Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

City of Ghosts

3. august 2017 af Peter Kruse Dam Jensen

6 stjerner Skriv en kommentar

City of Ghosts billede

Matthew Heineman's "City of Ghosts" er en brutal, smerteligt gribende og voldsomt rystende dokumentar. Den giver et hårdtslående indblik i den syriske borgerkrig og et beundringsværdigt billede af de modige aktivister, der utrætteligt kæmper imod Islamisk Stat med livet som indsats. Og så er det den bedste og vigtigste dokumentar, der er lavet i år.

Da byen Raqqa i 2014 blev overtaget af Islamisk Stat, var der ikke mange i den vestlige verden, som kendte til byen midt i Syriens hjerte. Islamisk Stat brugte barbariske og brutale metoder for at overvinde lokalbefolkningen, og det var både med offentlige henrettelser og propagandavideoer, som ekstreme virkemidler. Men midt i dette kaos, opstod, RBSS (Raqqa Is Being Slaughtered Silently), en modstandsbevægelse, der består af bl.a. skolelærer, journalister, fotografer og andre helt almindelige civile, der siden 2014 har sat deres liv på spil for at lægge videoer og billeder ud på Facebook, Twitter og Instagram. Videoer, der giver et realistisk billede af hverdagen under Islamisk Stat i Raqqa, og som fungerer som et modsvar mod deres propaganda. Mange aktivister fra RBSS så sig nødsaget til at flygte til bl.a. Tyrkiet og Tyskland, for at undgå selv at blive henrettet af ISIS. Andre blev tilbage og hjælper nu med at sende diverse krypterede billeder og videoer ud til omverdenen, så de kan blive lagt ud på nettet.

Beundringsværdigt
"City of Ghosts" indeholder flere scener, der er decideret ubehagelige at iagttage. Specielt én vil formentlig bore sig ind i sjælen på de fleste. En af aktivisterne, Hamoud og hans bror Hassan, ser en video, hvor ISIS har fanget deres far og bundet ham fast til et træ sammen med to andre gidsler. Faderen opfordrer, tydeligt under tvang, samtlige aktivister til at stoppe kampen imod ISIS, og dernæst bliver han skudt i hovedet. Hamoud ser bleg og indebrændt ud, og Hassan bryder ud i tårer. Scenen er hjerteskærende, men forøger blot aktivisternes had og kampiver overfor ISIS, frem for at knække dem helt. Det er beundringsværdigt.Håb
"Jeg accepterer helt bestemt, at jeg kan blive slået ihjel", siger "Raqqa 12", en af de aktivister, der stadig bor i Raqqa og forsyner RBSS med videoer og informationer, med en iskold og stålfast stemme. Hans øjne er det eneste man kan se af hans ansigt, da resten er tildækket for hans egen sikkerheds skyld. Men det er nok. De lyser af håb for, at de nok i sidste ende skal overvinde ISIS. Og vi håber med dem.

Fremragende filmet og modbydelige billeder
Lige meget om Matthew Heineman panorerer, zoomer eller tilter kameraet, så taler hans billeder for sig selv. Den er aldeles fremragende filmet, og specielt de intime og inderlige øjeblikke, hvor vi følger aktivisterne på tæt hold, er smukke. I kontrast til dette står de konfuse og håndholdte videoklip, hvor vi ser hvordan ISIS' soldater råber op på åben gade om, at det enten er total underkastelse eller den visse død, hvorefter de henretter ca. 10 civile via nakkeskud. Billederne er modbydelige og uafrystelige. Samtidig er filmen dybt rørende, specielt hvor vi ser Hamoud blive far, og hvor han, ret beset, smiler for første gang igennem hele dokumentaren.

Uforglemmeligt
"City of Ghosts" er årets bedste dokumentar og vil forhåbentlig vinde pris efter pris i det kommende års tid. For bekendtskabet med RBSS er barskt, men strengt nødvendigt, og det er uforglemmeligt på så mange parametre.

Titel: City of Ghosts
Original Titel: City of Ghosts
Premieredato: 3. august 2017
Instruktør: Matthew Heineman
Skuespillere:
Spilletid: 93 min.
Selskab: Miracle Film, 2017
Genre: Dokumentar
Link: http://www.miraclefilm.dk/Movies/Details/153


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...