Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Dokumentarfilmfe...
Oscar 2023
Franske Filmmand...
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Den, Der Lever S...
Den, Der Lever Stille billede

Livsvidner - Gud...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Babettes gæstebud

25. juni 2006 af Henrik Andersen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Babettes gæstebud billede

Gabriel Axels mesterværk er endelig udkommet på Dansk DVD. Den har været længe savnet, men nu kan man endelig sætte tænderne i dette Danske mesterværk, der fortjent i 1987 vandt en Oscar.

Babette ( Stephane Audran ) ankommer en stormfuld nat i det herrens år 1871 til den barske Jyske vestkyst, fra det mere idylliske og fornemme Paris. Hun søger tilflugt hos to fromme præstedøtre, og skønt hun stadig er omgærdet af mystik, bliver hun i deres tjeneste hurtigt en uundværlig del af det lille samfund, som er underlagt den afdøde pastors strenge leveregler.
Det viser sig at den mystiske Babette er på flugt fra nogen eller noget i hendes fortid. Babettes eneste forbindelse til fædrelandet er en lotteriseddel. Pludselig efter 14 år i fattigdom vinder hun den store gevinst på 10.000 francs. Byens borgere bliver i tvivl om Babette vil forlade dem nu hvor hun er kommet til penge. Men i stedet for at forlade den lille Jyske landsby der har huset hende å godt og ondt, beder hun de to søstre om at få lov til at tilberede en fransk festmiddag i anledning af hundredårsdagen for præstens fødsel. Det viser sig nemlig at den mystiske Babette har været køkkenchef på en formen og eksklusiv restaurant i Frankrig. Det er med stor skepsis dette tilbud bliver imødekommet og der skal nogle overtagelse og lange tunge overvejelser til før svaret kommer. Babette får lov selvom flere i det lille kristne samfund er meget imod det. Som gode kristne har de altid overholdt religionens strenge bud, og nu frygter de, at Guds vrede og harme skal ramme dem pga. det overdådige gilde, Babette omhyggeligt vil tilbereder for dem. Babette tager tilbage til Paris for at købe ind til det store måltid og 8 dage senere vender hun tilbage med en last så stor af eksotiske madvarer og ingredienser der aldrig før har været set eller for den sags skyld smagt i det lille samfund.
Under middagen kan gæsterne ikke få sig selv til at sige lovord omkring maden da de er bange for at gods love forbyder dem at nyde sådan et udsøgt måltid. Men hen af vejen tør de fleste op, og må overgive sig til deres sanser og de finder herved nye nydelser i deres tilværelse.

Gabriel Axel vandt en Oscar for årets bedste ikke-amerikanske film samt et utal af andre priser med dette mesterværk, som er en fryd for øjet og øret fra start til slut.
Gabriel Axel sætter en tæt stemning af undertrygthed og underdanighed for den kristne tro i det lille fiskersamfund ved den jyske vestkyst i 1871.

Babettes gæstebud er baseret på en roman af Karen Blixen. Historien griber en fra start til slut og man drages på fortryllende vis ind i det lille kristne samfund, Babette lander i.
Skuespillet er i top hele vejen rundt og selv de mindste roller er besat af trænede skuespillere der levere dybe og realistiske præstationer. Ghita Nørbye ligger en fin voiceover der funger fint filmen igennem.

En af grundene til at dette hovedværk i dansk film funger så godt, er de smukke billeder vi som publikum bliver præsenteret for. Fotografen Henning Kristensen formår at skabe nogle blide og inciterende billeder der langsomt men sikkert brænder sig ind i hukommelsen. Scenografien, kostumer og kulisser i det hele taget er flotte, og rammer plet i deres portræt af en tid der var præget af den kristne tros aller skarpeste dogmer.

Det er dejligt at Babettes gæstebud nu endelig er tilgængelig på Dansk DVD. Eller det var vel nærmest på tide kan man godt sige. Underligt at man ikke har valgt at udgive den noget før, da den jo bestemt er en af de store eksport film, der virkelig viser hvad Dansk film er i stand til at producere. Den har i længere tid været tilgængelig på hele to andre DVD udgivelser, men nu har vi i Danmark også fået vores. Bare en skam at der ikke er gjort lidt ekstra ud af det.

Ekstramateriale:

Gabriel Axel biografi.

Pressen skrev.

Verdenspressen skrev.

3 fotogallerier.

Trailers.

Samlet karakter for ekstramaterialet må blive 2 ud af 6 mulige. Det er spændende at læse hvad pressen skrev, men samtidigt så savner man nogle ord på produktionen, fra de mange kreative folk der stod bag.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: Babettes gæstebud
Original Titel: Babettes gæstebud
Premieredato: 20. juni 2006
Instruktør: Gabriel Axel.
Skuespillere: Stephane Audran, Birgitte Federspiel, Bodil Kjer, Jarl Kulle, Jean-Philippe Lafont, Bibi Andersson, Ghita Nørbye, Vibeke Hastrup, Finn Nielsen, Ebbe Rode.
Spilletid: 99 min.
Selskab: Nordisk Film. 1987.
Genre: Drama
Cover til den Danske DVD udgivelse.
Cover til den Danske DVD udgivelse.
DVD cove rtil den Engelske DVD udgivelse.
DVD cove rtil den Engelske DVD udgivelse.


banner
Overskrift Højre Block
Brænd alle mine ...
John Wick: Chapt...
The Fabelmans
Revir
Vi er Rusland, C...
Boston Strangler...
A Journey and th...
Dreaming Arizona...
The Last Of Us (...
The InspectionKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...