Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Casper
Idiot Prayer – N...
Sophia Loren Ven...
Disney+ Streamin...
70Mm-Film Samler...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Herself
Herself billede

Trolls På Verden...
Honest Thief


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

End of The Spear

14. juni 2007 af Per C. Halling

4 stjerner Skriv en kommentar

End of The Spear billede

En lille udgivelse med et STORT hjerte og meget den gerne vil fortælle os, men lykkedes dette ???

Det Danske selskab Criterion har altid gerne villet berige os, udover med diverse ældre og nyere klassikere, men også med små og ofte smalle film fra hele verden i deres katalog af udgivelser. Det er i sig selv meget positivt, men når teknikken så heller ikke er god, springer mange desværre dem over.

Endnu en film baseret på en sand historie

To vidt forskellige verdener støder sammen og tragedierne begynder. Da en gruppe af missionærer rejser ind i hjertet af amazomas jungle for at finde en stamme af barske krigere, som har været helt isoleret fra civilisationen. Da fem af missionærerne bliver dræbt af medlemmer fra stammen, bliver deres familier faderløse med et slag.

Selvom de har lidt et stort tab beslutter missionærerne og de efterladte kones sig dog at fortsætte deres mission og bosætte sig i Ecuador, blandt Waodani stammen. Noget som kræver både store ofre, men også mod og tilgivelse for at komme videre med sit liv.

Filmen følger specielt en af de dræbtes sønner, som man følger hvordan han gennem mange år, hvor han både efterforsker og forsøger forstå sin fars død. Hans stærke konfrontation med både ham som førte spydet, dennes familie, men også hans møde med en kultur, som ikke blot ligger langt fra hans egen, men også hvor drab/spidning og ikke mindst handling er en vigtig del for stammens videreførelse og ikke mindst overlevelse.

Historien er derfor ikke kun en rejse til et fremmed land med en ukendt kultur og natur, men ligeså meget en rejse ind i sjælens og hjertets verden, hvor ord er tomme, og normerne bliver styret af følelserne og troen er vigtige for at man kommer videre.

En film fuld med kontraster

Filmen viser på den ene side den smukke natur og stammernes levevis, men viser samtidig deres kamp for at overleve. Så der ene øjeblik frydes vi over smukke vandfald og regnskov, det næste væmmes vi ved spidning og drab på, for os at se, uskyldige mennesker.

De forskellige stammer taler deres eget sprog hele vejen igennem, virker stærk på en og man føler sig hurtig inde i handlingen for musikken og billederne suger en op af sofaen og ind i regnskoven.

Jeg tror, det er bevidst, man har valgt at lægge mange kontraster ind for at bombardere vores sanser, men også for at tage os med på rejsen, men om den rykker ved din spiritualitet og også sender dig på en rejse i dit eget sind og hjerte skal jeg ikke kunne svare på, men der er lagt op til at det er en mere dyb film med mange lag.

Er pengene brugt det rette sted ?

Filmen er ikke rigtig blevet markedsført massivt og det er nok også derfor den først kommer til Danmark nu. Tros det lave budget filmen er lavet for, er det tydeligt at man har prioriteret realisme og indkøb af både gode folk foran og bag kameraet højt, for at sikre en god film frem for et stort markedsføringsbudget så man bliver nødt til at ty til CGI for at lave noget som ligner Regnskov.

Spørgsmålet er bare om man ikke har sparet for meget, for jeg syntes den havde fortjent dels en bedre modtagelse, men også udbredelse for flere steder er den bedre en fx ”Apocalypto”, der også snart udkommer på dvd.

Mangler lidt fremdrift

Problemet er bare, at der ikke rigtig er nogen fremdrift i filmen og man føler nogen gange at den går død i klicher, for flere af de ting som sker, er set mange gange, men mest af alt, at drabet på de 5 missionærer først sker meget sent i filmen, hvilket virker forkert, for alle steder står det beskrevet som det er det som sætter historien i gang. Var det sket tidligere i filmen kunne man sikkert bedre været hoppet den følelsesmæssige rejse vores hovedperson gennemgår. Nu får den mere karakter af Point-of-no-return. Men er du fan at se forskellige stammer bekrige hinanden krydderet med smukke naturoptagelser og en dialog med meget klare holdninger, kan du sagtens se de første godt 45 minutter og begynde din egen indre rejse. Jeg tror bare ikke, den bliver så dyb, som den var tiltænkt.

Ekstra Materiale – 1 dvd – 2 film

Med en film som lægger op til at have så meget på hjertet undre man sig i første omgang om udeblivelsen af både et ”Making of . . .” program eller et godt kommentarspor. Dette må man også undvære på den Amerikanske udgivelse af ferien, men på den danske udgivelse får man hele Jim Hanons dokumentarfilm – ”Beyond the Gates of Splendor” fra 2002, som faktisk er den dokumentarfilm, som skildre den virkelige historie filmen er bygget på.

