Ensomme Hodder:
Hodder (Frederik Christian Johansen) er lige startet i 3. klasse. Han har et ikke helt almindeligt liv – om det så er positivt eller negativt. Hodders far (Lars Brygmann) hænger plakater op om natten, mens Hodder er alene hjemme. Hodders mor er død. Tilsyneladende har Hodder ingen venner, og af en eller anden årsag er alting, der går galt i klassen, hans skyld – han har bare ikke format, som Alex (Maurice Blinkenberg) fra klassen siger.
Men en nat får Hodder besøg af en fe, der fortæller ham, at han er den udvalgte, han skal redde verden. En noget uoverskuelig opgave, men Hodder lader sig ikke sådan slå ud. Han vælger dog at starte med et lidt mere overskueligt sted af verden – den lille ø Guambilua, som han skriver breve til og sender med luftpost…
Hodders ekspedition:
Men det er ikke let at redde verden helt alene, og Hodder beslutter sig for starte en ekspedition til Guambilua. Selvom Filip (Anders Lunden Kjeldsen) og Alex er de seje drenge fra klassen, som ikke gider være venner med Hodder, forsøger han alligevel at overtale dem til at tage med på hans ekspedition, for de er også klassens stærkeste. De tager dog fusen på Hodder, som alligevel arbejder videre på sin mission. Lola (Trine Appel) med de høje stiletter og røde læber, hun vil gerne med, og så er Hodder jo faktisk ikke helt alene…
Det er okay at være anderledes:
Det er ret umuligt ikke at blive betaget af Hodders storstilede mission, især fordi han på overfladen er en glad dreng. Han har ikke nogen venner i klassen, men som han siger, så har han jo Lola og sin far – selvom han ikke rigtigt tæller med. Udadtil lader han ikke livets tunge emner gå ham på, og det kan man vel godt kalde selvfornægtelse. Men Frederik Christian Johansen giver en stærk præstation som en dreng, der trods de negative ting han har mødt, alligevel ikke lader sig slå ud. Og det gør han ikke, fordi han flygter ind i sit eget fantasi univers. Filmen blander de to universer, virkeligheden og fantasien; snart er man det ene sted, snart det andet, og det er ikke let at vide, hvornår vi er hvor. Men det er det jo heller ikke for Hodder selv. Det forbløffende og meget anderledes ved En som Hodder er, at Hodder får lov til at leve frit mellem de to verdener. Hans fantasifigurer hjælper ham til at forstå eller overleve virkeligheden. Lola og fantasibokseren Big Mac Johnson (Pede Lambert) lover at tage med på Hodders ekspedition, og på et tidspunkt må det gå op for Hodder, at det han skal redde i virkeligheden befinder sig meget tættere på ham selv, end han egentlig tror.
En film du ikke må gå glip af:
Med sin debutfilm, En som Hodder, har Henrik Ruben Genz, oscarnomineret for novellefilmen Bror min bror, lavet en fantastisk filmatisering af Bjarne Reuters prisbelønnede bog fra 1998.
Hodder får lov til at være et barn på barnets egne præmisser. Man kan diskutere, om Hodder egentlig har et godt liv eller ej, men det betyder mindre for Hodder, fordi han kan få lov til at drømme. I sidste ende går det dog galt for ham, og han har meget svært ved at skille drøm fra virkelighed, men han får hjælp fra uventet side.
Og det er alligevel ikke en film, som fremviser den sædvanlige opfattelse af at være normal. For ifølge den gængse opfattelse er Hodder vel ikke helt normal, men filmen er på hans side, og det bliver ret okay at være lidt anderledes end de andre. Alle de negative ting og tragiske emner som f.eks. Hodders mors død og Filips forældres skilsmisse kunne gøre filmen tung og uden for målgruppens rækkevidde, men det sker ikke. Man må give bagsiden af DVD - coveret ret, for det er ”en film du ikke må gå glip af”. Uanset alder.
Ekstra-materiale:
Ekstra-materialet består af en trailer, en dokumentar og sjove fraklip. De sjove fraklip er dog ikke noget at skrive hjem om; 3 fraklip indfrier simpelthen ikke forventningerne. Dokumentaren, ”En som Frederik”, er dog særdeles interessant. Den er egentlig et afsnit af ”Kære dagbog”, der normalt vises på TV2, og den går tæt på Frederik Christian Johansen og hans drømme om at komme til at lave film. Den er absolut værd at se. Ekstra-materialet får fire stjerner.