Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Ny Streamingtjen...
Tag 24 Minutter ...
Nordisk Film Inv...
Cph:Dox. 18. – 2...
Oscar-Arrangemen...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Kollision
Kollision billede

Knives Out - Var...
Kød & Blod


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Efterskælv

1. september 2011 af Line Gren

4 stjerner Skriv en kommentar

Efterskælv billede

Bevægende fortælling om en moder, som tvinges til at fravælge ét af sine tvillingebørn for at overleve Tangshan jordskælvet i Kina

”Efterskælv” gengiver en families dage op til og tiden efter Tangshan jordskælvet i Kina i 1976, hvor over 240.000 mennesker døde. I dag er der rejst flere kæmpe murer med de afdødes navne. Tilsammen udgør alle disse sorte murer med de indgraverede navne én stor mur, én mastodont som evigt minde om tragedien.

Filmen indledes med at en massiv sværm af guldsmede kommer flyvende ind over storbyen Tangshan. Guldsmedene flyver lavt og sammen udgør de nærmest en tornado. De er det første varsel på, at noget stort er på vej. Dagene op til følger vi en kernefamilie med far og mor og et tvillingepar, en dreng og en pige på 6 år.

Det er fortællingen om moderens svære valg mellem drengen eller pigen, der skaber fremdriften i filmen. Begge børn ligger begravet under samme murbrok under jordskælvet. Faderen er det første familiemedlem, som dør. Derfor bliver det moderen, som skal træffe det smertefulde valg, da kun ét af børnene kan reddes. Op mod det svære valg, lægges der en del hints ud, som underbygger, hvorfor moderen vælger, som hun gør.

Scenen hvor tvillingeparret sidder i sengen med deres forældre og får redt hår efter badet, beder pigen Fang Deng/Wang Den om en tomat. Der vises et close-up billede af tomaterne i en hvid skål med vand. Der er kun én tomat tilbage, som moderen giver til drengen Fang Da og siger til pigen, at hun køber nogle nye næste dag. Dertil svarer pigen, at moderen lyver.

En anden scene viser en lignende situation. Børnene er ude at køre i faderens lastbil, da tornadoen af guldsmede kommer flyvende. Faderen siger, at det er tegn på uvejr og er urolig. Han sætter børnene af, da han skal videre til fabrikken. Pigen tigger faderen om is. Det er også hende som får penge til is og bliver bedt om at tage aircondition-blæseren med hjem til moderen. Idet de får deres to flødeis, er der én stor dreng, som snupper isen ud af hånden på drengen. Pigen har modet til at skubbe den store dreng og derefter skal de løbe al, hvad de kan. Hun skynder på tvillingebroderen og siger at han skal løbe hurtigere.

Allerede fra barns ben bliver der gjort forskel mellem de to børn, som er nært knyttet til hinanden. Drengen favoriseres på grund af de kulturelle omstændigheder, selvom han er den svageste og ikke besidder ligeså stort mod som sin søster. Et familiefotografi af familien underbygger også moderens valg. På fotografiet står moderen med drengen og faderen med pigen.

Hos hendes kinesiske adoptivforældrene er det også faderen, hun får et tætknyttet forhold til. Det er ham som viser omsorg, overbærenhed og ærlighed. Flere gange siger han til hende, at det er helt i orden, hvis hun ønsker at finde slægtninge. Men hun har bildt dem ind, at hun er den eneste overlevende.

Pigen Fang Deng/Wang Den lider i sit stille sind langt op i hendes voksenliv, at hun blev valgt fra. Hun har mareridt. Én enkelt scene har stor effekt, fordi den er skudt i sort/hvid i langsom gengivelse tydeligvis inspireret af Tarkovskys æstetik fra ”Spejlet”, 1974 . Hun er selv med i drømmen som voksen. Hun ser hendes biologiske fader komme cyklende med sin moder og tvillingebroder, som stadig er 6 år.
Aircondition-blæseren er med på cyklen. Hun kalder på dem, men de hører hende ikke.

”Efterskælv” berører én dybt. Fortællingen har to lag. Den autentiske og tragiske hændelse i 1976 fortalt ud fra en families lidelser, skuffelser og overlevelse.

Titel: Efterskælv
Original Titel: Tangshan Dadizhen
Premieredato: 1. september 2011
Instruktør: Xiaogang Feng
Skuespillere: Zi-Feng Zhang, Jingshu Zhang, Fan Xu, Daoming Cheng, Chen Li, Jin Chen, Guogiang Zhang
Spilletid: 135 min.
Selskab: Angel Distribution
Genre: Drama
banner
Overskrift Højre Block
The Peanut Butte...
Kød & Blod
Weathering with You
Black And Blue
En Helt Almindel...
Jumanji: The Nex...
Escape at Dannemora
Samurai Marathon
Aren’t You Happy?
SnatchersKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...