Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Akira - 4K

5. november 2020 af Maria Bjerregaard

5 stjerner Skriv en kommentar

Akira - 4K billede

En af de bedste animationsfilm nogensinde er nu tilbage i nyere kvalitet. Og bare rolig – den holder stadig!

Den japanske post-apokalyptiske cyberpunk animefilm “Akira” fra 1988 satte for alvor anime-genren i gang og Vesten begyndte at få øjnene op for dette kulturelle fænomen. Filmen anvendte stil og tematik, som ingen havde set før, og dette er også årsagerne til, at ”Akira” fortsat er en af de mest influerende animationsklassikere.

Vi befinder os i Neo Tokyo i 2019. For 31 år siden hærdede 3.verdenskrig, og kriminalitet, korruption og politibrutalitet truer byen. Staten arbejder dog på et tophemmeligt projekt, kaldet Akira. Imens bliver motorcyklen-anføreren Kaneda og hans barndomsven, Tetsuo ufrivilligt involveret i projektet, som muligvis besidder overnaturlige kræfter. Kaneda forsøger at redde sin bedste ven, men projektet er livsfarligt og truer muligvis et nyt oprør.

Hvad gør netop denne animefilm så speciel? Den minder slet ikke, om den moderne anime, som vi er vant til at se i dag. F.eks. er klassikerne som ”Chihiro og Hekserne” og ”Your Name” i en hel anden boldgade – både på dens stil og karakterer. Det er dog dette, som gør Akira helt speciel. Den er ikke traditionel i anime-forstand, men har sine helt egne udtryk – både i form med den blodige animation og livlige karakterer. Der bliver højst sandsynligt aldrig lave en film som “Akira” igen. Også selvom Hollywood har forsøgt sig med en live-action version i mange år.

Filmen nægter også at ældes med dens tematik. Det er en tidløs film om magt, venskab og menneskets grådighed fortsat på spil, og den evige frygt for, at magten og våben kommer i de forkerte hænder. Muligvis er der ingen dybere forbindelse imellem karaktererne, som vi er vant til fra anime-genre – men vi bliver præciseret for traditionel håndtegnet animation og et actionbrag i verdensklasse!

Er filmen forvirrende? Ja, også i den grad. Dette har den dog til fælles med andre animefilm. Den spiller på mange forskellige tangenter, og det er individuelt, hvad man tager fra filmen. Nogle vil opfatte ”Akira” som et spirituelt eksperiment, imens andre nok vil se på sci-fi aspektet. Filmen falder muligvis ikke i alles smag, da den er så unik på dens egne præmisser, men hvis man ikke vil snydes for en filmklassiker under coronakrisen – så tag ind og se et anime-mesterværk.

”Akira” hører til “The Golden Age of Anime”. Filmen tog chancer, som aldrig er blevet set i denne artsform før, og dette gør at filmen fortsat er meget aktuelt 30 år efter dens udgivelse. Og nu i 4K version er action sekvenserne en fryd for øjet.

Titel: Akira
Original Titel: Akira
Premieredato: 5. november 2020
Instruktør: Katsuhiro Ôtomo
Skuespillere: Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki, Mami Koyama, Taro Ishida, Mizuho Suzuki, Tetsusho Genda
Spilletid: 124 min.
Selskab: Tokyo Movie Shinsha, Another Wold Entertainment, 1988
Genre: Action , Sci-Fi , Tegne- og animationsfilm


banner
Overskrift Højre Block
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskedeKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...