger op til en forståelse af den begivenhed, den ulykke der har givet filmen titel, og som for øvrigt indleder filmen; William og Anna kører galt tæt ved Stephens landsted, men den måde den bitre filosof reagerer på er også en ulykke, ja mere end det, et moralsk fald af dimensioner.

Ligesom i det andet Losey/Pinter mesterværk, ”The Servant”/”Snylteren” (-63), fremstiller Dirk Bogarde sin figur eminent. Det på en gang forfinede (ligesom hans Gustav von Aschenbach i Viscontis ”Døden i Venedig” (1971)) og inderligt borgerligt, konventionelle og i sidste ende moralsk anløbne væsen er der fuld dækning for.

Det er tydeligt, at Losey til stadighed søger efter den mest ekspressive løsning i hver scene uden at give køb på realismen – om end scenerne spændes op mod det absurde. Læg fx mærke til skiftene i klipperytmen, og de nærmest montageagtige sekvenser af og til, for slet ikke at tale om den scene, hvor personernes går rundt om hinanden, imens dialogen er off screen. Ja, læg i det hele taget mærke til de billeder som fotografen Gerry Fisher så mesterligt leverer.

DVD-ens ekstramateriale består først og fremmest i en rigtig god, franskproduceret featurette, hvor bl.a. Harold Pinter og fotografen Gerry Fisher fortæller om arbejdet med filmen og med Losey i det hele taget. Losey, der døde i 1984, optræder i et interview på lydsiden.

Alt i alt en rigtig fin udgivelse, som man passende kan se/investere i sammen med ”The servant/”Snylteren” der udgaves på dansk dvd sidste år.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:

Universal Pictures.

Titel: Accident
Original Titel: Accident
Premieredato: 19. august 2008
Instruktør: Joseph Losey
Skuespillere: Dirk Bogarde, Stanley Baker, Jaqueline Sassard, Michael Yorke, Vivien Merchant, Delphine Seyrig, Alexander Knox, Ann Firbank
Spilletid: 105 min.
Selskab: Royal Avenue Chelsea, 1967
Genre: Drama
Anna (Jaqueline Sassard) og Stephen (Dirk Bogarde) i "Ulykkesnatten"
Anna (Jaqueline Sassard) og Stephen (Dirk Bogarde) i "Ulykkesnatten"
Charley (Stanley Baker) og Anna
Charley (Stanley Baker) og Anna
Manusforfatter Harold Pinter optræder som overfladisk tv-producer
Manusforfatter Harold Pinter optræder som overfladisk tv-producer


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...