Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Appaloosa

19. maj 2009 af Kristian Jensen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Appaloosa billede

En herlig western om en tid hvor mænd var mænd og kvinder bestemt ikke var til at stole på…

Ed Harris er nok bedst kendt som skuespiller, men manden er faktisk også en ganske kompetent filminstruktør, hvilket han beviste i 2000 med den glimrende og noget oversete ”Pollock”. Nu er Harris endnu engang på banen med en ny film, og denne gang går turen til det vilde vesten.

De to pistolmænd Virgil Cole (Ed Harris) og Everett Hitch (Viggo Mortensen) bliver hyret, af de skræmte indbyggere i byen Appaloosa, til at skabe ro og orden. Den tidligere sherif er blevet skudt og dræbt af den brutale ranchejer Randall Bragg (Jeremy Irons), og det er nu op til Cole og Hitch at få gjort kål på Bragg og hans bande af slyngler. Et blodigt opgør venter lige om hjørnet, og tingene kompliceres yderligere af, at den smukke Allison French (Renée Zellweger) pludselig dukker op i byen, og begynder at slå splid mellem de to mænd.

Der hviler en befriende simpelhed over Ed Harris ”Appaloosa”, der ikke bruger megen tid på karakteruddybende dialog eller storslåede kameraturer hen over det støvede ørkenlandskab. I stedet fokuserer filmen på at fortælle historien om et venskab mellem to mænd, der har kendt hinanden i så lang tid, at ord og følelser ikke længere er nødvendige. Faktisk er nogle af filmens allerbedste scener dem, hvori Cole og Hitch bare sidder uden at sige noget til hinanden, hvilket uden tvivl skal tilskrives de herre Harris og Mortensen, der sammen og hver for sig har en kemi og udstråling, der gør dem til ikke mindre end sublime skuespillere. Renée Zellweger spiller kvinden der truer med at splitte Cole og Hitchs venskab og ligesom Mortensen og Harris, er Zellweger et forbløffende godt valg til rollen som manipulerende femme fatale. Jeremy Irons er herligt slesk som ondskabsfuld ranchejer, og så er der minsandten også blevet plads til B-films helten Lance Henriksen i en lille med god birolle.

Tonen i ”Appaloosa” minder på mange måder om den, man mødte i John Fords klassiske westerns, hvor kvindesynet ofte var ret primitivt og chauvinistisk, og jeg må indrømme, at selvom jeg på ingen måder bifalder chauvinisme, så var det alligevel utroligt befriende, i disse politisk korrekte tider, at se en film med et så bramfrit syn på kvinder. ”Appaloosa” er en mandefilm på den fede måde hvor kæresten godt kan være med på sidelinjen.
Udover at have instrueret og produceret, så har Ed Harris også skrevet manuskriptet til filmen, hvilket han ligeledes er sluppet overraskende godt fra. Replikkerne er skarpe og fyldt med tør humor i en sådan grad, at det ofte er ret svært at holde kluklatteren tilbage.
Jeg har sjældent følt mig så godt underholdt af en western, som de to timer jeg brugte i selskab med Ed Harris og ”Appaloosa”, og er man fan af det vilde vesten, så er filmen ikke til at komme uden om – se den!

Ekstramateriale
Bonusmaterialet består primært af et udmærket kommentatorspor med Ed Harris og medforfatter og producer Robert Knott. Der fortællers vidt og bredt om filmen og dens tilblivelse, og Harris og Knott bliver aldrig kedelige at lytte til. Derudover finder man en række assorterede dokumentarfilm, der hver især omhandler forskellige aspekter af filmens tilblivelse. Der er ligeledes blevet plads til en række slettede scener samt et trailershow.
Kommentatorsporet er godt og de små dokumentarfilm er informative og seværdige, så alt i alt bliver det til fire on-z stjerner ud af seks til bonusmaterialet.

Lyd: Dolby Digital 5.1 & 2.0
Billede: Anamorfisk 2.40:1
Tekstning: Dansk, svensk, norsk, finsk og engelsk.

Filmen er venligst stillet til rådighed af: SF/Fox.

Titel: Appaloosa
Original Titel: Appaloosa
Premieredato: 12. maj 2009
Instruktør: Ed Harris
Skuespillere: Ed Harris, Viggo Mortensen, Renée Zellweger, Jeremy Irons, Timothy Spall, Lance Henriksen
Spilletid: 110 min.
Selskab: New Line Cinema 2008/ SF Film 2009
Genre: Western


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...