Det bedste er, at man hurtigt finder ud af, at dette er langtfra et hurtigt lavet ”Making of” – program, men et spillefilms langt dokumentarfilm, med masser af spændende interviews, klip og spændende optagelser, som faktisk gør at filmen hurtigt kommer til at virke en smule kedelig i forhold. Virkeligheden overgår igen fiktionen kunne man fristes til at sige.

Men så er der bare lige det problem at Criterion kun har sørget for tekstning af den på engelsk og noget så sjovt som finsk. Kunne man på fremtidige oplag af filmen sørge for fx Dansk tekstning, ville det afgjort trække udgivelsens samlede karakter en stjerne op.

Video

Selve filmen ”End of The Spear” præsenteres i Anamorphic Widescreen 2.35:1. Der er er lagt meget vægt på billedsiden så vi er klar over at dette ikke bare er computer skabt, men at der virkelig er så smuk i naturen, men også at menneskets natur er så grum fra tid til anden. Billedet står pænt og roligt og yder bestemt retfærdighed til alle de mange forskellige stemninger som Jim Hanon ønsker at sætte os i. Dog i visse af aftenscenerne kan det være lidt svært at orientere sig.

Dokumentarfilmen står også flot og skarpt, men det skyldes nok at den ikke er skudt på almindelig film, med med HD-Video udstyr.

Audio

Lyden er Dolby Digital 5.1, men der gøres underligt nok ikke rigtig brug af de mange kanaler. Det meste af lyden kommer fra centerkanalen og de meste af tiden er de andre næsten tavse, med undtagelse af lidt effektlyde, som får dig til at føle dig meget tæt på personerne. Lyden er dog ren og bestemt af høj kvalitet, men med et Dolby Digital 5.1 spor, sætter man bare næse op efter noget mere.

Lyden i dokumentarfilmen er i kedelig, men ren Dolby 2.0.

Konklusion

Dette er en god udgivelse, på tros af at selve historien er en smule banal, som kunne blive endnu bedre hvis dokumentarfilmen blev tekstet på Dansk.

Jeg valgte at se denne dvd over 2 aftener for at give både spillefilmen og dokumentarfilmen hver en chance for at stå alene. I mine øje vinder her klart dokumentarfilmen for Jim Harnon er klar bedre til at lave dokumentarfilm end spille film for han har ikke helt styr på de filmiske virkemidler og teknikker og der mangler lidt mere styr på de utrænede skuespillere og bedre dialog til at man tror rigtig på dem. Så lige så lidt historien fangede mig som spillefilm fangede det mig mere at høre den sande historie fra de virkelige personer og de indfødte som sig selv uden glamour og makeup.

Filmen alene kan i mine øjne bedst ses som en rigtig god opvarmning til ”Apocalypto”, for den forsøger, med begrænsede midler at have både hjerte, nerve og ville mere end blot underholde.

Hvis du vil læse mere om filmene kan du bl.a. gøre det her:

End of the Spear
http://www.endofthespear.com/

Beyond the Gates of Splendor
http://www.beyondthegatesthemovie.com/

Filmen er venligst stillet til rådighed af Criterion Film.

Titel: End of the Spear
Original Titel: End of the Spear
Premieredato: 10. maj 2007
Instruktør: Jim Hanon
Skuespillere: Louie Leonardo, Chad Allen, Jack Guzman, Chase Ellison, Christina Souza, Sean McGowan, Beth Bailey
Spilletid: 107 min.
Selskab: Every Tribe Entertainment, Criterion Film, 2005 (På dansk dvd 2007)
Genre: Drama
Link: http://www.endofthespear.com/
At skulle vælge kun 3 billeder fra en så smuk film er svært, men lad os starte med dette stærke af en søn, som lige har mistet sin elskede far.
At skulle vælge kun 3 billeder fra en så smuk film er svært, men lad os starte med dette stærke af en søn, som lige har mistet sin elskede far.
Embera indianere spiller i denne film Waodani folket, da de ikke ønskede at medvirke i filmen.
Embera indianere spiller i denne film Waodani folket, da de ikke ønskede at medvirke i filmen.
Filmens instruktør Jim Hanon forbereder sig til dagens optagelser i den barske natur.
Filmens instruktør Jim Hanon forbereder sig til dagens optagelser i den barske natur.


banner
Overskrift Højre Block
Saint Maud
Greta
Herself
Body Swap
Idiot Prayer - N...
Roadkill
The Painted Bird
Retfærdighedens ...
Psycho - 60th An...
FreakyKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...