Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Den Grænseløse
Den Grænseløse billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Bag om Lilja 4-ever

25. september 2002 af Uffe Karlsson

0 stjerner Skriv en kommentar

Bag om Lilja 4-ever billede

Lukas Moodysson, instruktøren og manuskriptforfatteren bag den kritikerroste Lilja 4-ever, har netop været i Danmark. ON-Z mødte ham på Cafë Celeste i det indre København.

ON-Z: Hvor er Lilja 4-ever optaget?

Lukas Moodysson: Den er indspillet et sted i Estland, helt præcist Tallinn. Så har vi også indspillet i Malmø i Sverige.

ON-Z: Mange af billederne fra filmen kune minde om steder i Skt. Petersborg i Rusland.

LM: Handlingen udspiller sig i et ikke nærmere navngivet land i Østeuropa. Det kunne være Skt. Petersborg. Men det kunne også være Estland.

ON-Z: Havde i problemer med at få lov til at optage?

LM: Nej, jeg tror det er meget lettere at komme til at lave optagelser i Estland end i Rusland. De fleste af vores kontakter derovre fungerede godt og hjalp os med kulisser og lokaliter. Vi var der også længe, så vi følte os næsten hjemme. Det gik meget bedre bedre end ventet. Jeg havde regnet med problemer med mafiaen og lignende. Men sådanne problemer var der slet ikke.

ON-Z: Lilja 4-ever tager udgangspunkt i Rusland. Hvad er dit generelle forhold til Rusland?

LM: Den tager ikke udgangspunkt i Rusland. Den er jo indspillet i Estland og ikke i Rusland. Jeg elsker Rusland på en eller anden underlig måde. Jeg har før arbejdet i Rusland, men det var ligeså svært og kompliceret som du antyder. Det er et meget mere kompliceret land end hvad Estland er. Så det gik ikke.

ON-Z: Hvordan opstod ideen til filmen?

LM: Den opstod pludseligt. Det var som der var nogen der sagde til mig, at denne film skal du bare lave. Så enkelt var det faktisk. Ja, enkelt var det ikke men meget underligt. Det var en film der kom til mig, mere end jeg kom til den. Jeg havde ikke planlagt at jeg skulle lave denne film. Den dukkede bare op.

ON-Z: Hvem er Lilja?

LM: Hun er en normal russisk pige, som har sin stolthed. Hun sælger ikke sig selv, og når hun alligevel tvinges til at sælge sig selv, så sælger hun ikke sin sjæl. Hun er meget vred og meget desperat eftersom hendes situation, som er ekstremt hård. Hun tvinges igennem oplevelser på grund af det hendes mor har gjort mod hende.

ON-Z: Der er meget gudstro i filmen. Er det noget der holder Lilja oppe?

LM: Det er vel noget af det, der holder hende oppe. Men jeg tror også hun besidder et overlevelsesinstinkt, ligesom græs der vokser op igennem asfalt. En kraft, der gør at hun går igennem alt.

ON-Z: Hvordan fandt du frem til Oksana Akinsjina, der spiller Lilja?

LM: Vi ledte vældigt meget. Vi havde auditions i både Estland, Letland og andre steder. Vi havde også kontakt med nogle castingbureau’er i Rusland, Estland og Letland. Vi fik så et tip om at Oksana var med i en russisk film, der hedder Søstre. Så den fik jeg set. Så mødtes jeg med hende og prøvede hende over for andre modspillere. Det var en meget lang proces.

ON-Z: Hvilke scener var de sværeste at lave rent mentalt?

LM: De svære scener er ikke dem der er mentalt svære. Jeg synes de scener, der er svære er de fysisk komplicerede scener. For eksempel når det er en udendørs scene og det er koldt. Man er i dårligt humør osv. Selv synes jeg det er hårdt, når man skal lave scener inde i biler. Der er meget lidt plads og man skal bruge walkie talkies. Det skal koordineres. Det er det sværeste. Nu kan jeg ikke tale for Oksanas regning men kun for min egen. Jeg tror når man først har fået sat gang i en proces er det ganske sjovt at lave en scene. Man kan lide det. Det er som børn der leger voldsomme lege. Jeg tror scener hvor man bliver udsat for vold er meget lettere at lave end dem hvor man selv skal overfalde eller slå nogen. Der skal man lokke de dårlige sider frem i sig selv. Og det er et job i sig selv.

ON-Z: Hvad prøver du generelt at sige med Lilja 4-ever?

LM: Jeg kan ikke formulere mig bedre end jeg gør i filmen. Men det er klart at jeg vil bidrage til en samtale om kløfterne mellem de rige og fattige lande i Verden, prostitution og hvordan mænd behandler kvinder.

ON-Z: Er der planer om en kommende film og hvilken retning vil du så gå?

LM: Jeg har en ide, men det er lidt svært at snakke om.

Med disse ord sluttede så et kvarter i selskab med Lukas Moodysson, som indtil videre har givet os fremragende film som Fuckin Åmål og Tilsammans. Om Lilja 4-ever kan holde samme høje standard, afsløres på fredag d. 27. september. Der har filmen nemlig premiere.

Titel: Bag om Lilja 4-ever
Original Titel: Bag om Lilja 4-ever
Premieredato: 25. september 2002
Skuespillere:
Spilletid: 0 min.
Selskab:
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
Monkey Man
Immaculate
Fire døtre
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...