Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Citizen Kane

19. februar 2007 af Kristian Jensen

6 stjerner Skriv en kommentar

Citizen Kane billede

Fænomenet ”Citizen Kane”

Lad det blive sagt med det samme ”Citizen Kane” er en af verdens bedste film. Filmen, der for længst er blevet en udødelig klassiker, har haft enorm betydning for moderne filmkunst.
Alt i alt er Orson Welles film et udødeligt fænomen, der stadig huserer på alverdens top 10 lister over verdens bedste film.

Historien begynder med et dødsfald og et enkelt ord ”Rosebud”. Ordet kommer fra den døende Charles Foster Kanes (Orson Welles) mund.
Journalisten Thompson (William Alland) får til opgave, at finde ud af hvad ”Rosebud” betyder, og hvorfor lige netop det ord blev Kanes sidste.
Thompson begynder at grave i Kanes fortid, og langsomt optrævles hele Kanes liv fra ende til anden. Måden hvorpå Kane opbyggede sit enorme medieempire og hans endegyldige fald fra tronen bliver blotlagt via flashbacks, fortalt af mennesker som var tæt på Kanes person.
Filmen tegner et portræt af en mand der havde alt og alligevel intet. Korruption, forfængelighed og magtsyge får den ellers så idealistiske Kane til at ende sine dage som en bitter og ensom gammel mand.

Da Orson Welles i 1941 fik lov til at instruere ”Citizen Kane” i en alder af 24 år, havde han næppe kunne forstille sig hvilken indflydelse filmen ville få på fremtidens film, hvad end det drejer sig om fortællemåde eller rent filmteknisk. ”Citizen Kane” er, trods sine 66 år, stadig et filmisk mirakel, der stadig tåler mange gensyn den dag i dag.
Wells dynamiske fortællestil, det sprælske manuskript og den smukke fotografering gør ”Citizen Kane” til et absolut must i enhver filmsamling.

Overførslen til DVD er ganske god. Selvom der ikke er tale om en restaurering af mesterværket, står billederne stadig knivskarpe og utrolig flotte.
Der er absolut ingen undskyldning for ikke at styrte ned til den lokale filmpusher og skaffe sig en kopi af ”Citizen Kane”.

Ekstramateriale

Criterion er ikke kendt for at fylde deres udgivelser med ekstramateriale. Men med ”Citizen Kane” har de gjort en undtagelse – sådan da.

DVD’en indeholder en original trailer til filmen, samt et billedgalleri med forskellige plakater.
På DVD-skiven finder man også dokumentarfilmen ”The Battle over Citizen Kane” fra 1996.
Dokumentarfilmen beskriver hvordan ”Citizen Kane” i sin tid blev skabt, men frem for alt, er det et portræt af to mænd – Orson Welles og Randolph Hearst.
Randolph Hearsts person dannede grundlag for karakteren Charles Foster Kane. At Welles valgte at baserer sin figur på Hearsts person, var ikke noget der faldt i god jord hos millionæren Hearst. Frigivelsen af ”Citizen Kane” blev begyndelsen på en langvarig krig mellem de to mænd.
Dokumentarfilmen er ret lang (1 time og 48 minutter), men til gengæld giver den et grundigt og ret spændende portræt af to mænd, der i sidste ende kom til at dele den samme skæbne.
Denne dokumentarfilm er i sig selv grund nok til at gå ud og købe ”Citizen Kane”.

5 ud af 6 stjerner til ekstramaterialet.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Criterion
Film
.

Titel: Citizen Kane
Original Titel: Citizen Kane
Premieredato: 18. januar 2007
Instruktør: Orson Welles
Skuespillere: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead, William Alland
Spilletid: 119 min.
Selskab: Mercury Productions Inc. 1941/Criterion Film 2007
Genre: Drama

banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...