Mens en aldrende Harrison Ford kæmper med pisken i den fjerde film om Indiana Jones, så kan han i ventetiden op til opleves som en noget yngre upcoming knøs, der klemte sig foran navne som f.eks. Dustin Hoffman og Al Pacino, hvad angik hovedrollen som Deckard i Ridley Scotts legendariske Blade Runner. Her er udgaven som Scott egentlig ønskede sig at den skulle være – nemlig det definitive cut, 25 år efter at den første gang ramte lærredet.
En banebrydende oplevelse i sin samtid og i særdeleshed i science fiction-genren. En spændingsmættet tour de force, henlagt til 2019. Et bud på en fremtid, som vi fog “heldigvis” ikke rammer om små 10 år, tør jeg godt love. En Blade Runner er en politimand med den specielle mission at fjerne de såkaldte replikanter – en slags menneskelignende supernova'er, som ikke skyr nogle midler for at komme til deres ret. Deckard er specifikt på jagt efter 6 undslupne replikanter, bl.a Leon (Brion James), Pris (Daryl Hannah) og den frygtindgydende Roy (Rutger Hauer). Og med et fordærvet miljø som trist baggrund modlyst af flyvende transportmidler, går den vilde jagt. En jagt hvor alle jagter alle...
For kendere behøver jeg næppe rippe mere op i handlingen, og for nye seere ønsker jeg ikke at afsløre for meget. Et genre-epos for sofistikerede fans eller som rå underholdning af søndags-teenagere. En fil som på alle måder fortjener denne udgivelse, som trods alt, udbygges yderligere via 5-disc udgaven som kom på gaden samtidig. Harrison Ford kom direkte fra succes'er som Star Wars – Empire Strikes Back og den første Indiana Jones-film, så man var helt godt dækket ind. I 1982 var oppositionen Rutger Hauer et noget mere ubeskrevet blad. Men de onde hollandske øjne skar igennem, og gjorde siden Hauer kult, da han også påtog sig rollen som blafferen man bare ikke skal samle op – i På Stop Med En Dræber. Daryl Hannah var ikke det værste blikfang heller – kontroversiel og med tilpas kant passer hun perfekt til rollen som den skønne, men iltre Pris. Desuden finder vi klassiske navne som Edward James Olmos, M. Emmet Walsh og Sean Young på rolleslisten.
Guf for øjet, da man visuelt er i en klasse for sig anno 1982. Skuffende er så omvendt Fords klynkeri (som lyder som noget fra Tom og Jerry), da han får brækket sine fingre af Roy, samt stuntsekvenserne som ligner noget stop-motion a la Cirkeline. Men kan man se bort fra de detaljer, så er Blade Runner et tidløst værk, som er en af amerikansk films største kulturarve og ikke mindst startskuddet for en lang række af kvalitetsfilm fra hans hånd, hvor seneste skud på stammen snart kan opleves i de danske biografer. American Gangster har premiere først i det nye år. Blade Runners univers er på mange måder unikt, da man fascineres af det tragiske og grusomme verdensbillede som er grumset, regnfuldt og dunkelt. Men livet er nu ikke helt gået i stå, og nogle kæmper, som en pendant til tilværelsen, for at holde sig oprejst.
Hele tre en halv times bonusmateriale er der pakket ned i denne udgivelse. Men her er så faktisk tre skiver færre end den STORE udgivelse. Ikke desto mindre, så er Blade Runner her skilt ad, så alle filmens fans kan få alle detaljer med. En film som er baseret på Philip Dicks skæve roman om drømme elektriske får, og et manuskript som var stilet mod Robert Mitchum. Nu blev det så Ford der trak læsset – og det er han næppe ked af den dag i dag...
Måske man burde give 6 stjerner, men i så fald må karakterskalaen hedde syv stjerner til 5-disc udgaven. Filmen er om ikke andet den samme, nemlig en udødelig sværvægter for al evighed.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Warner Bros..